Ponta: „Nu vom solicita ca aderarea României la Schengen să fie supusă la vot în Consiliul JAI“. Liderii USL îi atacă pe politicienii de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a comentat refuzul Germaniei de a ne permite aderarea la Schenegen FOTO Adevărul
Victor Ponta a comentat refuzul Germaniei de a ne permite aderarea la Schenegen FOTO Adevărul

România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă, a declarat luni premierul Victor Ponta.

România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă, a declarat luni premierul Victor Ponta.

'Nu, nu are niciun rost. Asta tocmai încercam să vă explic. Din moment ce Germania a anunţat oficial acest lucru, nu vreau să mergem acolo doar ca să mai luăm încă o dată act de dreptul de veto al Germaniei', a spus Ponta, într-o conferinţă de presă.

„Am luat act de decizia enunţată de ministrul german. Intenţia nostră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei. Intenţia nostră este de a ne prezenta criteriile tehnice încă o dată. Când se va putea lua decizia politică de către Germania sau de alte state o vom saluta, până atunci ne concentrăm la alte lucruri foarte importante dacă nu mai importante“, a spus premierul.

„Nu vreau să mergem acolo pentru a lua încă o dată act de vetoul Germaniei. Vom avea pe ordinea de zi în mod sigur o informare a României sau Germaniei că am îndeplinit condiţiile tehnice. Poate terminăm cu minciuna că dacă îl dăm afară pe Fenechiu, dacă îl punem pe Morar procuror general... Ministrul german a fost foarte clar“, a explicat premierul.

Atacul lui Stroe

Seria declaraţiilor oficialilor de la Bucureşti a fost deschisă de ministrul de Interne, Radu Stroe.

Întrebat cum comentează anunţul făcut de omologul său german că Germania se va opune intrării României şi Bulgariei în Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că acesta a pierdut ocazia să tacă.

„Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea spune orice. Păcat. În sistemul nostru de activitate specifică Ministerului de Interne există o vorbă: «trebuie să păstrezi limita legitimei apărări». Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat pentru marea Germanie", a declarat Radu Stroe, luni, pentru Realitatea TV.

El a mai spus că România a făcut ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen, însă Germania se opune.

"Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen", a adăugat Radu Stroe.

Corlăţean insistă

La rândul său, Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat luni, la RFI, că motivele invocate de ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, pentru respingerea aderării României la Schengen sunt „lipsite de acurateţe", iar abordarea temei corupţiei este "neinspirată".

"Am fost surprins să remarc argumentele lipsite de acurateţe în motivaţia prezentată de mininistrul german: teme legate de corupţie, de vize (...) Mi se pare neinspirată ridicarea temei corupţiei când ultimul raport MCV spune foarte clar că exact acolo (s-au făcut progrese, n.r.)", a spus Corlăţean.

În hora declaraţiilor a intrat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

El a afirmat că România nu trebuie să stea cu „capul plecat“ pe tema Schengen şi trebuie să-şi apere "demnitatea şi onoarea", în vreme ce alţi membri UE îşi schimbă de la o clipă la alta poziţia pe considerente subiective.

Sprijinul lui Antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că, din punctul de vedere al părţii române, aderarea la Schengen „nu a fost niciodată prima prioritate a României“, dar rămâne în continuare un obiectiv.

Crin Antonescu a spus că este perfect solidar cu poziţia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, privind aderarea României la Schengen, el arătând că poziţiile exprimate de oficialii români pe această temă au fost coerente. De asemenea, Antonescu a explicat că nu are nimic să îi reproşeze lui Radu Stroe.

„Nu am ceva să-i reproşez ministrului de Interne. De ce nu ne-am pus problema că poate ministrul de Interne german s-a pripit, anunţând public o poziţie la Consiliul JAI. Nu este vorba de întreaga Germanie, ci de a unui singur ministru şi desigur a guvernului federal“, a mai spus Antonescu. 


Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite