Scandalul demisiilor din Guvern: Cum au insistat PSD şi ALDE să se facă de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

21 de miniştri dintre cei 27 de membri ai Guvernului au depus cereri de retragere a demisiei cu toate că în urmă cu o zi aceştia au votat moţiunea împotriva Cabinetului din care făceau parte şi pe care-l considerau ineficient. Răspunsul venit din partea Guvernului a fost prompt: demisia nu poate fi retrasă, iar aceştia au obligaţia să vină la muncă până la învestirea noii echipe.

Ideea depunerii unei cereri de retragere a demisie a fost lansată miercuri seară, la câteva ore după moţiunea de cenzură, de ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, un contestatar vehement al fostului premier Sorin Grindeanu. „Cred că o să ne retragem toţi demisiile ca să poată fi funcţională activitatea ministerelor până în momentul în care va fi învestit viitorul guvern, să asigurăm conducerea ministerelor ca interimari“, declara Vasilescu miercuri seară.

A doua zi, la Guvern au fost depuse 21 de cereri de retragere a demisiei. Mai precis, următorii 21 de demnitari, după ce singuri au votat pentru trimiterea lor acasă, au cerut să revină la locul de muncă: Marius Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu,Titus Dobre, Sevil Shhaideh, Petre Daea, Florian Bodog, Ana Birchall, Rovana Plumb, Toma Petcu, Pavel Năstase, Andreea Păstârnac Alexandru Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Viorell Ilie, Graţiela Gavrilescu, Mihai Tudose, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Adriana Petcu şi  Lia Olguţa Vasilescu.

Greşeala de gramatică a miniştrilor

Guvernul a răspuns prin intermediul purtătorului de cuvânt Alina Petrescu. „Aceste cereri sunt lipsite de obiect. Oricine citeşte Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea  Guvernului României şi ministerelor şi ajunge la articolul 6 înţelege acest lucru“, a declarat Petrescu. Mai precis, demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. 

Tot Petrescu a subliniat că solicitările de retragere a demisiei sunt identice, fiind copiate inclusive unele greşeli de gramatică.  Un exemplu: „Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcţiei de membru a (al – n.r.) Guvernului intervine doar de la acest moment prin publicarea moţiunii de cenzură în Monitorul Oficial“. Aşadar, principalul motiv al plecării din Guvern a miniştrilor a fost protestul faţă de Sorin Grindeanu.

Singurii care nu au cerut retragerea ceririi lor de demisie au fost: Carmen Dan, Şerban Valeca, Gabriel Petrea şi Ionuţ Vulpescu, în timp ce doi membri ai Guvernului nici nu le-au depus: Sorin Grindeanu şi Augustin Jianu.

Băşcălia lui Băsescu

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, i-a ronizat pe miniştrii PSD şi ALDE care au recurs la gestul retragerii demisiei. „Culmea penibilului! La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare. La scurt timp după căderea guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi, îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru?”, a precizat senatorul PMP.

Mai trebuie să îi facem (pe miniştri – n.r.) de râs chiar pe vecie punându-i să îşi retragă demisiile şi să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor Victor Ponta, secretar general al Guvernului

Şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat că după ce s-au făcut de râs în Parlament când au votat împotriva lor la moţiunea de cenzură, cu bilele la vedere, acum au pretenţia să revină în funcţiile în care  au dat dovadă de ineficienţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite