Macovei: „USL nu vrea independenţa reală a justiţiei, ci vrea să îşi scape penalii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei Foto Adevărul
Monica Macovei Foto Adevărul

Într-o postare pe blogul personal, europarlamentarul Monica Macovei precizează că principiul după care acţioneaza USL, prin intermediul Monei Pivniceru, în problema numirii procurorului general şi procurorului şef al DNA,  pare să fie „divide et impera“.


„Avizul negativ motivat  al CSM de respingere a candidaturi (n.r. pentru funcţiile de procuror General şi procuror şef al DNA) nu lasă loc interpretărilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justiţiei. Cred că de aceea USL a pornit acţiunea “dezbină-i ca să-i stăpâneşti”, explică Macovei care atrage atenţia că numirea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM nu încalcă nicio lege, cu atât mai puţin Constituţia.

„Pare mai degrabă un  pretext pentru a începe prigoana împotriva unor magistraţi. Vehemenţa cu care USL şi Asociaţia Magistraţilor din România  (..) duc această prigoană ne arată un singur lucru: USL nu vrea independenţa reala a justiţiei, ci vrea să îşi scape penalii“, mai scrie europarlamentarul PDL.

Reamintind că CSM a început să devină o instituţie apreciată atât de Comisia Europeană, cât şi de Comisia de la Veneţia, Macovei atrage atenţia judecătorilor şi procurorilor membri în consiliu că sunt datori să nu compromită progresul realizat, întrucât cei care urmăresc să subordoneze justiţia vor profita de orice tensiune.

În încheierea postării, Monica Macovei afirmă că judecătorii, procurorii şi întreaga societate ar trebui să se opună strategiei USL de a subordona justiţia.

În luna noiembrie, CSM a emis un aviz negativ pentru cei doi procurori propuşi de Mona Pivniceru pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA. Procurorii Tiberiu Niţu (propus pentru Parchetul General) şi Ioan Irimie (propus pentru DNA) au fost audiaţi de secţia de procurori ai CSM. Audierile au fost extrem de tensionate, cei doi fiind supuşi unui adevărat test de cunoştinţe.



Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite