Ponta ignoră legea şi solicitarea PNL de a organiza alegeri parţiale: „România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta evită să dea curs solicitării PNL de a organiza alegeri parţiale pentru posturile rămase vacante, precizând că „România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri“, deşi legea obligă Guvernul să organizeze alegeri parţiale în termen de 90 de zile de la vacantarea postului, însă nu prevede nicio sancţiune dacă Executivul se face că nu vede.

„Opinia noastră este, aşa cum de altfel au făcut şi guvernele anterioare, că România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri, ci să aibă nişte date în care strângi mai multe tipuri de alegeri şi în felul ăsta economiseşti bani şi fereşti societatea de o campanie electorală neîntreruptă. În al doilea rând, pe ce sistem de vot — tocmai discutăm miercuri că şi noi şi PNL vrem sa schimbăm sistemul de vot, dacă facem alegeri mâine nu poţi să faci pe un sistem nou. În al treilea rând, mai e doar un an şi trebuie o decizie dacă pentru un an de zile consumăm atâţia bani şi intrăm iar in campanie electorală“, precizează Ponta.

Premierul mai arată că presa nu informează corect în privinţa locurilor rămase libere. „Şi în al patrulea rând am verificat din punct de vedere juridic, dincolo de ceea ce apare în presă sau în opinia publică, sunt foarte multe locuri, în special de preşedinţi de CJ şi de primari, care nu sunt juridic libere. Dumneavoastră, presa, vorbiţi despre Mehedinţi sau despre Constanţa. Nu sunt. Libere în acest moment se află Clujul, Neamţ şi Vâlcea, deci strict politic“, a completat Ponta.

PNL a solicitat Guvernului să respecte legea şi să organizeze alegeri în toate judeţele şi localităţile în care funcţiile de preşedinte de consiliu judeţean şi de primar sunt vacante.

Pe aceeaşi temă, liderii PNL au adoptat vineri seară, la Iaşi, o rezoluţie prin care îşi manifestă nemulţumirea faţă de „refuzul repetat al PSD de a organiza alegeri parţiale pentru cele şase funcţii de parlamentari, cele 26 de funcţii de primari şi cele trei funcţii de preşedinţi de consilii judeţene care au devenit vacante“. În document, liderii PNL anunţă că acordă Guvernului termen de o săptămână pentru a elabora legislaţia privind organizarea de alegeri anticipate.

Situaţia în judeţe

Un exemplu în acest sens este situaţia de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, unde termenul legal de 90 de zile pentru stabilirea datei alegerilor parţiale a fost depăşit, după ce autorităţile au luat act de demisia lui Horea Uioreanu de la şefia CJ. Funcţia de preşedinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu, a fost vacantată pe 6 octombrie, ceea ce înseamnă că până pe 6 ianuarie trebuiau organizate alegeri locale parţiale.

În alte două judeţe, fostul preşedinte CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, şi fostul şef al CJ Vâlcea, Ion Cîlea, au încetat din viaţă în această toamnă. Un alt judeţ rămas fără preşedinte este Brăila, unde Gheorghe Bunea Stancu a fost revocat din funcţie de prefectul judeţului, Vasilica Vilcu, ca urmare a faptului că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în cazul său, declarându-l în conflict de interese.

Alegeri ar mai trebui organizate pentru alegerea unui nou primar la Târgovişte, reşedinţa judeţului Dâmboviţa, acolo unde primarul Gabriel Boriga a fost revocat din funcţie după ce a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Şi sibienii au rămas fără primarul pe care l-au reales la alegerille locale din 2012 după ce Klaus Iohannis a lăsat Primăria Sibiu pentru a se instala la Cotroceni.

Ce spune legea

Legea stipulează clar că Guvernul trebuie să organizeze alegeri parţiale în termen de 90 de zile de la vacantarea postului, însă nu prevede nicio sancţiune dacă Executivul nu-şi face treaba. De altfel, Guvernul Ponta a organizat o singură dată alegeri parţiale, în primăvara anului trecut, concomitent cu alegerile europarlamentare, cu scopul vădit de a spori şansele candidaţilor PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite