Reforma liberalismului începe cu David Cristian (Troacă)?
0Până ieri am „categorisit” PNL-ul şi reprezentanţii săi, în frunte cu Ministrul David, cu destul de multe invective pe care le consideram prea puţine în raport cu modul în care acesta şi-au adus camarila să pape banii publici şi cu lipsa de interes pentru românii din afara graniţelor ţării.
L-am raportat pe David la PNL deoarece era susţinut de acest partid, făcea parte din conducerea lui şi drept urmare, îl reprezenta, cu sau fără onoare, dar îl reprezenta. Ieri liberalul Cristian David a avut parte de 3 mari schimbări în evoluţia sa politică. S-a aflat în preajma lui Tăriceanu când acesta şi-a anunţat schisma, a aflat că DNA îl cercetează pe motiv de abuz în serviciu şi a demisionat din PNL (pe motiv că vrea să protejeze partidul).
Acum trebuie să recunosc că îmi place Tăriceanu. Mereu mi s-a părut un politician echilibrat care a reuşit să păstreze o oarecare distanţă de mocirla înjurăturilor politice care caracterizează o mare parte a clasei politice româneşti. Nu înţeleg eu exact cum e cu ruptura pe care acesta o promovează în Partidul Naţional Liberal, dar are motivele lui şi trebuie lăsat să vedem dacă poate mai mult şi mai bine decât actuala conducere a PNL.
În schimb, dacă încearcă să reformeze liberalismul din România cu specimene de genul lui Cristian David, atunci are o mare problemă de credibilitate. Nu pentru că David este cercetat de o zi de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În cercurile închise se ştie cine este David şi ce-i poate capul. Ci pentru că transmite un mesaj greşit celor care ar putea să-i aprecieze curajul de a porni o mişcare de reformare a unui partid care nu mai este de mult legat de idealul Brătienilor. Personal, sper ca reforma liberalismului din România să nu înceapă cu David Cristian (Troacă).
Oricum noul partid al lui Tăriceanu se va dovedi foarte atractiv pentru liberalii care vor să-şi păstreze funcţiile pe care le-au obţinut pe linie politică. Mesajul e simplu. Dacă devii liberal reformator rămâi la „guvernare” şi continui pe linia USL. Un mesaj atractiv care, combinat cu susţinerea pe care primul ministru a arătat că o acordă acestei mişcări, s-ar putea să producă pagube serioase în PNL.
Se anunţă vremuri interesante în spaţiul politic românesc care devine din ce în ce mai volatil pe partea sa dreaptă. De cealaltă parte, stânga românescă se menţine strâns unită în jurul premierului Ponta şi nu pare a da semne vizibile de slăbiciune.