PSD face „ordine“ în MAE: afară cu specialiştii, vin sinecuriştii! Portretul diplomatului Winzer, diletantul care gestionează afacerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care analişti ca Dan Dungaciu avertizează că România este „într-un deficit profund de gândire strategică “ în materie de politica externă şi relaţii internaţionale, PSD dă afară din Ministerul de Externe diplomaţi de carieră, dar păstrează demnitari promovaţi strict pe bază de proptele politice.

Un exemplu elocvent este Cristian Winzer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene. Povestea sa depăşeşte cu mult graniţele diplomaţiei: tip monden cu comportament golănesc, avocat mediocru, prieten cu persoanje obscure, provenit dintr-o familie abonată la sinecuri, Winzer se ocupă de soarta românilor afectaţi de BREXIT, dar şi de alte afaceri europene ale ţării. Winzer este reprezentantul noului val de diplomaţi români, girat de premierul Viorica Dăncilă. 

MAE, prins în războiul din PSD

Comitetul Executiv al PSD a decis săptămâna trecută să concedieze 27 de secretari de stat din totalul de 135, număr exorbitant. Spre exemplu, Franţa numără doar 19 miniştri şi 11 secretari de stat, la o populaţie de trei o mai mare decât a României. Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că printre cei 27 de demnitari care vor fi înlocuiţi se numără şi Dănuţ Sebastian Neculăescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Decizia nu are legătură însă cu activitatea sa din MAE, ci cu jocurile de culise din partid. Dănuţ Neculăescu este fiul lui Sache Neculaescu, jurist reputat, bun prieten cu Adrian Ţuţuianu, liderul PSD Dâmboviţa, aflat în conflict cu Liviu Dragnea. Sache Neculăescu şi Adrian Ţuţuianu au scris cărţi de drept împreună: „Instituţii de drept civil“, publicată la Editura Universul Juridic, este doar un exemplu. „Dragnea a vrut să lovească în Ţuţuianu, dar a lăsat MAE fără un specialist“, au declarat surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. „Dacă ne uităm la cei cinci secretari de stat din MAE, Dănuţ Neculăescu, cu toate că şi el a avut sprijin politic, este cel mai profesionist“, au declarat surse diplomatice pentru „Adevărul“. Neculăescu este diplomat de carieră şi lucrează în MAE din octombrie 2002.  La 1 august  2017, a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru relaţii cu vecinătatea estică şi relaţii multilaterale la nivel global.

Portretul diplomatului habarnist

Liderii PSD nu s-au atins însă de Cristian Winzer (30 de ani), secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene, „divizia“ MAE care se ocupă în special de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România în 2019 şi de protejarea românilor afectaţi de BREXIT. Potrivit unor surse din PSD, tânărul Winzer a ajuns în Guvern la mijlocul anului trecut, fiind sprijinit direct de Liviu Dragnea, la recomandarea tinerilor social-democraţi.  Cristian Winzer este prieten cu Ciprian Amuza, vicepreşedinte al PES Activists ( stânga europeană) Dâmboviţa. Cei doi au postat poze pe Facebook de la evenimente private: petreceri, nunţi şi botezuri. În 2015, Amuza a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru refuz de recoltare de probe biologice. Potrivit presei locale, în 2007, Amuza a primit o condamnare cu suspendare şi pentru ucidere din culpă.

image

Ciprian Amuza şi Cristian Winzer ( primii doi din stânga) Foto: romaniacurata.ro

Cât despre modelul său politic, Winzer a rămas tot în sfera PSD. „La mulţi ani frumoşi şi sănătoşi unui om pe care îl voi preţui mereu“, scria Winzer pe Facebook în ziua în care Adrian Năstase a împlinit 67 de ani, postând şi un citat în care fostul premier, condamnat pentru corupţie, îi ironiza pe „tinerii frumoşi şi liberi“.

Ca un tânăr liber, poate puţin prea liber, a continuat să se comporte şi Winzer, deşi, între timp, ajunsese diplomat. În toamnă, Winzer a fost filmat într-un club de fiţe din Capitală când arăta degetul mijlociu unor tineri care îl priveau. A refuzat să ofere apoi vreo explicaţie. Avea de coordonat, potrivit atribuţiilor sale,  strategia pentru Regiunea Dunării (SUERD), BREXIT-ul şi strategia Europa 2020.

A înlocuit un specialist

Winzer a fost numit mai întâi consilier al ministrului pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, apoi,  la începutul lunii august, a fost promovat în funcţia de secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale şi juridice.

Numirea lui Cristian Winzer la ministerul de Externe a coincis cu demiterea lui Ştefan Popescu, instalat secretar de stat în luna mai 2017 de către fostul premier Sorin Grindeanu, special pentru a se ocupa de preşedinţia română a UE, cel mai important test de politică externă pentru ţara noastră în viitorul apropiat. Ştefan Popescu este conferenţiar universitar şi a obţinut diplomele de licenţă, masterat şi doctorat la universitatea Sorbona. Înlocuitorul său, Cristian Winzer, a obţinut diploma de Drept la Universitatea din Bucureşti, urmând apoi un master în „Ştiinţe penale“ la universitatea privată Nicolae Titulescu. A trecut şi pe la Colegiul Naţional de Apărare, fabrica de diplome frecventată de politicienii interesaţi să-şi „fardeze“ CV-urile subţiri.

De profesie avocat, Cristian Winzer este membru al Baroului Bucureşti şi fondator al Casei de avocatură „Winzer şi Asociaţii“. „Coordonator al Departamentului de Drept Penal al Afacerilor, el are o vastă experienţă în acest domeniu, acumulată în gestionarea, cu rezultate notabile, a peste 1.000 de cazuri penale“, notează Winzer pe site-ul casei sale de avocatură, fără să menţioneze, concret, un proces important pe care l-a câştigat, cum obişnuiesc avocaţii să-şi treacă în CV marile victorii în instanţă.  Pe site-ul MAE, Winzer mai atenuează din tonul laudativ şi menţionează doar că a fost „implicat în special în gestionarea cauzelor având ca obiect infracţiuni de corupţie şi de serviciu“. Surse din anturajul diplomatului combat: „Ce cazuri a avut Winzer? Un poliţist local de la Sectorul 3 şi un dosar în care a fost implicată Laura Alistar, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, sunt mari cazuri de corupţie ?“.

„Hai cu demiterea, zic!“

Înainte să ajungă în Guvern, avocatul Cristian Winzer pleda asiduu pe Facebook împotriva şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Eu zic că este cazul şi momentul să fie schimbată. Urgent! Curaj, domnule profesor Tudorel Toader“, scria Winzer pe Facebook pe 28 februarie 2017. Pe 14 martie anul trecut, Winzer încă spera: „Hai cu demiterea, zic!“. A zis degeaba, căci Toader avea alte planuri. Un an mai târziu, tot despre lipsa de curaj a ministrului Toader se vorbeşte.

image

Anul trecut, Cristian Winzer cerea insistent demiterea şefei DNA. Foto: romaniacurata.ro

Familia Winzer, funcţii bune la stat
Cristian Winzer este fiul maiorului în rezervă Petru Winzer, lector universitar şi angajat al Curţii de Conturi, cel care, în vara anului 2013, a fost prins în timp ce copia la un concurs pentru ocuparea unui post de director în cadrul Curţii de Conturi. Prins în flagrant, Petru Winzer a fost dat afară din examen. Asupra acestuia a fost găsită o copiuţă chiar cu subiectele pe care le avea de tratat.

Fiica acestuia, Rebeca Andra Winzer, deci sora secretarului de stat Cristian Winzer, este angajată şi ea la Curtea de Conturi. Soţia lui Petru Winzer, Anişoara Winzer, fost cadru militar, a fost mâna dreaptă a controversatului preşedinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul Mircea Dogaru, cel care, în 2013, a propus desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi CNSAS. Anişoara Winzer a fost vicepreşedinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate până în 2010.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite