Se apropie, totuşi, sfârşitul epocii Kövesi în lupta împotriva corupţiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, odată cu declaraţia fermă a d-lui Klaus Iohannis, s-a dovedit cât de neadevărată a fost informaţia pusă în circulaţie luni, informaţie în conformitate cu care preşedintele României i-ar fi cerut procurorului şef al al DNA, d-na Laura Codruţa Kövesi, să demisioneze.

 Nu am nici cel mai mic dubiu că „ştirea” respectivă, din seria Ce gândeşte suveranul a fost lansată luni în media de noile încarnări ale caragialeanului Caracudi, evident „pe surse”, spre a fi preluată mai apoi cu insistenţă şi amplificată în consecinţă îndeosebi de acele organisme de presă evident interesate în înlăturarea şefei DNA.

E vorba despre România tv, Antena 3 şi Evenimentul zilei ai căror patroni ascunşi sau „la vedere” (Sebastian Ghiţă, Dan şi Camelia Voiculescu, respectiv Dan Andronic) au mari probleme în justiţie. Li s-a asociat cu o greu simulată discreţie şi falsă imparţialitate emisiunea România 9 de la TVR, realizată de infiltratul nr. 1 al infractorului Liviu Dragnea, preşedintele PSD, în instituţia condusă spre dezastru de iresponsabila Irina Radu. Emisiune ai cărei invitaţi majoritari sunt ei înşişi cunoscuţi drept critici acerbi ai procurorului şef al DNA. La ce fel de imparţialitate de poţi aştepta de la un Cornel Nistorescu, de pildă? Sau la puşcăriabilul Liviu Mihaiu poftit nu mai departe decât ieri seară să-şi dea cu părerea în chip de jurnalist. O calitate pe care nu o mai are, cel puţin din punct de vedere moral.

În ediţiile sale online din ultimele zile, cotidianul Evenimentul zilei a publicat aproape oră de oră noi şi noi informaţii menite să amplifice ideea că şefa DNA reprezintă cea mai mare primejdie pentru democraţia românească. Sunt redate şi comentate cu lux de amănunte aprecierile în acest sens ale unor inşi precum Traian Băsescu şi a lui Julietă, Elena Udrea. Şi unul, şi altul clienţi de anvergură ai DNA.

Toată această mobilizare jurnalistică este în aşa fel gândită încât să sporească o anume criză de încredere de care trebuie admis că suferă d-na Kövesi. Şi-au spus în conturarea ei cuvântul eficienţa şi perseverenţa calomniei, dar şi unele greşeli comise în ultima vreme de şefa DNA. Se prea poate să conteze şi deficitul de imagine adus cu sine de dezvăluirile legate de pasajele plagiate în teza ei de doctorat de d-na Laura Codruţa Kövesi.

Pe de altă parte, se înmulţesc, deloc întâmplător, fireşte, dezertările mai mult decât suspecte din instituţia condusă cu mână forte de d-na Kövesi. Numărul procurorilor DNA care şi-au înaintat deja demisia a ajuns, la ora la care scriu, la 8. Se prea poate să fie vorba despre o acţiune comandată. Descinsă din arsenalul specific al anilor 50, reactivat cu mare succes de FSN la începutul anilor 90, atunci când eram informaţi, pe nepusă masă, că muncitorii din tipografie refuză tipărirea României libere.

Luni dimineaţă, ministrul Justiţiei, dl. Tudorel Toader a făcut anunţul în conformitate cu care a venit vremea clarificărilor la DNA, adăugând că lupta anticorupţie nu este apanajul exclusiv al acestei instituţii.

Este mai mult ca sigur că graba cu care dl. Tudorel a decis că ar fi venit momentul unei noi evaluări a şefei DNA este mai mult decât suspectă. Nu este deloc exclus ca această grabă să însemne preţul pe care trebuie să îl plătească rectorul auto-suspendat al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi pentru prezenţa lui, altminteri mai mult decât inexplicabilă, în guvernul condus de dl. Mihai Tudose. Nu păstrarea unui iz de onorabilitate l-a determinat pe premierul Mihai Tudose să îi reacorde portofoliul Justiţiei d-lui Toader. Care, deşi neangajat politic, s-a conformat prompt ordinului CEXN al PSD şi şi-a prezentat demisia din Cabinetul condus de Sorin Grindeanu. De data aceasta, sunt mult prea multe indicii că dl Tudorel Toader a acceptat târgul. Şi este la fel de cert că acum dl. Tudorel Toader nu se va mai mulţumi doar să ne prezinte o amplă şi plicticoasă analiză cu iz de prelegere ex cathedra la capătul căreia va anunţa - lovitură de teatru! - că nu a sosit încă momentul înlocuirii şefei DNA, aşa cum a făcut- la sfârşitul lunii martie a anului 2017. Atâta doar că o propunere de înlocuire a doamnei Kövesi de la şefia DNA, înlocuire pe motive managerial, va trebui foarte serios argumentată.

Toate acestea se vor petrece dacă d-na Laura Codruţa Kövesi nu va demisiona într-o perioadă cât de cât previzibilă. Eventual, până la sfârşitul vacanţei. În decizia d-nei Kövesi va cântări şi ceea ce crede şi îi va spune între patru ochi preşedintele Iohannis. Care are şi el propriile interese în „afacere”. De la felul în care îi este percepută contribuţia în lupta anti-corupţie şi anti-PSD şi planul lui de carieră şi până la sprijinul de care are nevoie din partea coaliţiei aflate la putere spre a-şi impune candidatul la şefia SIE.

Dacă demisia d-nei Laura Codruţa Kövesi va interveni în viitoarele două luni, în ciuda faptului că, ieri, după şedinţa CSM, doamna Kövesi a respins vehement ideea, atunci pot să pariez că următorul obiectiv al guvernării va fi forţarea plecării din fruntea Ministerului public a procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr.

Oricum, lupta anti-justiţie rămâne o prioritate a actualei conduceri a coaliţiei PSD-ALDE.

P.S. Absolut dezgustătoare, descalificantă pentru doritele standarde profesionale ale unei Televiziuni care încă îşi mai spune publică ediţia de marţi, 4 iulie, a emisiunii România 9 de la TVR. Cu binecuvântarea preşedintelui-director general al instituţiei, o insă pe nume Radu Irina, în totalitate şi profesional, şi moral compromisă, numitul Cristache Ionuţ a transformat SRTV într-o tribună de exprimare a infractorilor şi a sponsorilor morali ai acestora. Au defilat fie prin studio, fie prin intervenţii telefonice penalii Udrea Elena şi Mihaiu Liviu (cu o figură amintind de V.I. Lenin), au lansat vorbe complet aiurea falşi lideri de opinie de genul lui Val Vâlcu, şi-a dat încă o dată în petec protejatul lui Dragnea, Ionuţ Cristache. Pentru ceea ce s-a întâmplat aseară în studioul TVR, CNA ar trebui să intervină cât mai grabnic. Cu condiţia ca acest organism să mai existe, adică să nu limiteze la statutul de sinecură pentru clienţii de partid. TVR nu mai are, la această oră, nici Comitet Director, nici Consiliu de Administraţie. Aceste organisme s-au transformat într-o sumă de indivizi hrăpăreţi, iresponsabili, preocupaţi doar de propria lor căpătuială.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite