Lista miniştrilor PSD. Mihai Tudose: „Dacă Dragnea va putea fi legal premier, mă dau la o parte“. Dragnea: „Nu te grăbi. Mergi la treabă, lasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a validat azi componenţa Guvernului Tudose. Marcel Ciolacu, fidel lui Liviu Dragnea, va fi vicepremier fără portofoliu în noul Cabinet, ca o măsură de siguranţă că Mihai Tudose nu va călca pe urmele lui Sorin Grindeanu. Alte nume noi sunt Adrian Ţuţuianu şi Mihai Fifor, de asemenea apropiaţi de Dragnea. Îşi vor continua mandatele, printre alţii, Carmen Dan, Sevil Shhaideh şi Olguţa Vasilescu. Lista miniştrilor a stârnit şi critici în PSD.

UPDATE Preşedintele UDMR, Klemen Hunor, a anunţat miercuri că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor vota joi pentru învestirea Guvernului Tudose, precizând că nu a negociat cu Liviu Dragnea adoptarea în perioada următoare a unor legi de interes pentru maghiari, cum ar fi legea minorităţilor naţionale. „Nu am cerut nimic, ce dracu să cerem? Când? Păi mâine e ultima zi, ce să cerem?“, a susţinut liderul UDMR.

UPDATE Liviu Dragnea a anunţat că UDMR va vota noul guvern. 

UPDATE Guvernul Mihai Tudose: 

Mihai Tudose - premier

Marcel Ciolacu- vicepremier fără portofoliu

Sevil Shaidehh (PSD) - Viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Graţiela Gavrilescu (ALDE) - Viceprim-ministru, Ministerul Mediului.

Carmen Dan (PSD) - Ministerul Afacerilor Interne.

Teodor Melescanu (ALDE) - Ministerul Afacerilor Externe.

Adrian Ţuţuianu (PSD) - Ministerul Apărarii Nationale.

Tudorel Toader (technocrat)- Ministerul Justiţiei.

Ionuţ Mişa (PSD) -Ministerul Finanţelor.

Mihai Fifor (PSD) - Ministerul Economiei.

Ilan Laufer (PSD) - Ministerul pentru IMM-uri.

Lia Olguţa Vasilescu (PSD) - Ministerul Muncii.

Liviu Pop (PSD) - Ministerul Educaţiei.

Lucian Georgescu (PSD) - Ministerul Cercetării.

Lucian Romaşcanu (PSD)- Ministerul Culturii.

Florian Bodog (PSD) - Ministerul Sănătăţii.

Toma Petcu (ALDE)- Ministerul Energiei.

Petre Daea (PSD) - Ministrerul Agriculturii.

Răzvan Cuc (PSD)- Ministerul Transporturilor.

Lucian Şova (PSD) - Ministerul Comunicatiilor.

Marius Dunca (PSD)- Ministerul Sportului.

Mircea Dobre (PSD) - Ministerul Turismului.

Gabriel Petrea (PSD) - Ministerul pentru Dialog Social.

Rovana Plumb (PSD) - Ministerul Fondurilor Europene.

Victor Negrescu (PSD) - Ministerul pentru Afaceri Europene.

Doina Pană (PSD) - Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Andreea Păstârnac (PSD)- Ministrerul pentru Românii de Pretutindeni.

Viorel Ilie (ALDE) - Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Mihai Tudose: Nu am sentimentul că am câştigat mandatul de premier. Am fost desemnat de către domnul preşedinte Dragnea, de către colgii din CEX, de către preşedintele Romaniei, am fost desemnat să mă duc să muncesc pentru ţară. Va fi un control politic foarte strict, nu mă ascund de aşa ceva. Toţi membrii Guvernului vor aborda ceea ce fac prin fapte, nu prin declaraţii. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea si Mihai Tudose. Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Care vor fi atribuţiile lui Marcel Ciolacu?

Vicepremierul cu probleme speciale va avea în atribuţii coordonarea interminsiterială. 

Veţi discuta cu minorităţile şi cu UDMR?

Este firesc să avem o discuţie. Noi avem un acord de colaborare parlamentară cu UDMR, dar e de bun-simţ să avem o discuţie cu UDMR. 

Domnule premier, dvs aţi făcut propuneri pentru Guvern, căci Sorin Grindeanu spunea că Liviu Dragnea s-a ocupat de a propune miniştri?

Intervine Liviu Dragnea: Dacă îmi permiteţi, ca să nu mai stăm în micnijnă. Guvenrul precedent nu a fost o decizie persoanlă a mea. Sorin Grindenau a făcut atunci cinci propuneri, toate find acceptate, prima dintre ele fiind Augustin Jianu. 

Sunteţi acuzat că aţi colaborat cu SRI şi că aţi plagiat. 

Mihai Tudose: În primul rând, nu am avut nicio legătură de colaborare cu SRI, nici nu am. Plagiatul: lucrarea mea a fost făcută pentru mine, pentru a acumula nişte cunoştinţe care să-mi folosească la Comisia economică, nu să am remuneraţii. Pentru a nu intra în morişcă, am decis să renunţ la titlul de doctor. În opinia mea, nu am plagiat. Lucrarea a fost analizată pe regulile de acum, care nu erau în vigoare la acea vreme. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea si Mihai Tudose. Foto Inquam Photos / Octav Ganea

De ce miniştrii cu zero măsuri îndeplinite au rămas în guvern, cum e Marius Dunca la Sport?

Am primit de la 8 Federaţii scrisori de susţinere pentru Marius Dunca. 

Pe domnul Fifor ce-l recomandă pentru Economie, pentru că e filolog?

Putere de muncă, determinare şi dorinţa de a duce la îndeplinire programul de guvernare. A participat activ la programul de guvernare. 

Dacă domnul Dragnea poate legal să devină premier, vă veţi da la o parte?

Tudose: Evident că da. 

Dragnea: Nu te grăbi. 

Tudose: Ba da.

Dragnea: Mergi la treabă, lasă.

UPDATE Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, va fi vicepremier fără portofoliu

UPDATE În şedinţa CEX, preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a spus că "regretă că nu a lăsat în continuare Guvernul Grindeanu", potrivit unor surse news.ro. 

UPDATE Secretarul de stat Ionuţ Mişa este propus de PSD pentru a prelua conducerea Ministerului de Finanţe, a anunţat, miercuri, actualul deţinător al portofoliului, Viorel Ştefan. "E secretar de stat în ministerul de Finanţe, a coordonat în această perioadă partea de legislaţie fiscală. Deci mi se pare omul cel mai potrivit să continue ceea ce am început împreună. Îl voi ajuta, indiferent din ce poziţie voi fi, voi fi alături de dl. Ionuţ Mişa, pentru că cred că pot să transfer din experienţa mea", a spus Viorel Ştefan.

Ionuţ Mişa este secretar de stat în Ministerul de Finanţe, iar anterior a lucrat în ANAF, ca şeful Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

UPDATE Premierul desemnat, Mihai Tudose, a fost întrebat, miercuri, de jurnalisti cum comentează controversele pe tema formării noului Guvern, el raspunzând: „Asta-i lupta politică, ficatul duce“.

***

Noul Executiv condus de Mihai Tudose va fi format în mare parte tot din miniştrii Guvernului Grindeanu, plus câteva „plombe“. În mod surprinzător, Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, ba chiar asumat de PSD.

Guvernul Tudose va fi construit pe scheletul Guvernului Grindeanu. Spre exemplu, miniştrii PSD foarte apropiaţi de Liviu Dragnea, care deţin portofolii-cheie, vor rămâne în funcţii: Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Carmen Dan la Interne şi Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii. Însă vor fi şi câteva schimbări. La Ministerul Apărării, sunt şanse infime ca Gabriel Leş să continue. Pentru fotoliul său se bat trei oameni: Dorel Căprar ( preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor), Mircea Duşa (fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta) şi Georgian Pop (fost preşedinte al Comisiei de control al SRI). Potrivit unor surse din PSD, cele mai mari şanse le are Dorel Căprar.

La Educaţie, Pavel Năstase îşi va pierde funcţia, succesorul său urmând să fie ales între tehnocratul Nicolae Istudor (rectorul ASE din Bucureşti) şi oamenii de partid: Liviu Pop sau Ecaterina Andronescu. De asemenea, la Sănătate, Florian Bodog va fi schimbat, după ce n-a reuşit să gestioneze criza vaccinurilor. În locul său va fi instalat Florian Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, sau Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean Baia-Mare. Ciudat este că, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, Sorina Pintea a prins un mandat de senator pe listele PSD, însă, la scurt timp, a renunţat la Parlament pentru a se întoarce acasă.

ALDE rămâne pe poziţii

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu-şi va păstra doar ministerele din Guvernul Grindeanu, ci şi oamenii din fruntea lor. Aşadar, Graţiela Gavrilescu va fi în continuare vicepremier şi ministrul Mediului. Teodor Meleşcanu se va ocupa de politica externă a României, Toma Petcu va fi tot la Energie, iar Viorel Ilie rămâne ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Surpiza este însă Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei, ajuns în Guvernul Grindeanu la propunerea ALDE, va continua şi în Guvernul Tudose, au declarat pentru „Adevărul“ surse din coaliţia de guvernare. Întrebat despre soarta lui Tudorel Toader, Tăriceanu a răspuns: „Ministerul Justiţiei este un minister care este asumat de PSD“. Asta în ciuda faptului că mai mulţi lideri social-democraţi i-au cerut lui Dragnea să-l înlăture pe Toader şi să pună un ministru politic. Surse din conducerea PSD au declarat pentru "Adevărul" că Liviu Dragnea vrea să evite noi proteste de stradă, căci schimbarea lui Toader, un ministru care s-a dovedit integru, ar putea trezi din nou societatea civilă. 

Mâine avem Guvern

Joi dimineaţă, fiecare ministru va fi audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului, însă acest hop este doar o formalitate. Apoi, plenul reunit al celor două Camere va acorda votul de învestitură pentru noul Executiv, iar spre seară miniştrii vor depune jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, iar criza politică se va încheia oficial, cel puţin până la iarnă. „Peste şase luni va fi o nouă evaluare. Nu vom tolera un guvern care să nu ducă la îndeplinire programul de guvernare“, a  spus preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite