Parlamentul anchetează alegerile prezidenţiale din 2009. Băsescu: „Şi-ar fi permis să-mi spună că-mi garantează mandatul? Le umpleam botul de sânge!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, un preşedinte
Traian Băsescu, un preşedinte

În contextul în care spaţiul public este dominat de subiectul alegerilor prezidenţiale din 2009, asupra cărora planează chiar acuzaţii de fraudare, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic, e necesar ca Parlamentul să înfiinţeze o Comisie specială de anchetă cu scopul de a face lumină, căci, mai presus de orice instituţie, Parlamentul nu poate rămâne indiferent la acuze ce ţin de esenţa democraţiei: alegerile libere.

UPDATE Concomitent cu demersul iniţiat de „Adevărul“, PSD şi ALDE au anunţat înfiinţarea unei comisii de anchetă. "Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau", se menţionează într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

De ce e necesară o Comisie de anchetă

Dincolo de posibile interese personale, dezvăluirile lui Dan Andronic - la acea vreme consultant politic în echipa lui Traian Băsescu - despre turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009 sugerează măsluirea competiţiei electorale, deci loveşte direct în temelia democraţiei. În acest context dominat de suspiciune, se impune ca parlamentarii, atât de la Putere cât şi din Opoziţie, să demareze rapid procedurile pentru a înfiinţa o Comisie de anchetă cu scopul de a înlesni aflarea adevărului, chiar şi după aproape 8 ani de la eveniment, căci acuzaţii de o asemenea gravitate nu se prescriu. Demersul nu este doar constituţional, ci mai ales moral, căci Parlamentul nu poate asista pasiv când instituţii esenţiale ale statului sunt amestecate în jocuri subterane de putere. Aşa cum Parlamentul a găsit de cuviinţă să ancheteze modul în care fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a cumpărat teren agricol la Nana sau maniera în care Guvernul Cioloş a administrat bugetul de stat, cu atât mai mult credem că se impune o comisie de anchetă când în joc e votul românilor. Declaraţiile celor implicaţi- indiferent de funcţiile pe care le-au ocupat sau le ocupă azi în stat – cu siguranţă vor împinge adevărul mai presus de fărădelege.

Comisia de control a SRI a anunţat deja că l-a invitat la audieri pe Dan Andronic, însă asemenea discuţii n-ar trebui să vizeze, strict, doar un serviciu de informaţii, cu atât mai mult cu cât George Maior şi Florian Coldea, pomeniţi şi ei în serialul „Noi suntem statul“, nu se mai află în fruntea SRI, deci nu mai sunt supuşi controlului Parlamentar. De aceea, o Comsie specială de anchetă, care are libertatea de a invita la discuţii orice persoană asupra căreia planează suspiciuni, ar fi un pas înainte pentru dezlegarea iţelor trecutului. Susţinem o dezbatere transparentă, în prezenţa presei şi a societăţii civile, căci o şedinţă cu uşile închise ar îngrădi dreptul oamenilor la adevăr.

„Le umpleam botul de sânge pe loc!" 

Cu câteva zile înainte de a fi citat la DNA, patronul EVZ, Dan Andronic, a publicat un articol, ca parte a serialului „Noi suntem statul“, în care susţinea că, în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea si Gabriel Oprea s-au implicat în procesul electoral, în favoarea lui Traian Băsescu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, care în ultima vreme a lansat atacuri dure la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere arestarea celor implicaţi şi spune că, dacă ar fi ştiut că uneltesc în favoarea sa, le-ar fi umplut „botul de sânge“. 

 "Dacă acest grup a fraudat cumva alegerile, este deja grup criminal organizat. După articolul lui Andronic, Parchetul General trebuia să se autosesizez să înceapă o anchetă cu privire la ce au făcut Maior, Kovesi, Coldea, Oprea în noaptea de 6 decembrie 2009 acasă la Oprea. Dacă discutăm de posibilă fraudare a alegerilor şi că oamenii ăştia au influenţat rezultatul alegerilor, atunci avem deja un exemplu, Dragnea, care a influenţat un referendum tot legat de preşedinte şi a fost condamnat. Oamenii ăştia de ce să nu fie condamnaţi? Dragnea era doar un lider, ei erau reprezentaţi ai instituţiilor statului. Să ştim dacă am avut un preşedinte care a fost desemnat pentru 5 ani în urmă fraudei acestor domni sau doamne, sau am avut un preşedinte legitim'", a declarat Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la România TV, comentând dezvăluirile făcute de Dan Andronic în Evenimentul Zilei. 
 
 "Va imaginaţi că vreunul dintre oamenii ăştia şi-ar fi putut vreodată permite să spună «dl preşedinte, la această masă stă tot statul, noi va garandam al doilea mandat»?! Le umpleam botul de sânge pe loc!" a replicat Traian Băsescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite