Ponta se autodenunţă pentru abuz în serviciu în ceea ce priveşte preţurile medicamentelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta nu poate să-şi depăşească reflexele mimetice. Am mai avut un personaj ilustru care mai întâi îţi gâdea un cap în gură, aşa ca-n port la ore târzii, după care venea şi-şi cerea public scuze. Pe Băsescu îl prindea cumva. Ponta a simţit nevoia să înceapă partea de şedinţă de guvern destinată presei, fără a fi obligat de nimeni, cu un autodenunţ.

Ponta l-a atenţionat pe Ministrul Nicolae Bănicioiu referitor la demersurile pe care ar trebui să le facă pentru a determina producătorii de medicamente să respecte legea, sau mai precis ordinul MS 75 din 2009. Art.4 din normele de aplicare ale respectivului ordin prevede că “ În cazul în care preţul propus de către deţinătorul de APP sau reprezentantul acestuia nu este în conformitate cu prezentele norme, inclusiv sub aspectul nivelului minim de comparaţie prevăzut la art. 5 alin. (5), deţinătorul de APP va fi sancţionat prin excluderea medicamentului respectiv din lista denumirilor comerciale ale medicamentelor de uz uman de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Excluderea are efect pentru o perioadă de un an de la emiterea deciziei luate la nivelul ministerului. “  

Recunoscând vina sa şi a Ministerul Sănătăţii de nu a respecta prevederile legale, jucând rolul activ de a elimina anual producătorii care nu-şi actualizează preţurile, premierul numai că nu cere Procurorului general să declanşeze propria sa urmărire penală. 

În urma unei înţelegeri scrise (!), dar complet în afara legii, semnate de Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente, s-a convenit ca respectiva prevedere să fie ignorată. Niciun producător nu a fost sancţionat de la emiterea ordinului! Între timp, în urma diminuării permanente a preţurilor medicamentelor din ţările de referinţă scăderile ar fi trebuit să ajungă în unele cazuri la 25% sau chiar mai mult.

O primă concluzie care se poate trage, este aceea că sub conducerea premierului Ponta şi a ministrului Bănicioiu bolnavii au fost obligaţi să rotunjească profitul net al producătorilor de medicamente cu sume care ajung la multe milioane de euro. În prezent, românii plătesc pentru medicamentele pe reţetă de 2000 milioane Euro pe an, aici regăsindu-se şi partea care nu a fost redusă conform legii, prejudiciul efectiv, furtul direct din buzunarul oamenilor bolnavi !!!!

Ce face premierul şi ministrul Sănătăţii în loc să se ascundă bine de tot şi să ţină ascunsă această enormitate, îngălbenesc burtierele televiziunilor cu anunţul propagandistic ca Guvernul va determina scăderea preţurilor până la 10 martie!

Dacă domnul Bănicioiu are o scuză, fiind de profesie medic dentist, procurorul Ponta ar trebui să ştie prevederile Codului penal referitor la Abuzul în serviciu, pe care îl reamintesc pentru cei mai puţin familiarizaţi: (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Trebuie să recunosc că în autodenunţul său premierului a “uitat” să mai includă aici prejudiciile produse bolnavilor prin nerespectarea legislaţiei care obliga Ministerul Sănătăţii să organizeze licitaţii pentru achiziţionarea centralizată de medicamente!!!

În spatele uşilor închise au existat promisiuni pentru o nouă prostire a pacienţilor, urmând ca noile medicamente de pe lista de compensate să se “negocieze” doar aparent, urmând ca producătorii să accepte reduceri de preţuri de 10-20-25%  din preţurile actuale, care însă ar fi trebuit la rândul lor să fi fost de multă vreme reduse.

Din motive încă necunoscute, se pare că înţelegerea a picat iar acum Guvernul pare să fi devenit brusc “cinstit” şi dornic de legalitate, mergând până a recunoaşte că a încălcat sistematic legea. Având în vedere contextul aberant, plin de discuţii legate de SRI şi DNA, nu este exclus ca această schimbare bruscă de atitudine să anunţe noi şi radicale mişcări şi efecte care pot duce până la chiar căderea guvernului.

Bineînţeles ca bolnavii nu au nimic de-a face cu subiectul în cauză!

PS. Aşa cum am promis, la orice intervenţie scrisa sau verbala voi aminti numărul de zile de lipsă de răspuns din partea „ministrului uman" Nicolae Bănicioiu la solicitarea societăţii civile de a pune în dezbatere publică o propunere de modificare a normelor de aplicare a legii privind drepturile pacienţilor care sa permită "de facto" ca bolnavii să işi poată exprima acordul ca aparţinătorii şi rudele să aibă  acces la datele lor de sănătate, inclusiv la rezultatele investigaţiilor şi tratamentele efectuate, aşa cum sunt ele evidenţiate în foaia de observaţie pe perioada internării.  Numar de zile fară răspuns trecute din 10 decembrie 2014, data depunerii celui de-al treilea demers cu acest obiect: 76 (şapte zeci şi şase). Vezi şi: Grup de iniţiativă civică pentru o şansă în plus în faţa suferinţei. Să ne unim împotriva oricăror abuzuri din sistemul medical! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite