PLR, rezerva perfectă pentru UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Liberal Reformator, proaspăt lansat de Călin Popescu Tăriceanu, i-ar aduce lui Victor Ponta încă 20 de voturi în Parlament, cifră aproape egală cu zestrea UDMR.

Ieşirea UDMR de la guvernare, pe motiv că Ministerul de Externe a acţionat împotriva drepturilor minorităţilor, nu ar deranja foarte mult actuala coaliţie parlamentară. Alianţa PSD- UNPR- PC- PPDD, începând cu următoarea sesiune parlamentară, se va putea baza şi pe voturile Partidului Liberal Reformator (PLR), desprins din PNL după planurile „arhitectului“ Călin Popescu Tăriceanu.

În acest moment, UDMR numără 26 de parlamentari care susţin Guvernul Ponta, însă din spate vine lansat PRL, cu 20 de parlamentari, majoritatea plecaţi din PNL, supăraţi că alianţa cu PSD a murit. În plus, Călin Popescu Tăriceanu a fost susţinut pentru şefia Senatului de PSD, iar cele 20 de voturi rupte de la Opoziţie şi trecute în tabăra Puterii ar fi compensaţia perfectă pentru social-democraţi şi un nou exerciţiu de loialitate adresat premierului Victor Ponta. Mai mult, foştii liberali, deveniţi peste noapte reformatori-liberali, visează chiar la o funcţie executivă, după ce premierul Victor Ponta spunea, imediat după ruperea USL, că ar putea oferi portofolii ministeriale unor liberali care îl vor urma pe Tăriceanu într-o noua formaţiune politică.

UDMR nu contează în Cameră

Calculele parlamentare stau în felul următor. În Camera Deputaţilor, în acest moment, grupul PSD numără 179 de deputaţi. UDMR are 18 deputaţi, ia PC -16. Aceste trei grupuri politice strâng 213 voturi şi asigură o majoritate liniştitoare, cu 12 peste limită. La aceste cifre se adaugă şi cele 17 voturi ale minorităţilor, care votează întotdeauna cu Puterea. În plus, de puţină vreme, PSD  şi-a cimentat majoritatea cu încă 19 voturi adunate de la PPDD. Astfel, din perspectivă strict parlamentară, PSD s-ar putea descotorosi oricând de cele 18 voturi ale UDMR din Camera Deputaţilor, cu atât mai mult cu cât PLR poate pune oricând în loc 16 voturi.

În data de 2 iulie, la final de sesiune parlamentară, au demisonat, în bloc, nu mai puţin de 12 deputaţi liberali, care au mers imediat la festivitatea de lansare a PRL. Printre aceştia se numără politicieni cu greutate ca  Daniel Chiţoiu, Mihai Stănişoară, Radu Stroe şi Andrei Gerea. După câteva zile, au mai dezertat din PNL încă doi deputaţi liberali: Octavian Bot şi Virgil Guran. Cu bagajele deja făcute, dar fără să demisioneze official, mai sunt şi Paul Dumbrăvanu şi Constantin Galan. Aşadar, noul partid cu orientare liberală ar număra, la începutul sesiunii viitoare, 16 parlamentari în Camera Deputaţilor, cu doi mai puţin decât are acum UDMR, o diferenţă insignifiantă.

Emoţii la Senat

Dacă la Camera Deputaţilor cifrele nu le dau emoţii social-democraţilor, la Senat lucrurile sunt puţin mai strânse. PSD, împreună cu PC şi UDMR, are 94 de senatori, în timp ce majoritatea este asigurată de numai 85. Maghiarii numără opt senatori, iar o eventuală ieşire de la guvernare i-ar lăsa pe social-democraţi cu doar un vot peste limita majorităţii, situaţie destul de sensibilă, în condiţiile în care, la Senat, PSD nu se poate baza pe voturile venite din trupa lui Dan Diaconescu, pentru că PPDD nu mai are grup parlamentar, după ce tot PSD îi racolase, la bucată, majoritatea senatorilor. De această dată, PLR s-ar putea dovedi decisiv. În afara lui Călin Popescu Tăriceanu, PSD va mai putea conta pe senatorii Sorin Ilieşiu şi Daniel Barbu, care l-au urmat pe actualul preşedinte al Senatului. Lor li s-ar mai putea adăuga senatorii PNL Ion Luchian şi Liviu Paşca, aflaţi în negocieri avansate cu Tăriceanu. Deci, eventualul gol lăsat de cei opt maghiari ar putea fi rapid acoperit cu patru reformatori, o cifră suficientă, totuşi, ca PSD să nu piardă majoritatea în Senat.

Kelemen Hunor se contrazice singur în disputa cu MAE

Deşi a negat constant că Ungaria ar fi amestecată în iniţiativa UDMR, pe lângă Uniunea Europeană, privind proiectul pentru protecţia minorităţilor naţionale - ”Minority SafePack”, Kelemen Hunor se contrazice flagrant. În vara anului trecut, la Universitatea de vară de la Tuşnad, liderul UDMR a menţionat, în comunicatul de presă ce a urmat întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban, că statul ungar va sprijini Uniunea în procesul de colectare a semnăturilor necesare promovării iniţiativei. Lobby-ul maghiar s-a făcut resimţit şi în Parlamentul European, unde liderul intergrupului pentru minorităţi, Tabajdi Csaba, a declarat că între priorităţile intergrupului se află sprijinirea iniţiativei cetăţeneşti ”Minority SafePack”. Mai mult, întreaga construcţie a iniţiativei UDMR este una politică, şi nu ”cetăţenească”. Astfel, toţi membrii comitetului de iniţiativă al ”Minority SafePack” sunt politicieni, în frunte cu Kelemen Hunor. (Sorin Ghica)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite