Ponta: UE este deja o parte integrată a vieţii noastre, iar acest statut ne oferă avantaje economice şi sociale, precum şi beneficii de securitate sau diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a reafirmat "angajamentul puternic al Guvernului României pentru proiectul european şi pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care o presupune apartenenţa noastră la această mare familie“ FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta a reafirmat "angajamentul puternic al Guvernului României pentru proiectul european şi pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care o presupune apartenenţa noastră la această mare familie“ FOTO Mediafax

Uniunea Europeană (UE) este astăzi o parte integrată a vieţii noastre, iar acest statut oferă României numeroase avantaje economice şi sociale, dar şi beneficii de securitate sau diplomatice, a scris premierul Victor Ponta într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„În urmă cu exact 10 ani, Guvernul Tăriceanu semna Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană, după ce Guvernul Năstase finalizase procesul extrem de important al negocierilor. Astăzi, Uniunea Europeană este deja o parte integrată a vieţii noastre, iar acest statut ne oferă numeroase avantaje de ordin economic şi social, precum şi beneficii de securitate sau diplomatice“, se arată în mesajul premierului. 

Ponta a mai scris că, la 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE, ţine să reafirme „încă o dată angajamentul puternic al Guvernului României pentru proiectul european şi pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care o presupune apartenenţa noastră la această mare familie“.

Următorul pas al României este aderarea la zona euro, ultimul termen asumat fiind anul 2019. România trebuie să transmită însă până la sfârşitul acestei luni Comisiei Europene programul de convergenţă, document ce include şi ţinta de trecere la euro. După ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat recent că trebuie să ne gândim bine dacă menţinem această ţintă şi să avem o foaie de parcurs în acest sens, pentru a îndeplini convergenţa nominală şi reală, premierul Ponta a spus că va avea o discuţie în acest sens cu şeful BNR şi va lua o decizie. 

„Anul 2019 pare un obiectiv foarte ambiţios. Suntem deja în aprilie 2015 şi nu avem încă o foaie de parcurs. Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare semestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate şi ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicaţii, iar credibilitatea este esenţială. De la un punct încolo zilele intră în sac. Timpul devine scurt pentru a atinge ţinta“, a declarat luni Isărescu.

Întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţia guvernatorului BNR, potrivit căreia România nu poate intra în zona euro în 2019, aşa cum şi-a propus Guvernul, premierul Victor Ponta a spus că va avea o discuţie în acest sens cu Mugur Isărescu. „Dacă guvernatorul spune «Nu»... Oricum, nu putem intra în euro decât cu un efort Guvern, Parlament, Banca Naţională.

Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL: Mai avem până la valorificarea integrală a şansei europene a României

Aderarea României la Uniunea Europeană este unul dintre marile succese de politocă externă a României, însă mai avem până la valorificarea integrală a şansei europene a României, a arătat Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL, într-un mesaj postat pe profilul său de Facebook. 

"S-au împlinit zece ani de când, sub un guvern PNL-PD-UDMR, România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. E unul dintre marile succese de politică externă ale României - probabil cel mai important din întreaga perioadă postbelică. Ni s-a deschis atunci un drum mai bun pentru viitor, însă mai avem până la valorificarea integrală a şansei europene a României. Obiectivul strategic asumat de PNL, pe care viitoare guvernare liberală îl va urmări riguros, este clar: reducerea la zero a decalajelor de dezvoltare ale României faţă de media europeană“, se arată în mesajul Alinei Gorghiu. 

Klaus Iohannis: Aderarea la Schengen şi adoptarea monedei unice, încă procese de integrare nefinalizate

Şi preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană: „Aniversăm astăzi 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României (şi Bulgariei) la Uniunea Europeană, eveniment care a avut loc la Abaţia Neumünster din Luxemburg. 25 aprilie 2005 este un moment cu o semnificaţie deosebită pentru ţara noastră. Semnarea Tratatului de aderare a venit după un proces dificil de negocieri care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale. Acest moment a însemnat recunoaşterea faptului că România era pregătită să devină membră a Uniunii Europene, să se alăture unui spaţiu de valori definit de democraţie, stat de drept, economie de piaţă, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“.

Şeful statului a vorbit şi de importanţa prezenţei României în UE. 

„Astăzi putem fi mândri de faptul că facem parte dintr-o uniune de state suverane cu rol semnificativ la nivel global, din marea familie europeană pentru care asigurarea păcii, stabilităţii, prosperităţii pentru cetăţenii săi şi promovarea democraţiei şi a statului de drept sunt obiective fundamentale. România a demonstrat că este un partener credibil şi predictibil care pledează consecvent pentru adâncirea proiectului european, pentru respectarea principiilor şi valorilor fundamentale ale Uniunii Europene“, mai spus Iohannis, într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a prezentat şi avantajele de care se bucură România din postura de membru al UE. „Calitatea de membru al Uniunii Europene pe care România a obţinut-o începând cu 1 ianuarie 2007 a adus cetăţenilor români multiple beneficii. Crearea unui cadru legislativ în concordanţă cu cel al Uniunii Europene, asigurarea accesului la fondurile structurale şi de coeziune, participarea la procesul de luare a deciziilor la nivelul european, libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul Uniunii, precum şi accesul companiilor româneşti pe piaţa unică europeană fac parte dintre beneficiile obţinute“, a mai arătat Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre aderarea la Spaţiul Schengen şi adoptarea monedei unice, obiective asumate de Klaus Iohannis. „Există, încă, procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spaţiul Schengen şi adoptarea monedei unice. Rămânem profund ataşaţi realizării acestor două obiective cât mai curând posibil. România are toate premisele pentru a-şi consolida poziţia în interiorul Uniunii Europene, astfel încât vocea noastră să fie mai puternică în procesul decizional la nivel european. Iar acţiunea noastră comună va fi în această direcţie“, a conchis Iohannis.

Preşedintele Comisiei Europene a felicitat România şi Bulgaria pentru aderarea la UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a felicitat sâmbătă România şi Bulgaria cu ocazia împlinirii a 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a celor două ţări la Uniunea Europeană, relatează BTA, citată de Agerpres.

Într-o postare pe contul său de Twitter, Juncker a scris „Felicitări!“ în limbile română şi bulgară.

„Acum zece ani, la Luxemburg, a început călătoria României şi a Bulgariei către UE, prin semnarea Tratatului de aderare. Mândru să fiu acolo încă de la început“, a menţionat şeful executivului comunitar în aceeaşi postare pe Twitter.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite