Ponta intervine pentru Antena 3 şi loveşte în Iohannis: „Să evacueze în cinci zile casa obţinută prin fraudă“
0
Fostul premier Victor Ponta îi spune preşedintelui Klaus Iohannis că, dacă este de acord că o decizie judecătorească trebuie aplicată, să lase ANAF să-l evacueze în cinci zile din casă şi să restituie suma de 640.000 de euro, plus chiria încasată de pe urma imobilului din Sibiu. Şeful statului a contestat decizia Curţii de Apel Braşov care a stabilit că Iohannis s-a împroprietărit în mod ilegal.
„O întrebare simplă - Dvs. ce credeţi, la cine va merge luni dimineaţă la prima oră ANAF - la Antena 3 sau la Dl. Klaus Iohannis? "Este evident - şi am spus acest lucru de nenumărate ori - că o decizie judecătorească trebuie aplicată." - declaraţia lui Klaus Iohannis, 19.02.2016, Bruxelles. Dl. Iohannis se referă (ca de obicei) doar la noi, la iobagi, sau se aplică şi la Domnia Sa - Moşierul?“, scrie Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.
Fostul premier face referire la decizia Curţii de Apel Braşov, contestată de Iohannis, care a stabilit că Iohannis s-a împroprietărit ilegal. „Păi e simplu de aflat - luni, 22.02.2016, ora 9.00 AM, Dl. Iohannis să permită ANAF executarea deciziei definitive şi executorie a Curţii de Apel Braşov (dată încă din luna Noiembrie 2015), să evacueze în maxim 5 zile casa obţinută prin fraudă şi fals, şi să restituie suma de 640.000 EURO încasată ilegal (inclusiv chiria pe 2016)!“, a mai spus Ponta, care îl compară pe Iohannis cu Traian Băsescu.
„(Şi să spună "Danke" că justiţia nu s-a sesizat încă să îi ia şi casa din Miami sau pe aceea din Wurtzburg. Ce blestem pe ţara asta ca după Băsescu, care încă ţine casa obţinută ilegal în Mihăileanu, să vina Iohannis care îşi ţine casa obţinută la fel de ilegal în Sibiu)!“, a conchis fostul premier.
Preşedintele României a apelat la Casa de avocatură Muşat şi Asociaţii şi a făcut, în data de 27 noiembrie 2015, fără prea multă vâlvă, o contestaţie în anulare împotriva unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei, prin care Iohannis a pierdut o casă din centrul Sibiului.
Primul termen pentru judecarea contestaţiei, în dosarul nr. 645/64/2015, a fost stabilit de Curtea de Apel Braşov pentru data de 4 ianuarie 2016.
Magistraţii au constat că recursul formulat de familia preşedintelui a fost formulat prea târziu, procesul fiind astfel pierdut nu pe fondul cauzei, ci prin invocarea tardivităţii. Astfel a rămas valabilă decizia din 2014 a Tribunalului Bucureşti.
Imobilul din centrul Sibiului, trecut în declaraţia de avere a lui Iohannis ca având o suprafaţă de 166 de metri pătraţi, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, născuţi în comuna Porumbacu de Jos, arată turnulsfatului.ro.
După decesul acestora din anii 1970, averea acestora a trecut în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care a decedat câţiva ani mai târziu, fără a avea copii. Astfel, şi casa de pe strada Nicolae Bălcescu, din Sibiu, a trecut în proprietatea statului, însă în 1997, imobilul a fost cumpărat de chiriaşi.
În 1999, o persoană care a susţinut că este nepotul proprietarilor a contestat tranzacţia, a revendicat imobilul, iar vânzarea - cumpărarea a fost lovită de nulitate. De la această persoană a cumpărat imobilul familia lui Klaus Iohannis.
Chiriaşii au făcut contestaţie şi au susţinut că actele nepotului şi actele notariale care erau pe numele lui Klaus Iohannis sunt false.
În plus, chiriaşii au contestat chiar calitatea de nepot de drept al proprietarului iniţial, susţinând că imobilul nu putea fi, aşadar, cumpărat de familia lui Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a revenit, vineri seara, la Bruxelles, asupra declaraţiilor făcute cu privire la intervenţia ANAF de la sediul trustului Intact. Şeful statului a arătat că a înţeles mesajul transmis pe Facebook, unde a fost aspru criticat pentru afirmaţiile făcute. Iohannis a mai precizat că nu a avut intenţia să apere Antenele în faţa legii.
„Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii. Eu vreau să se impună legea şi sper că prin aceste precizări am lămurit un pic mai bine situaţia. Vreau să spun că am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook. Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă”, a mai spus Iohannis, invocând faptul că în campania pentru prezidenţiale din 2014 „accentele au fost tocmai de altă natură”.