Secretar de stat MAE: Nu s-au găsit probe care să indice existenţa unor centre de tortură CIA în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a precizat joi, în cadrul unei discuţii cu o delegaţie specială a Parlamentului European, că verificările interne făcute între 2005 şi 2008 nu au găsit probe care să indice existenţa unor centre de detenţie ale CIA în România, conform unui comunicat MAE.

Precizarea a venit în cadrul unei discuţii cu o delegaţie a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentului European. Vizita delegaţiei a avut loc în contextul în care Comisia LIBE a redeschis ancheta privind presupusele centre de detenţie ale CIA găzduite în ţări membre UE, între 2003 şi 2006, în urma unei rezoluţii adoptată de Parlamentul European în Februarie.

Ciamba a precizat faptul că cercetările interne efectuate în perioada 2005-2008 de către Comisia de anchetă a Senatului României nu au evidenţiat probe care să indice faptul că pe teritoriul României au existat unul sau mai multe centre de detenţie ale CIA. Secretarul de stat MAE a asigurat membrii delegaţiei LIBE de faptul că ţara noastră respinge orice modalitate de tortură, sub formă de pedeapsă ori ca metodă de interogare, în calitate de parte la Convenţia ONU împotriva Torturii, şi ca membru al Uniunii Europene şi NATO.

”În aceste condiţii, este importantă o comunicare corectă şi imparţială pentru a nu permite perpetuarea, în spaţiul public, a unor alegaţii lipsite de temei” adaugă comunicatul MAE.

Variantă publică a raportului Senatului Statelor Unite cu privire la centrele secrete de detenţie ale CIA nu conţine menţiuni directe care să indice existenţa unei asemenea închisori în România, datele despre locaţiile exacte ale centrelor fiind secretizate. Însă, un reportaj Reuters din decembrie anul trecut susţine că datele privind transportul aerian al prizonierilor agenţiei între mai multe centre de detenţie coincid cu cele privind aterizarea şi decolarea avioanelor CIA în România, din aceeaşi perioadă.

Investigaţii anterioare realizate de ABC News şi AP susţin că un centru de detenţie al CIA a existat în România între 2003 şi 2006, şi că deţinuţilor transferaţi acolo le-au fost aplicate metode de interogare catalogate drept tortură, conform acordurilor internaţionale: sufocarea cu apă,  privarea de somn şi sechestrarea în poziţii incomode. Închisoarea s-ar fi aflat în Bucureşti, însă locaţia exactă al centrului rămâne un subiect de speculaţie; un reportaj AP din 2011 susţine că sediul ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat), de pe strada Mureş, nr.4, ar fi găzduit centrul de detenţie în perioada amintită.

Ioan Talpeş: României nu i s-a oferit găzduirea unei închisori CIA

Delegaţia Comisiei LIBE mai are prevăzute, în următoarele zile, întâlniri cu fostul preşedinte Ion Iliescu,  fostul director SRI Ioan Talpeş şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, printre alţii.

Gen. Talpeş, care a ocupat funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională între 2000 şi 2004, a declarat în cursul zilei de joi că României nu i s-a oferit deschiderea unei închisori CIA pe teritoriul său, în cadrul unui interviu pentru Agerpres. Mai multe reportaje publicate îm presa internaţională din trecut susţin însă că atât Talpeş, cât şi Iliescu, ar fi recunoscut sau oferit indicii despre existenţa unei închisori CIA în România. 

În aprilie, revista germană „Der Spiegel” a publicat un amplu material ce conţine interviuri cu Iliescu şi Talpeş, conform Mediafax. Fostul preşedinte al României a declarat că a aprobat, „în principiu”, o solicitare a Statelor Unite de a oferi o locaţie pentru găzduirea unui centru CIA în ţară, considerându-l un „gest de acomodare înaintea aderării (n.r. -României) la NATO”. Ioan Talpeş ar fi confirmat şi el existenţa centrului, adăugând că acesta a fost activ între 2003 şi 2006, şi că Iliescu i-ar fi dat mână liberă în alegerea locaţiei oferite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite