UPDATE Premierul va merge la consultările de la Cotroceni pe Codul Electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD a decis, luni, în cadrul Biroului Permanent Naţional (BPN) că delegaţia PSD care va merge la Cotroceni la consultările convocate de şeful statului, Klaus Iohannis, pe tema legilor electorale, va fi formată din Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru. Ulterior, premierul a declarat că se va regăsi în echipa care va merge la discuţiile cu şeful statului.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax că se va afla în echipa PSD care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni. 

După şedinţa BPN, liderul PSD a declarat că la discuţiile cu şeful statului vor fi prezenţi numai Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.

 ”Am discutat în cadrul conducerii noastre executive faptul că miercuri vom participa la consultările convocate de preşedintele României referotor la sistemul de vot cu o delegaţie din care vor face parte domnul Dragnea, domnul Zgonea şi domnul Chelaru, în aşa fel încât să avem reprezentanţii noştri din Cameră şi Senat care răspund atât pe tema legilor electorale cât şi a procesului de revizuire a Constituţiei”, a spus Ponta, după şedinţa BPN, citat de Mediafax.

PSD va propune, miercuri, la consultările de la Cotroceni, ca viitorul Parlament să aibă 318 deputaţi şi 100-110 senatori. ”Vom propune, în ce priveşte alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, la Cameră să fie 300 de deputaţi plus minorităţi, iar în Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.

Întrebat de ce propune PSD să fie peste 400 de parlamentari şi de ce nu ţine cont de referendumul popular care stipula faptul că Parlamentul va trebui să aibă 300 de aleşi, Ponta a răspuns: ”Noi ţinem cont. Asta e propunerea noastră. Dacă celelate forţe politice propun altceva, sigur, le vom susţine”.

Ponta a mai spus că PSD va susţine ca AEP să organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv în Diaspora.


„Azi vreau să hotărâm mandatul delegaţiei care merge la consultările legate de noul sistem electoral şi vom anunţa care e opinia noastră la final. Nimeni nu trebuie să meargă cu o opinie bătută în cuie, pentru că atunci nu o să ne înţelegem. Noi spunem ce credem că este mai bine din punctul nostru de vedere, fiecare partid îşi spune punctul său de vedere", a spus Ponta în debutul şedinţei, citat de Mediafax.

Liderul PSD a precizat că este important să nu rămână actualul sistem de alegeri.

"Un singur lucru e important: să nu rămânem cu sistemul actual – vorbesc pentru Parlament în primul rând - să găsim soluţii pentru reducerea numărului de parlamentari şi un sistem corect de alegere a Parlamentului, să găsim un sistem eficient pentru votul concetăţenilor noştri din Diaspora şi sistemul care să reflecte cel mai bine funcţionarea administraţiei publice locale", a explicat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite