Românii din Italia vor mai multă „Primă Doamnă“
0Românii din diaspora dau din nou tonul: i-au transmis soţiei preşedintelui, Carmen Iohannis, să nu mai stea în umbră, să facă un pas apăsat în faţă, penru că acum este chiar o instituţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost plecat într-o vizită la Roma, unde s-a întâlnit cu preşedintele şi cu premierul Italiei. La fel ca în aproape toate deplasările externe, Carmen Iohannis i-a fost alături preşedintelui, iar românii din Cetatea Eternă s-au bucurat. Ba chiar i-au cerut primei-doamne să se implice mai mult.
„Vrem să activăm instituţia primei-doamne. Să înceapă de la Roma, unde este cea mai mare comunitate de români. Toate femeile, la poză cu Prima-Doamnă a României“, a sunat invitaţia unei românce, care a reaprins dezbatarea pe o temă îngheţată timp de 25 de ani: ar trebui ca în România soţia preşedintelui să fie o instituţie în sine, pe model american? Răspunde Mihaela Apetrei, expert în comunicare publică şi blogger adevarul.ro. „Categoric, instituţia Primei Doamne va umple, în România, un spaţiu lăsat liber prea multă vreme. Şi chiar este nevoie de aşa ceva: de un «loc» social, politic şi cultural unde femeile să se regăsească şi care să le reprezinte, un corespondent feminin al celui mai puternic om în stat, chiar şi fără putere administrativă, dar cu o anumită forţă dată de imaginea publică şi de încrederea cu care este învestit“, spune Mihaela Apetrei. Cu toate acestea, Mihaela Apetrei spune că există şi un „risc mare: acela de a transforma această «funcţie» într-un argument perfect pentru turism politic, de a o lăsa la nivel formal, fără niciun impact real. Un alt proiect în paragină, doar de dragul de a-l bifa, lipsit de miză reală“.
„Ar trebui să se apuce de treabă“
George Jiglău, politolog şi blogger adevarul.ro, pune accent mai mult pe implicarea primei-doamne şi mai puţin pe instituţia în sine. „Eu sunt favorabil implicării sale în spaţiul public. Pe de altă parte, cred că activitatea ei publică poate fi dezvoltată şi fără a formaliza instituţia Primei Doamne în România. Spun asta în ideea că, dacă se va încerca această instituţionalizare, există posibilitatea să apară şi voci care se opun. Deşi dezbaterea, la nivel simbolic, e importantă, cred că doamna Iohannis, dacă doreşte, ar trebui deja să se apuce de treabă şi să nu aştepte până când societatea românească sau politicienii români se hotărăsc cu privire la rolul pe care ar trebui să le aibă femeile în conducerea statului“, crede Jiglău, care indică şi câteva domenii de activitate pentru Carmen Iohannis: „De regulă, Primele Doamne «adoptă» proiecte personale (aşa-numite „pet projects”) pe care le urmăresc pe parcursul «mandatului» lor, orientate mai degrabă spre zona socială“.
La bilanţul primelor 100 de zile de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit cu moderaţie despre implicarea soţiei sale. „Cred că instituţia Primei Doamne încă nu-şi găseşte loc în România. Ar trebui să existe poate o dezbatere publică pe această temă, ar trebui să existe probabil câteva studii care ne spun dacă românii îşi doresc aşa ceva sau dacă nu-şi doresc“, a spus Iohannis.
Politologul George Jiglău a analiyat pe scurt implicarea primelor-doamne în România post-decembristă. „Instituţia «Primei Doamne» s-a dezvoltat în special în SUA, acolo unde se ştie că familia este un element foarte important în carierele politice. În România, după 1990, Prima Doamnă a fost mai puţin prezentă în ochii opiniei publice. Soţia lui Ion Iliescu, preşedintele aflat cel mai mult în funcţie, s-a ferit constant de prezenţa pe scena publică. În schimb, în ultimii zece ani, Maria Băsescu a avut apariţii publice foarte dese, apariţii văzute aproape întotdeauna pozitiv, aducând un plus de imagine familiei prezidenţiale. Maria Băsescu a avut chiar un rol oficial în multe întrevederi cu parteneri externi. L-a însoţit mereu pe Traian Băsescu în vizitele externe şi a făcut parte din programele oficiale atunci când alţi şefi de stat au vizitat România. Ca să dau un exemplu, în timpul summitului NATO de la Bucureşti, Maria Băsescu a avut propriul program paralel de activităţi alături de soţiile şefilor omologilor soţului său veniţi în România“, a conchis George Jiglău.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.