România va avea un premier eminamente creaţie de partid

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunga conferinţă de presă din miezul zilei de 30 decembrie 2016 a trioului Dragnea-Tăriceanu-Grindeanu a confirmat prin desfăşurare, prin vorbele rostite şi prin scenografia aferentă, adică prin felul în care erau dispuse microfoanele, care vor fi ierarhiile politice dar şi intensitatea vocilor ce îşi vor pune amprenta pe funcţionarea noului guvern al României.

E clar. Rolul de vioara întâi îi va reveni pe mai departe tot preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea, care nu şi-a erodat rolul, în măsura în care se amăgeşte preşedinta PNL, d-na Raluca Turcan. Nici în coaliţie, nici în PSD. Ceva- ceva totuşi s-a întâmplat şi e de presupus că animalul politic Liviu Dragnea va face toate eforturile să recupereze la capitolul imagine. Cel mai la îndemână fiindu-i să se situeze în şi mai pronunţată antiteză cu preşedintele Klaus Iohannis.

Faptul că prima lui propunere de premier a fost respinsă de preşedintele României i-a mai atenuat d-lui Dragnea ceva din atitudinea de superman, nu însă şi din îngâmfarea de paradă pe care le-a adoptat imediat după ce au fost făcute cunoscute rezultatele alegerilor din 11 decembrie 2016.

Iar dacă este adevărat că nu dl. Sorin Grindeanu a fost prima opţiune a domniei-sale pentru a doua propunere de prim-ministru, ci doamna Vasilica Viorica Dăncilă, care a trebuit sacrificată la cererea expresă a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, atunci avem o explicaţie şi mai relevantă pentru repetatele răbufniri umorale ale preşedintelui PSD la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Care i-a reamintit d-lui Dragnea, în stilul său eliptic, cu atât mai dureros, că decizia privind desemnarea premierului se ia la Palatul Cotroceni şi nu la sediul PSD din şoseaua Kiseleff.

Intervenţiile d-lui Tăriceanu au fost la rându-le astfel gândite încât să-i reamintească d-lui Liviu Dragnea că ALDE vrea şi el să exercite un control politic nu numai de formă asupra viitorului Cabinet. Când vom intra în posesia listei noilor miniştri şi vom putea vedea care anume sunt ministerele primite de reprezentanţii ALDE, ne vom lămuri mai bine asupra adevăratelor raporturi de forţă din coaliţie.

Este de aşteptat ca dl. Tăriceanu să îşi maximizeze cererile căci de reuşitele sale la acest capitol depind viitorul lui politic şi şansele de întărire ale unei construcţii politice care, fără doar şi poate, aspiră să absoarbă mulţi dintre nemulţumiţii din actualul PNL. Poate chiar în această cheie se cuvin decodate spusele d-lui Liviu Dragnea care a avertizat că, în noile condiţii, nu mai e nicidecum sigur că numele viitoarelor excelenţe vor fi aceleaşi care au fost vehiculate de presă în urmă cu câteva zile.

Cât despre dl. Grindeanu, numai de bine! Va fi un premier nici prea-prea, nici foarte-foarte, un om disciplinat politic. Un fel de Nicolae Văcăroiu mai ştaifat în atitudini, mai occidentalizat, care va pune în practică tot ceea ce îi vor cere superiorii lui politici şi tot ceea ce va rezulta de pe urma discuţiilor periodice dintre domnii Dragnea şi Tăriceanu.

Nu cred că pe lista lui de miniştri vom regăsi personalităţi proeminente, tot la fel cum nu cred că îşi vor afla pe ea locul oameni prea intim legaţi de fostul premier şi preşedinte PSD, dl. Victor Ponta. De asemenea, nu cred că trebuie să facem o dramă, să îi intentăm d-lui Grindeanu cine ştie ce procese de conştiinţă fiindcă a renunţat atât de uşor la poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Poziţie pe care a ocupat-o ca urmare a unor negocieri politice şi nu în urma unui vot direct. Aşa cum s-a întâmplat în cazul d-nilor Victor Ciorbea sau Traian Băsescu care au renunţat cât ai zice peşte la votul popular de pe urma căruia au devenit primari ai Capitalei.

Domnul Grindeanu este, limpede, un aparatcick, un ostaş credincios al PSD, care, pentru moment, nu pare dispus să rişte jocul independenţei ori să îşi depăşească în vreun fel condiţia de creaţie de partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite