Premierul Republicii Moldova, în vizită oficială la Bucureşti. Cioloş: Înainte de a livra prima tranşă din împrumut, aşteptăm măsuri concrete de reformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, efectuează, marţi, o vizită la Bucureşti, acesta având pe agenda sa întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu premierul Dacian Cioloş.

UPDATE  Premierul Pavel Filip a fot primit de către preşedintele Klaus Iohannis: Vreau să încep prin a vă mulţumi pentru că aţi acceptat foarte repede să avem această întâlnire, chiar la câteva zile după inaugurarea Guvernului de la Chişinău. Este un semnal că Republica Moldova este alături de România sau mai bine zis România rămâne alături de Republica Moldova. V-am zis şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii. Vom fi axaţi pe acţiuni, aşa cum am spus. Vedem şi cunoaştem această criză, nu doar financiară, dar şi una socială, economică, dar şi politică. Ştim că Republica Moldova are nevoie de stabilizare astăzi pe toate aceste dimensiuni. Pornind de la acest fapt, suntem determinaţi să muncim zi şi noapte la Guvern pentru a livra rezultate în final. Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simţit în profunzime puterea expresiei <<Prietenul bun la nevoie se cunoaşte>>. De fapt aici este prima mea vizită pentru că contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră. 

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Aşa va fi!“

UPDATE Premierul Dacian Cioloş a susţinut o conferinţă comună cu premierul Pavel Filip: Analizăm posibilitatea să venim cu un anumit sprijin pentru anumite produse de minimă necesitate, un sprijin adresat cetăţenilor R.Moldova, cei mai nevoiaşi. Suntem pregătiţi să acordăm un sprijin din acel credit rambursabil pe care România l-a promis, dar înainte de a livra prima tranşă ne aşteptăm să vină cu câteva măsuri concrete care sa demonstreze voinţă de reformă. Credibilitate majorităţii parlamentare depinde de capacitatea de a lua măsuri pentru a implementa reforme asteptate de cetăţenii Republicii Moldova. I-am spus ca încurajam Guvernul să ţină legătura cu reprezentaţii societăţii civile, să asculte aşteptările legitime ale acestora, care merg în direcţia reformei şi în direcţia parcursului european al Moldovei. Guvernul Romaniei e gata să sprijine R. Moldva în parcrusul european şi în programul ei de reforma.

Surse oficiale citate de Agerpress au precizat că printre solicitările care vor fi transmise Chişinăului se află numirea unui guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, implementarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupţie şi un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri.


UPDATE Deputatul european Siegfried Mureşan, membru în Delegaţia UE - Republica Moldova, declară, în contextul vizitei pe care prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, o efectuează astăzi la Bucureşti, că cel mai mare ajutor pe care România îl poate acorda acum Moldovei este expertiza pe care ţara noastră o are în combaterea corupţiei.

„Cetăţenii moldoveni au ieşit în stradă la Chişinău pentru că s-au săturat să fie furaţi şi pentru că sunt dezamăgiţi de politicienii corupţi. Cetăţenii moldoveni vor reformarea instituţiilor statului, vor o administraţie eficientă şi o justiţie egală pentru toţi, în care să domnească statul de drept. Sunt cereri absolut justificate, de aceea cel mai mare ajutor pe care România îl poate acorda acum Republicii Moldova, dincolo de sprijinul financiar, este expertiza pe care ţara noastră o are în combaterea corupţiei. Experienţa procurorilor români şi a specialiştilor detaşaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate servi ca punct de plecare pentru asanarea clasei politice şi pentru responsabilizarea politicienilor din Republica Moldova. Guvernul Filip nu îşi permite să piardă nici măcar un minut, trebuie să se apuce imediat de treabă şi să implementeze reformele pe care oamenii le aşteaptă: combaterea corupţiei, întărirea statului de drept şi depolitizarea şi recredibilizarea Procuraturii Generale, a Comisiei Naţionale de Integritate şi a Curţii Constituţionale. România aici poate să ajute cu expertiză şi asistenţă financiară Republica Moldova, însă, pentru asta, trebuie să aibă la Chişinău partener un guvern proeuropean, care să implementeze agenda de reforme atât de necesare modernizării statului. România a reuşit în combaterea corupţiei, vreau ca şi Republica Moldova să reuşească. Ţara noastră are obligaţia să o ajute. Viitorul Republicii Moldova, ca şi al României, este în Europa”, declară eurodeputatul Siegfried Mureşan.

UPDATE Pavel Filip a ajuns la Guvern, unde a fost întâmpinat de premierul României, Dacian Cioloş.La finalul întrevederii, Cioloş şi Filip vor susţine declaraţii comune de presă.

image

Pavel Filip şi Dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea


Cei doi prim-miniştri se vor întâlni la ora 10,00. Două ore mai târziu preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe oficialul moldovean la Palatul Cotrocen, potrivit programului dat de site-ul Guvernului. Reprezentanţii de la Palatul Victoria nu au dat mai multe detalii despre întrevederea între ceo doi premieri. Însă, admnistraţia de la Chişinău a prezentat posibilele teme de discuţie.

„Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său român, Dacian Cioloş, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană", a anunţat, sâmbătă seara, Biroul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, primirea lui Pavel Filip la Palatul Cotroceni are loc la 12.00, urmând ca Iohannis şi premierul Filip să poarte, ulterior, o discuţie despre relaţiile dintre cele două state. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite