Ponta, la TV Moldova despre o ingerinţă în justiţie în cazul Lukoil:Asta este o prostie din România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, în Moldova, că ideea conform căreia declaraţiile sale în cazul Lukoil reprezintă o ingerinţă în justiţie "este o prostie din România", arătând că el trebuie să se preocupe de angajaţi şi de impozite la buget care nu pot fi recuperate stând "cu un morman de fiare".

Solicitat, la postul Moldova 1 TV, să explice faptul că a intervenit în scandalul Lukoil prin declaraţii care au fost văzute de multe persoane drept o ingerinţă în justiţie, în contextul în care Republica Moldova învaţă de la state europene, în primul rând de la România, cum să lupte cu corupţia, premierul Ponta, aflat în vizită în Republica Moldova, a răspuns: "E, asta este o prostie din România !".

El a adăugat că, în România, orice "chestiune economică" este imediat tratată politic, ceea ce este un lucru rău inclusiv pentru Moldova, şi a arătat că orice prim-ministru din Europa are în atribuţii păstrarea locurilor de muncă şi plata taxelor către buget, fără să se preocupe de justiţie. Ponta a explicat astfel că, în cazul Lukoil, preocuparea sa era ca angajaţii companiei să îşi primească vineri salariile.

"Pentru bugetul României, noi avem mai multe categorii de mari contribuabili, cei care plătesc foarte multe taxe, impozite, accize, ori în momentul în care un mare contribuabil nu mai plăteşte taxe, e o problemă, pentru că acei bani pe care nu-i mai plăteşte el, eu ar trebui să-i tai din altă parte, de la şcoli, spitale, armată, ceea ce nu-mi doresc. Aşa încât, intervenţiile mele publice - eu nu am vorbit cu procurorii - am spus un lucru pe care l-am spus şi îl voi spune în continuare, că orice efort pentru a salva locurile de muncă şi modul în care primim taxe şi impozite la buget sunt foarte importante. Dacă cineva nu a plătit taxe suficiente, interesul meu este să recuperez acei bani, nu să-i închid pur şi simplu afacerea. Dacă se va constata acest prejudiciu de către judecători, atunci trebuie să-l recuperăm de undeva. Dacă eu stau cu un morman de fiare pe care nu mi le cumpără nimeni, nu le recuperez", a adăugat Ponta.

Întrebat ce înseamnă pentru bugetul României cele 230 milioane euro impuse Lukoil, Ponta a răspuns că este vorba de 0,2-0,3%.

După ce premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, prezent în studioul TV, întrebat despre recentele declaraţii ale subsecretarului de stat american Victoria Nuland privind ameninţările interne la adresa libertăţii şi democraţiei, a afirmat că Republica Moldova vrea să rezolve problemele existente în acest domeniu mergând pe "căi bătătorite" şi cu asistenţa României, care a reuşit să avanseze foarte mult în ultimii ani în acest domeniu, moderatorul TV a replicat că Ponta se confruntă în România cu acuzaţia că tocmai el ar deteriora tot ce s-a clădit zeci de ani în justiţie din punct de vedere al independenţei, premierul Victor Ponta răspunzând: "Doamnă, uitaţi cum facem: dacă vă e dor de dezbaterea politică din România, chemaţi un om politic care mi-e adversar şi ne întrebaţi. Ideea e următoarea: eu acasă mă preocup de ceea ce în general pentru presa din România şi văd că nici pentru dumneavoastră nu e important, şi anume viaţa de zi cu zi a oamenilor. Până o să mă întrebe primarul din Porumbeşti despre Lukoil şi doamna Nuland, mi-a arătat că are 100 copii fără grădiniţă. Am fost în multe comune din România şi tot nu m-a întrebat nimeni de doamna Nuland, ci m-a întrebat cum ajunge copilul care stă la 8 kilometri la şcoală".

Luni, premierul Victor Ponta spunea că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Ponta a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: "Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România".

"Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta", a spus premierul.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile şi să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenţei justiţiei, care va fi prezentat plenului CSM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite