Declaraţiile lui Ioan Talpeş făcute la Adevărul Live privind centrele de tranzit secrete ale SUA din România au făcut înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Talpeş , fost şef al Serviciului de Informaţii Externe între 1992-1997, este primul oficial român de rang înalt care a confirmat, într-un interviu acordat la Adevărul Live, existenţa cel puţi a unui centru de transit al CIA în România.  Declaraţiile sale au fost preluate de mai multe publicaţii şi site-uri de ştiri internaţionale.

Ioan Talpeş este primul oficial roman care confirmă informaţiile care apar în raportul prezentat săptămâna trecută în Senatul american referitor la existenţa închisorilor secrete ale  CIA , iar afirmaţiile fostul şef al SIE au fost preluate de publicaţii precum „Der Spiegel“, „Die Welt“ (Germania) , „The Guardian“ (Marea Britanie), France Press, Times of Oman, Russia Today, Vietnam plus, La Nouvelle Republique.  

Talpeş a negat că ar fi ştiut unde au fost amplasate centrele CIA sau ce s-ar fi petrecut în acestea, precizând că România „nu a avut niciun interes să ştie ce făcea CIA acolo“.
 

„Am fost derutat de scandalul cu închisorile, pentru că noi nu am avut discuţii decât privitoare la locaţii de sprijin pentru CIA în România, în care noi să le oferim reprezentanţilor CIA locaţii în care să poată să organizeze activităţi pe care le-ar fi derulat pe alte teritorii”, a explicat Talpeş la Adevărul Live.

„Nu a existat un centru care să fie numit de la început centru de detenţie. Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Nu era o chestiune de timp, nu era prevazută o perioadă, era legat de derularea operaţiunilor în zonele în care ar fi trebuit duse acţiuni antitero”, a precizat Talpeş care în vremea când ar fi existat un centru de detenţie pe teritoriul României, el era consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate, dar şi şef al Administraţiei Prezidenţiale în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Ion Iliescu (2000-2004).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite