PNL şi USR trag de Cioloş pentru parlamentare. Culisele negocierilor
0Liberalii îi promit lui Dacian Cioloş că-l vor propune premier în toamnă dacă va candida pe listele lor la alegerile parlamentare. Nicuşor Dan, liderul USR, vine cu o contraofertă pentru echipa de tehnocraţi: posibilitatea de a se înscrie într-un partid curat.
Premierul Dacian Cioloş începe să fie curtat pentru alegerile parlamentare. PNL, partid fără o locomotivă electorală pentru campania din toamnă - în condiţiile în care Vasile Blaga şi Alina Gorghiu abia împreună reuşesc să depăşească scorul partidului la capitolul încredere - a făcut primul pas spre Dacian Cioloş, politician cu o imagine foarte bună în zona electoratului de dreapta. Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a declarat că îşi doreşte ca premierul, dar şi alţi miniştri din Cabinetul său, să se regăsească pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Însă asta ar însemna ca Dacian Cioloş să nu-şi ţină cuvântul, după ce a declarat în repetate rânduri că nu va candida la alegerile parlamentare, întrucât vrea să-şi încheie mandatul ca tehnocrat. Potrivit unor surse liberale, Dacian Cioloş ezită să se înscrie în PNL, insistând, în schimb, ca liberalii să-l susţină pentru un nou mandat de premier din postura de tehnocrat. „Dacian îşi doreşte să fie afiliat în primul rând unui proiect politic, şi mai puţin unui partid“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse politice apropiate liberalilor.
Pentru PNL, cerinţa lui Cioloş are două tăişuri. Pe de o parte, ar confirma criza de lideri din interiorul partidului, după ce Cătălin Predoiu, fostul premier din umbră, a eşuat lamentabil la alegerile pentru Primăria Capitalei. Iar Alina Gorghiu n-a reuşit să adune suficientă notorietate pentru a fi o soluţie pentru Palatul Victoria. Pe de altă parte, tocmai din cauza lipsei de resurse interne, Dacian Cioloş este privit ca o gură de oxigen. „Să fim sinceri: în acest moment, nu există un om în PNL care să fie o soluţie mai bună ca Cioloş, asta deşi mulţi se visează premieri. Deci trebuie să pribvim în afară. Iar aici avem două opţiuni: ori găsim pe cineva cu o imagine mai bună ca Cioloş, ori îl susţinem pe Cioloş, fără să-l condiţionăm să se înscrie în partid. Însă, cum guvernarea Cioloş este decontată de PNL, ar fi chiar păcat să nu mergem în continuare pe variant Cioloş“, a declarat pentru „Adevărul“ unul dintre vicepreşedinţii PNL.
De altfel, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a lăsat de înţeles că liberalii nu se cramponează în a-l avea pe Cioloş membru de partid. Întrebat dacă PNL ar accepta ca Cioloş să nu candideze pe listele partidului, dar să fie prezentat ca varianta PNL pentru Guvern, Cristian Buşoi a spus: „Poate să fie şi aceasta o posibilitate“. „Pe măsură ce se apropie alegerile, ambele părţi – Cioloş şi PNL- înţeleg că sunt dependente unele de altele. Pe de o parte, este evident că Cioloş nu poate rămâne premier decât dacă va fi susţinut de o majoritate ce s-ar putea forma doar în jurul PNL. O susţinere din partea PSD este exclusă“, crede George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA).
Echipa îşi urmează liderul
În negocierile dintre Cioloş şi PNL intră şi o parte din miniştrii actualului Cabinet, mai excat cei cu adevărat tehnocraţi: Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu, Dragoş Pâslaru, Dragoş Tudorache, Costin Borc şi Raluca Prună. Liberalii şi-ar dori ca primii patru să candideze neapărat pe listele PNL pentru parlamentare, tocmai pentru a da un mesaj de schimbare, de împrospătare a clasei politice. Potrivit unor surse politice, Raluca Prună nu este văzută cu ochi buni de întreaga conducere a partidului. „Nu pot spune că Prună a fost un ministru slab, dar a fost implicată în câteva controverse. Oricum, cred că se va întoarce la Bruxelles din decembrie“, mai spus sursele citate. Un alt lider al PNL a povestit pentru „Adevărul“ că, de fapt, liberalii îi păstrează locul de ministru al Justiţiei lui Cătălin Predoiu, ca un soi de compensaţie pentru candidatura de sacrificiu de la locale. „Liderii PNL înţeleg că dacă nu schimbă radical jocul vor obţine cel puţin cinci procente mai puţin decât PSD. Liberalii pot răsturna tabla prin atragerea unor miniştri performanţi, cu o imagine bună dar şi cu un ADN non-pesedist“, spune analistul politic George Rîpă.
Însă miniştrii tehnocraţi n-ar prea vrea să candideze pe listele PNL fără Dacian Cioloş, ci ar prefera să rămână tehnocraţi, dar şi miniştri în viitorul Cabinet Cioloş. „Nu este decizia mea. E decizia premierului Dacian Cioloş. Suntem o echipă şi nu o să fac un pas de capul meu singur”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, întrebat dacă va candida la alegerile parlamentare, în contextul în care liderii liberali i-au făcut o ofertă de a se regăsi pe listele PNL.
Nicuşor Dan: „Au uşile deschise la USR“
Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi România (USR), i-a invitat deja pe miniştrii doriţi de PNL să candideze pe listele USR pentru parlamentare. „Oameni de profilul Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dacian Cioloş sunt de profilul celor pe care noi îi căutăm în USR. Au uşile deschise de a deveni membri“, a spus Nicuşor Dan. Pronlema e că Nicuşor Dan nu le poate oferi tehnocraţilor garanţia unor noi mandate minsiteriale, din moment ce obiectul USR la parlamentare este trecerea pragului electoral. Însă tocmai ideea unui partid neprihănit i-ar putea atrege pe tehnocraţi. USR ar fi o variantă mai bună decât PNL pentru Dacian Cioloş? „Cred că ar fi o eroare să se ducă lângă un partid lipsit de identitate şi care mizează pe mesaje relativiste şi lipsite de substanţă doctrinară“, conchide George Rîpă.