Ponta a dictat. Senatul a executat. Şova a scăpat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova şi-a rugat colegii să nu-l lase pe mâna procurorilor şi a fost ascultat Foto: Mediafax
Dan Şova şi-a rugat colegii să nu-l lase pe mâna procurorilor şi a fost ascultat Foto: Mediafax

Mai întâi, premierul Victor Ponta a criticat procurorii pentru că vor să-i aresteze prietenul. Apoi, majoritatea formată în jurul PSD a reuşit, pentru a doua oară, să-l scoată pe Dan Şova din ghearele Justiţiei. Liberalii au anunţat că vor contesta din nou hotărârea la Curtea Constituţională

Senatul a respins încă o dată solicitarea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova. După o şedinţă aprinsă în dezbateri între Putere şi Opoziţie, rezultatul final al votului a arătat în felul următor: 72 de voturi „împotriva“ cererii DNA de arestare preventivă, 66 de voturi în favoare şi două anulate. „Nu vreau să calific votul Senatului. Vă spun o singură propoziţie şi sper să mă înţelegeţi: Îmi doresc, aşa cum am cerut şi instanţei supreme, să trimită dosarul în instanţă ca să ne lămurim, să terminăm cu toate discuţiile astea politicianiste", a spus Şova după ce a fost salvat.

Dintr-un total de 140 de senatori prezenţi, majoritatea era asigurată de 71, ceea ce înseamnă că un singur vot a făcut diferenţa între libertatea lui Şova şi trimiterea sa în arestul Capitalei. Pentru un asemenea rezultat, social-democraţii s-au mobilizat exemplar, spre deosebire de liberali, care nu au reuşit să fie prezenţi cu toţii la momentul votului. Nu mai puţin de nouă liberali au lipsit de la şedinţa de plen, printre aceaştia fiind şi nume grele ca Anca Boagiu sau Crin Antonescu.

PNL, dus de nas

Deşi a fost prezent în sală, Călin Popescu Tăriceanu a preferat să-l lase pe vicepreşedintele PSD al Senatului, Cristian Dumitrescu, să conducă şedinţa. Iar Cristian Dumitrescu, senator cu experienţă, le-a întins liberalilor capcana perfectă.

La începutul şedinţei, Dumitrescu a supus la vot ordinea de zi, care a fost aprobată cu 112 voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi trei abţineri. Iar punctul doi pe ordinea de zi era formulat astfel: „Cererea de încuviinţare a arestării preventive pentru senatorul PSD Dan Şova“. Practic, PSD a formulat ordinea de zi în aşa fel încât să se treacă la reluarea votului asupra cererii şi nu la reinterpretarea votului deja dat pe 25 martie. Astfel, liberalii au căzut în capcana PSD şi au fost obligaţi  să voteze din nou cererea ministrului Justiţiei. Când au încercat să blocheze reluarea votului, Cristian Dumitrescu a intervenit şi le-a reamintit prostia: „Aţi votat ordinea de zi, iar pe ordinea de zi e stipulat faptul că se votează din nou cererea Justiţiei. Vreau să rămână asta şi în stenogramă“.

În replică, PNL l-a avertizat pe vicepreşedintele Senatului că este reponsabil pentru decizia de a se relua votul în pofida deciziei CCR. „Sper că nu vreţi să faceţi un abuz. Veţi susţine o hotărâre care iar va fi neconstituţională. Trebuie să v-o asumaţi. Nu se poate ca de fiecare dată, fiecare preşedinte de şedinţă să spună că plenul decide. Nu faceţi aceeaşi greşeală. Sunteţi responsabil că supuneţi la vot ceea ce nu a decis CCR“, a spus senatorul PNL Dincă Mărinică. Opoziţia s-a legat de un articol din Regulamentul Senatului, care prevede reluarea votului numai în situaţia în care acesta este contestat – or votul din 25 martie nu a fost contestat de nimeni.

Cu morile de vânt ale PSD a încercat să se lupte şi liberalii Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice Tudor Barbu şi Alin Tişe, care cu toţii au cerut interpretarea votului din 25 martie, în sensul încuviinţării arestării lui Dan Şova, aşa cum a cerut Curtea Constituţională (CCR). „Suntem în faţa unui moment istoric. Votul pe care, în înţelepciunea sa, Senatul l-a dat în martie este majoritar în favoarea încuviinţării. Este o reluare ilegală a votului pe care Senatul deja l-a dat“, a spus Tudor Barbu. Oricum, liberalii au anunţat că vor contesta hotărârea la Curtea Constituţională, tocmai pentru că votul a fost reluat şi nu reinterpretat.

Oprea, rece cu Şova

În tot acest timp, din spatele sălii, în acelaşi loc în care a stat şi în 25 martie, Dan Şova număra din ochi pe câţi parlamentari se bazează Puterea şi asista la întreaga scenă care se petrecea în plen. Înainte, a avut grijă să caute cu ochii fiecare senator pentru a-l ruga personal să-l ajute cu un vot în favoarea sa.

În momentul intrării în sală a liderului UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, cel care ar fi putut răsturna rezultatul votului în defavoarea sa, Dan Şova s-a ridicat pentru a-i adresa câteva cuvinte, însă Oprea s-a rezumat doar în a-i strânge mâna, continuând să vorbească cu mulţii senatori strânşi în jurul lor. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a avut grijă ca fiecare senator PSD să treacă prin faţa urnelor şi să voteze conform deciziei politice, aceea de a-l salva pe Dan Şova. „Mitu, unde este Mitu?“, îşi întreba toţi colegii, aflând că senatorul PSD Augustin Mitu nu şi-a exprimat votul. De partea cealaltă, senatorii PNL aflaţi în faţa sălii de plen şi-au îndemnat colegii să voteze cu bilele la vedere, pentru a nu trezi discuţii că PNL îl apără pe Şova. „Hai, Marinică, arată bilele! Să se vadă!“, îi spuneau aceştia senatorului Marinică Dincă.

Iohannis critică
La scurt timp după ce Şova a fost salvat, preşedintele Klaus Iohannis a publicat pe Facebook un mesaj scurt, dar critic. „Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucţiona procesele din justiţie, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi această majoritate“, a scris Iohannis pe Facebook.

Lenea liberalilor
Nouă aleşi PNL au lipsit de la votul privind cererea DNA în cazul Şova, în frunte cu Crin Antonescu, în condiţiile în care diferenţa dintre Putere şi Opoziţie a fost de numai şase voturi. Cu excepţia lui Antonescu, ceilalţi liberali absenţi au fost:  Anca Boagiu, Cristian Bodea, Gigi Chiru, Dian Popescu, Iulian Dumitrescu, Florian Daniel Cristian, Viorel Grigoraş şi Mihaela Popa.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite