Preşedintele Traian Băsescu a respins cererea de graţiere a lui Becali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a decis, vineri, să nu aprobe cererea de graţiere individuală formulată de George Becali, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis, vineri, 28 martie a.c., neacordarea graţierii individuale a domnului George Becali ca urmare a analizării dosarului de graţiere a domniei sale. Decizia domnului preşedinte Traian Băsescu a fost transmisă solicitantului graţierii“ , se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei.

În martie, mama lui Becali i-a trimis preşedintelui o nouă cerere de graţiere, după cea dintâi solicitare, făcută în luna februarie, a fost avizată negativ de Ministerul Justiţiei.

Becali mai are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, la 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. Ulterior, la pedeapsă i s-au mai adăugat şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza“ şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este măsura de clemenţă luată de preşedintele României, ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară. Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de graţiere individuală se adresează preşedintelui şi poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari.

Citeşte şi:

Traian Băsescu despre cererea de graţiere a lui Gigi Becali

Invitat la Adevărul Live, preşedintele României, Traian Băsescu a discutat cu redactorul-şef Dan Marinescu despre un subiect „aprins“ în fotbalul românesc: graţierea lui Gigi Becali.

Avocaţii i-au scris lui Becali cererea de graţiere. Familia o trimite la Preşedinţie

Avocatul Daniel Ionaşcu a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că a făcut o cerere de graţiere în numele lui Gigi Becali, încarcerat la Jilava, care a fost depusă, probabil, de familia acestuia la Preşedinţie, după ce a fost semnată de mama finanţatorului FC Steaua.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite