DOCUMENT Ponta: ancheta continuă la Călăraşi. Raportul complet al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a prezentat vineri la Palatul Victoria primele concluzii oficiale ale anchetei privind explozia produsă în seara de Crăciun într-un bloc din Călăraşi, în urma căreia o persoană a murit, iar mai multe au fost rănite. Ulterior, Guvernul a făcut public întregul raport al tragediei. Ancheta va continua, a precizat Ponta. Între timp, specialiştii au descoperit scurgeri de gaze pe alte două scări ale blocului afectat.

UPDATE: Scurgeri de gaze pe alte două scări ale blocului explodat din Călăraşi. Angajaţii Distrigaz care fac verificări la coloana de alimentare cu gaze a blocului A38, în care s-a produs explozia de Crăciun, au descoperit scăpări de gaze pe două scări. 

Primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin, a confirmat că în acest moment se fac verificări pentru a se stabili dacă se poate relua sau nu alimentare cu gaze.

UPDATE: După declaraţiile făcute vineri de Victor Ponta, Guvernul a transmis concluziile raportului, în care se arată că explozia din Călăraşi s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcţie cu 4 etaje, 5 scări, cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidenţiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. 

Au fost afectate 14 apartamente, cele mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj. Dintre acestea, trei apartamente au fost afectate grav şi nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost umflate (îndoite) planşeele dintre parter şi etajul 1, respectiv dintre etajele 1 şi 2.

Mai mult, o persoană a decedat, una este grav rănită, internată la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, iar alte cinci persoane sunt rănite uşor, nefiind spitalizate.

Pentru evitarea altor evenimente nedorite, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranşate de la apă, gaze şi energie electrică.

A fost constituită o celulă de criză

Ca urmare a acestei situaţii, a fost constituit o celulă de criză, din care au făcut parte secretarul de stat Ilie Botoş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), prefectul judeţului Călăraşi, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul municipiului Călăraşi, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, prim-adjunctul Inspectorului şef al ISU Călăraşi, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, reprezentanţi ai Enel şi Distrigaz, precum şi alţi specialişti din cadrul autorităţilor locale.

„În urma verificărilor efectuate la faţa locului, a fost contactat inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, inginer Racoviţă Paul, pentru desemnarea din Bucureşti a unui expert tehnic atestat pentru cerinţa rezistenţă mecanică şi stabilitate, pentru evaluarea structurii de rezistenţă a blocului, în scopul stabilirii posibilităţii de revenire în locuinţe a persoanelor cu domiciliul în scara 2 a blocului afectat. La faţa locului s-a prezentat domnul inginer Brînzoiu Constantin, care, împreună cu reprezentantul ISC Călăraşi, inginer arhitect Muşat Georgel au efectuat constatarea la faţa locului. Concluziile preliminare au atestat că imobilul nu se află în pericol de prăbuşire”, se arată în raportul prezentat premierului.

În document se mai arată că, urmare a evaluărilor efectuate de experţi, au fost dispuse, în regim de urgenţă, rebranşarea, în condiţii de siguranţă, la utilităţi (gaze, apă şi energie electrică) a apartamentelor de la scările 1, 3, 4 şi 5, după evaluarea specialiştilor din domeniu (responsabili Primăria Municipiului Călăraşi şi furnizorii de utilităţi), salubrizarea zonei adiacente blocului (responsabil Primăria), securizarea accesului în incinta scării afectate în scopul prevenirii săvârşirii unor fapte penale, în sensul că accesul se va face doar pe baza cărţii de identitate, pe timp de zi şi numai pentru a lua lucruri de strictă utilitate, iar persoanele care vor intra în incintă vor purta cască de protecţie de pompieri şi vor fi însoţite de un pompier (responsabili Poliţia Municipiului Călăraşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă). 

Ajutor din partea primăriei pentru familia persoanei decedate

De asemenea, se va acorda ajutorul de înmormântare familiei persoanei decedate în urma exploziei (în acest caz responsabilă ar fi Primăria) şi evaluarea daunelor urmare a exploziei cu posibilitatea acordării unor ajutoare de urgenţă, măsuri ce pot fi luate în discuţie după finalizarea cercetărilor efectuate în cauză de către parchetul competent (responsabili Prefectura, Consiliul Judeţean Călăraşi, Primăria).

„Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi efectuează investigaţii în cadrul unui dosar penal, în vederea identificării cauzelor exploziei şi a eventualilor vinovaţi”, se mai arată în raport. 

Informare privind măsurile dispuse în urma exploziei din Călăraşi


Prim-ministrul Victor Ponta a declarat vineri că se vor lua toate măsurile pentru a sprijini familiile care au fost afectate de explozia din blocul de la Călăraşi şi a adăugat că locatarii de le celelalte scări ale blocului pot reveni în apartamente în siguranţă. 

„Alimentarea cu gaz a celorlalte scări din blocul din Călăraşi afectat de explozie va fi reluată în cursul zilei de vineri, iar locatarii vor putea reveni în locuinţe, ancheta urmând să fie coordonată în continuare de procuror, iar decizia va aparţine magistratului”, a anunţat premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul a mai precizat că Distrigaz a luat decizia de a relua furnizarea cu gaz pe celelalte scări, nu şi pe cea afectată. 

Premierul a arătat de asemenea că persoanele rănite se află sub îngrijire, iar pe plan local vor fi luate măsuri pentru sprijinirea familiilor afectate.

"Când este o anchetă penală, toată coordonarea aparţine procurorului, iar toate instituţiile guvernamentale vor pune la dispoziţie date tehnice, însă decizia aparţine magistratului, la momentul finalizării anchetei", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a venit, vineri, la Palatul Victoria pentru a discuta cu vicepremierul Gabriel Oprea despre concluziile anchetei privind explozia produsă, miercuri, într-un bloc din Călăraşi.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea Bucureşti din Călăraşi, soldându-se cu decesul femeii de 44 de ani, Gina Popescu, şi rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani. Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală, la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei.

Ipoteza procurorilor. Furtunul secţionat de la aragaz, cheia anchetei în cazul blocului care a sărit în aer

Furtunul de la aragazul pensionarului Victor Avădanei al cărui apartament a sărit în aer reprezintă cheia anchetei în cazul deflagraţiei din seara de Crăciun. Conform declaraţiei lui Xenofonte Purcărea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, nu s-a stabilit dacă acesta a fost tăiat intenţionat sau retezat de explozie.

Anchetă în derulare. Trei posibile cauze care au aruncat în aer blocul A 38

Departe de a fi finalizată, ancheta la blocul care a sărit în aer în prima zi de Crăciun naşte o serie de controverse. Bursa zvonurilor este alimentată frecvent, deşi anchetatorii nu confirmă încă toate variantele de lucru pe care merg.

UPDATE FOTO Ce dezastru a lăsat în urmă explozia devastatoare. Vicepremierul Oprea a evaluat situaţia la faţa locului

UPDATE Explozie violentă la un bloc din zona Volna. O persoană a murit şi alte cinci sunt rănite

Vinovaţii vor fi traşi la răspundere. Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul exploziei din blocul de la Volna

Mesaj emoţionant în amintirea Ginei Popescu, femeia care a fost ucisă pe loc de explozia de la Volna

Vicepremierul Gabriel Oprea: „Blocul afectat de explozie e sigur, nu cade“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite