Iohannis, despre Antonescu: Parcă s-a retras de peste tot. Îmi amintesc că s-a şi răzgândit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul liberal Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Liderul liberal Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a susţinut luni o conferinţă de presă în care a comentat o serie de afirmaţii ale lui Crin Antonescu care l-a provocat, într-un interviu acordat ziarului "Gândul", să dezvăluie mai multe detalii referitoare la proiectul său pentru alegerile prezidenţiale.

Principalele declaraţii ale preşedintelui PNL:

România are o şansă foarte mare în secolul XXI, cea a unui sistem educaţional performant. Astfel putem creşte competitivitatea, dar pentru asta e nevoie de consens politic, de o abordare responsabilă, nu aşa cum am avut-o în ultimele două zile. Voi vorbi despre OUG de modificare a Legii educaţiei, despre reducerea CAS şi despre un proiect de modificare a Codului Fiscal.

Guvernul a stat parcă după colţ şi a aşteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu o OUG de modificare a Legii educaţiei. Este o schimbare totală a legii. Acest lucru nu trebuie făcut aşa. Dacă Guvernul ar fi dorit o schimbare a Legii educaţiei putea să vină în dezbatere publică. Ba chiar mă mir de ce nu a făcut-o, avem de-a face cu teleguvernarea şi se poate explica bine ce vrea să schimbe Guvernul în lege.

Atragem atenţia că dacă dorim să avem un sistem educaţional performant este nevoie de cel puţin două lucruri: stabilitatea legislaţiei, predictibilitate, finanţare corespunzătoare a sistemului educaţional. Noi, liberalii, credem că trebuia să existe o dezbatere largă, trebuiau consultaţi partenerii, universităţile ş.a.m.d.

Noi, liberalii, propunem descentralizarea învăţământului, depolitizarea sa şi finanţarea sistemului. Fără aceste lucruri  nu putem avea un sistem educaţional performant.

În final, fiindcă am început cu educaţia, voi termina cu Legea educaţiei. Avocatului Poporului i s-a solicitat să conteste această OUG. În cazul în care nu o face, noi vom veni cu o moţiune care va fi înaintată în toamnă. Este inadmisibil să lăsăm o astfel de modificare nesancţionată.

Despre reducerea CAS

Mediul de afaceri nu ştie ce se întâmplă. Mediul de afaceri are nevoie de un climat de încredere şi predictibilitate. Aceste lucruri nu sunt date în momentul de faţă. Nu ştim ce doreşte Guvernul Ponta să facă, nu vedem niciun fel de strategie. Noi propunem măsuri de relaxare fiscală pentru o perioadă lungă, pentru a da posibilitatea mediului de afaceri să-şi facă calculele, să vină cu calcule pe termen lung. 

Avem, în plus, o constrângere pe 2015 care nu a fost deloc abordată. Ne-am angajat la un deficit bugetar mai mic pe 2015 decât pe 2014, suntem obligaţi să ne încadrăm într-un deficit bugetar de 1,4%. Aceste lucruri ar fi trebuit discutate.

V-am prezentat punctul nostru de vedere în chestiunea CAS. Ce fac preşedintele şi premierul îi priveşte, doar urmăresc cu oarecare surprindere o dezbatere la nivel preşedinte-premier cu înregistrări, să ne arate cine ce a spus.

Nu este treaba mea să explic ce ar trebui făcut, este treaba Guvernului să explice ce vrea să facă.

Noi avem o viziune, dar nu e treaba Opoziţiei să vină cu un pachet legislativ în chestiuni bugetare. E treaba Guvernului. Acest Guvern Ponta nu are nicio viziune, nicio strategie, de aceea nu funcţionează lucrurile. Relaxarea fiscală trebuie abordată la pachet cu măsuri de stimulare a economiei.

Despre procesul cu ANI

Nu am niciun termen la Înalta Curte. Înalta Curte mi-a solicitat o întâmpinare, iar specialiştii spun că din această fază până la primul termen durează un an sau doi. Nu mă aştept la un termen foarte curând. Nu sunt nici îngrijorat, speţa este clară, după părerea mea şi după părerea judecătorilor care au judecat în primă instanţă chestiunea. ANI nu are dreptate, dar sigur, Înalta Curte va avea un cuvânt de spus în această speţă.

Despre Statutul PNL-PDL şi sondajele privind prezidenţiabilul liberal

Proiectul este gata în proporţie de 99,99%. Lipsesc câteva cuvinte.

Conducerea PNL a înfiinţat o comisie tehnică care se ocupă de aceste lucruri pentru a nu pune candidaţii să se ocupe de sondaje. Era incorect să mă ocup eu. A fost comandat sondajul, va fi finalizat probabil în cursul săptămânii viitoare, dar mai multe detalii vă spune purtătoarea noastră de cuvânt.

Chestionarele au fost aduse la cunoştinţa celor doi candidaţi şi amândoi au fost de acord, în principiu.

Nu discutăm despre nume, siglă şi alte lucruri. Discutăm despre conţinutul Statutului.

Despre Crin Antonescu:

Îmi amintesc că parcă s-a retras de peste tot… Imi amintesc şi că s-a răzgândit. Nu mi s-a părut necesar ca presedintele care s-a retras de la conducerea partidului să facă parte din comisia de negociere, dar tot prieteni rămânem chiar şi cu mici înţepături.La unele din intrebarile sale am răspunsuri si cred că destul de bune, la altele nu. Am arătat in Congres care este programul meu si proiectul meu prezidentiabil.

In cazul in care voi părăsi conducerea PNL fie că voi fi ales presedinte, fie că voi pierde si voi pleca Statutul prevede foarte clar ca viitorul presedinte va fi ales de partid si nu de fostul presedinte.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite