Scandal în USL: PNL se agaţă de superimunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi miercuri în Comisia de Statut s-a decis că parlamentarii care nu vor contesta deciziile ANI îşi vor pierde mandatul, joi, în plen, articolul care făcea referire la acest lucru a devenit sămânţă de scandal între senatorii şi deputaţii USL.

PNL, prin vocea senatorului Tudor Chiuariu, a criticat articolul din Statut potrivit căruia parlamentarii declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îşi vor pierde mandatul dacă nu contestă decizia în termen de 15 zile. „Un mandat al unui parlamentar nu poate să înceteze în urma unui act de comunicare. Grupul PNL va vota împotriva acestui act“, le-a transmis  Chiuariu colegilor prezenţi la şedinţa de plen.

„Scaunul Robertei lasă ceva molipsitor“

Intervenţia lui Tudor Chiuariu l-a deranjat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. De la înălţimea de preşedinte de şedinţă, el le-a amintit colegilor săi de coaliţie că Parlamentul a fost călcat în picioare tocami din cauza ambiguităţii. „De fiecare dată când facem un text care să fie pe o procedură normală, să ne permită şi nouă să nu fim puşi la colţ, venim la microfon şi devenim un corp opac. De aceea presa şi opinia publică ne calcă în picioare, iar Comisia Europeană ne face un raport. Primul raport în care Parlamentul nu este călcat în picioare este acest raport“, a precizat Zgonea.

Deranjat de afirmaţiile lui Zgonea, senatorul PNL Puiu Haşotti i-a dat o replică pe măsură: „Scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor“, aluzie la aronganţele pentru care este renumită fosta şefă a deputaţiilor. Într-un final, pe fondul criticilor liberalilor, Parlamentul a decis să retrimită statutul, pentru o săptămână, la Comisia de statut , în ciuda protestelor democrat-liberalilor care au agreat noua formă a statutului.

Problema bugetului

Dacă liberalii şi social-democraţii nu ajung la un consens, există riscul ca statutul să intre în vigoare în vechea formă. Aceasta însemană că în condiţiile în care bugetul a rămas neschimbat, se creează contextul de a se asigura peste o sută de maşini pentru parlamentarii care au intrat la redistribuire şi plata cazării la hotel. „Este acest buget de 198 milioane de lei pe care ne-am angajat să-l păstrăm. Dacă Statutul nu se modifică, undeva în luna mai-iunie nu vom avea capacitatea de a plăti indemnizaţiile şi sumele forfetare pentru parlamentari“, a adăugat Zgonea.


Premierul Victor Ponta le-a transmis parlamentarilor că este vital ca statutul să fie modificat până săptămâna viitoare, întrucât bugetul a fost adoptat cu suma actuală şi toată lumea trebuie să se încadreze în el.  „Mai mulţi bani de la buget nu se primesc “, a conchis Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite