Rezultate alegeri parlamentare 2012 / USL curtează UDMR pentru a face 66%
0USL a câştigat detaşat alegerile de ieri, potrivit exit poll-urilor. Astfel, potrivit estimării realizate de CURS şi de Avangarde pentru televiziunea publică, la Senat, USL avea, la ora 21.00, 57,5 din voturi, ARD - 18,48%, PPDD – 13,14%, iar UDMR – 5,17%.
La Camera Deputaţilor, USL ar fi obţinut 56,93%, ARD – 18,39%, PPDD – 12,95% iar UDMR – 5,1%. Potrivit sondajului CCSB prezentat de Antena 3, USL ar fi obţinut 56,8%, ARD – 19%, PPDD – 13,8% iar UDMR – 5,1%.
Pe parcursul întregii zile, liderii USL şi-au făcut calcule pe baza sondajelor de opinie, sperând să aibă o majoritate largă. În aceste condiţii, imediat după anunţarea exit-pollurilor, premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de astăzi vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.
„Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează“, a spus Ponta.
Răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. „Am discutat cu cei mai importanţi lideri politici în seara asta, inclusiv cu preşedintele PSD, Victor Ponta. Începând de mâine (luni - n.r.), pe baza programului nostru, pe baza proiectelor noastre, pe baza principiilor şi valorilor pe care noi le reprezentăm în Parlamentul României de 23 de ani, vom începe o discuţie fiindcă avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de decizii coerente şi nu avem nevoie de certuri, de dispute politice sterile“, a afirmat Kelemen.
O asemenea majoritate ar avantaja USL din două puncte de vedere. Pe de o parte, dacă alianţa câştigătoare ar obţine, împreună cu UDMR, două treimi din locurile din viitorul Parlament, ar avea şanse sporite să blocheze eventualele încercări ale lui Traian Băsescu de a „sparge“ majoritatea USL. Cu alte cuvinte, cu cât creşte numărul senatorilor şi deputaţilor USL, cu atât ar trebui Traian Băsescu să determine mai mulţi parlamentari să voteze un alt premier decât Victor Ponta. Pe de altă parte, dacă USL ar avea două treimi din fotoliile viitorul Parlament, ar putea trece la modificarea Constituţiei. Victor Ponta şi Crin Antonescu intenţionează să reducă atribuţiile preşedintelui, astfel încât acesta să fie obligat să numească premierul alianţei care a câştigat alegerile. O altă modificare ar viza posibilitatea Parlamentului de a anula deciziile Curţii Constituţionale, dacă două treimi dintre senatori şi deputaţi votează împotriva acestora.
PREZENŢA ÎN TERITORIU
Mobilizarea activului USL a contribuit la creşterea participării la vot. Potrivit Biroului Electoral Central, la ora închiderii urnelor, prezenţa la vot era de 41,7%, comparativ cu 39,6% la alegerile din 2008. Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în judeţe dominate de USL. În Teleorman, fieful secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, s-a înregistrat, potrivit BEC, cea mai mare prezenţă la vot, de 54,73% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, fiind urmat de judeţele Gorj - 54,14%, Olt - 44,32%, Mehedinţi - 50,14% şi Giurgiu - 49,79%. În schimb, în judeţele unde PDL este încă destul de puternic, prezenţa a fost destul de slabă. În judeţul Timiş s-a consemnat cea mai scăzută prezenţă la urne la ora 21, de 32,50% din alegătorii înscrişi în listele electorale. Timişul este urmat de Maramureş - 33,70%, Cluj - 35,27%, Arad - 35,28% şi Sibiu - 37, 12%.
CALCULELE ARD
De cealaltă parte a baricadei, liderii ARD au încercat, pe parcursul întregii zile, să afişeze o atitudine de calm. Şeful campaniei ARD, Adriean Videanu, a susţinut că, în realitate, USL ar avea „doar“ circa 50% din voturi. La rândul său, purtătorul de cuvânt al campaniei ARD, Traian Ungureanu, a declarat că sondajele care au circulat în cursul zilei de ieri sunt intoxicări. „Un capitol aparte sunt intoxicările sistematice care apar pe net, sondaje prefabricate, desene animate, care au procentaje născocite la un pahar de bere“, a declarat Traian Ungureanu. El a adăugat că aceste sondaje sunt false şi că „trendul este cu totul altul“.
Alegeri parlamentare 2012: Retrospectiva zilei de duminică
Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.
Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.
Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.
Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.
Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.
În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.
Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea, publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.