Proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor a mai trecut de un hop în Parlament: Comisia pentru Statut a avizat favorabil iniţiativa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Proiectul care prevede introducerea de pensii speciale a primit astăzi aviz favorabil din partea Comisiei pentru Statut a Camerei Deputaţilor care s-a întrunit în secret, potrivit Realitatea TV.

Proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost semnat de 255 de aleşi şi a intrat în dezbaterea Parlamentului în urmă cu două săptămâni. Urmează ca şi Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat să se pronunţe asupra proiectului, iar decizia finală o va lua plenul reunit al celor două Camere. 

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.

"Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară.

Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat. Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în MO", se arată în proiect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite