Ce le-a cerut Iohannis miniştrilor implicaţi în gestionarea crizei. Preşedintele a discutat cu şefa Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o videoconferinţă cu premierul Ludovic Orban şi miniştrii cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei COVID-19, după decretarea stării de urgenţă. ”Pe mine mă interesează, în această fază, să ne mişcăm foarte repede şi aştept de la dumneavoastră să-mi comunicaţi, fiecare pe domeniul pe care îl gestionează, ce măsuri aţi luat deja dintre cele prevăzute în decret”, a cerut Iohannis.

UPDATE Klaus Iohannis:

Am avut în această dimineaţă o discuţie telefonică cu doamna von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene, şi am discutat două chestiuni care sunt importante pentru dumneavoastră şi pentru ţară.

Primul lucru se referă la circulaţia mărfurilor în Uniunea Europeană, o chestiune care pentru noi este de mare importanţă. Se constată că măsurile luate în statele membre ale Uniunii sunt diferite. Prin necorelare, prin anumite măsuri câteodată puţin exagerate, este din ce în ce mai evident că transportul mărfurilor în Uniunea Europeană are de suferit. Acest lucru va fi abordat astăzi în videoconferinţa pe care o voi avea în această seară cu ceilalţi membri din Consiliu şi, în acest sens, aştept foarte urgent de la dumneavoastră o informare, până la ora 17:30, ca să pot avea un punct de vedere consolidat în videoconferinţă, să ştiu exact unde apar astfel de blocaje care ne interesează, dacă producem şi noi astfel de blocaje şi cum putem să contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeană nu poate să funcţioneze fără transport şi acest lucru ne este clar tuturor.

Punctul doi pe care l-am discutat se referă la graniţele exterioare ale Uniunii Europene. Doamna Preşedinte doreşte să propună să limităm accesul în Uniunea Europeană a persoanelor care vin din ţări terţe, adică care nu sunt parte din Uniunea Europeană şi care nu pot face dovada că au o problemă urgentă de rezolvat în Uniune. Deci, nu dorim să oprim medici, de exemplu, care vor să intre în Uniune. Nu dorim să oprim diplomaţi care vin la serviciu. Nu dorim să oprim delegaţii oficiale care vin cu treburi importante. Dar dorim să limităm clar turismul şi dorim să limităm clar turismul medical. Se pare că sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin în Uniune tocmai pentru că sistemele medicale de la noi sunt relativ bune.

Aceste chestiuni le vom discuta. Preliminar am spus doamnei Preşedinte că noi suntem, în principiu, de acord cu aceste măsuri la graniţa externă a Uniunii şi România are capacitatea să impună această măsură la graniţa noastră.

O chestiune care este foarte importantă, fiindcă noi vrem să lucrăm în aşa fel încât să îmbunătăţim în fiecare zi acţiunile noastre: toate măsurile şi toate efectele măsurilor pe care le luăm vrem să le urmărim îndeaproape.

Ora 15.00 A început teleconferinţa la care participă preşedintele Klaus Iohannis şi miniştrii implicaţi în gestionarea crizei. Potrivit unor surse politice, Guvernul va adopta mâine mai multe Ordonanţe de Urgenţă şi hotărâri de guvern pentru a lua noi măsuri pentru a ţine sub control epidemia COVID 19. 

***

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, teleconferinţa preşedintelui Klaus Iohannis cu premierul Ludovic Orban şi miniştrii cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei COVID-19 are loc la ora 15.00.

Discuţia şefului statului cu autorităţile implicate vine după decretarea stării de urgenţă. Încă de la anunţarea acesteia, preşedintele a precizat că Guvernul va veni cu măsuri sociale şi economice concrete pentru a reduce impactul asupra populaţiei şi economiei. 

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va rămâne implicat în lupta împotriva coronavirusului.

”Tot ceea ce facem în această grea perioadă se subsumează obiectivului primordial – acela de a proteja viaţa oamenilor prin limitarea cât se poate de mult a transmiterii infecţiei. Eu voi rămâne foarte implicat în continuare şi voi verifica personal cum se implementează toate aceste măsuri luate în urma emiterii decretului pentru instaurarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Voi verifica personal la fiecare minister şi autoritate în parte cum se aplică aceste măsuri”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la decretarea stării de urgenţă.

Marţi, de la ora 18.00, preşedintele Klaus Iohannis va lua parte, prin videoconferinţă, la reuniunea membrilor Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea epidemiei COVID-19.

Preşedintele Consilului European, Charles Michel, le-a transmis liderilor europeni că stoparea răspândirii virusului, asigurarea sistemelor medicale şi cercetarea sunt prioritare în zilele şi săptămânile următoare.

Aceasta este a doua videoconferinţă a liderilor europeni pe tema coronavirusului, după cea din 10 martie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite