PNL şi-a reactivat penalii pentru a mobliza partidul înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga a fost scos din jocul electoral de DNA
Vasile Blaga a fost scos din jocul electoral de DNA

Forţaţi de criteriile de integritate ale PNL să facă un pas spate, Vasile Blaga, Ludovic Orban sau Dan Motreanu sunt unii dintre cei mai implicaţi oameni în campania pentru parlamentare. Când nu participă la audioconferinţele cu liderii din provincie, aceştia merg în teritoriu pentru a-i susţine pe candidaţi şi pentru răspândi mesajele de partid.

Mesajul principal pe care l-a promovat PNL încă din perioada de precampanie a fost că nu vor fi acceptaţi pe listele pentru parlamentare candidaţii cu probleme penale. Aşadar, idee subliniată de conducerea liberalilor era că are loc o reforma a partidului şi oamenii certaţi cu legea sunt lăsaţi de acasă.

Fostul copreşedinte PNL Vasile Blaga şi-a dat demisia din toate funcţiile politice după ce a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă şi a anunţat că nu mai candidează. De asemenea, un pas în spate a făcut şi fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, cel care a renunţat, la rândul său, la funcţiile politice şi la o nou candidatură după ce a fost acuzat de DNA în mai de folosirea a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Nu în ultimul rând, un alt lider liber retras din prim planul politic e prim-vicepreşedintele Dan Motreanu, anchetat de DNA pentru spălare de bani.

Însă, cu toate că cei trei nu se regăsesc pe liste, aceştia au un cuvânt de spus în această campanie şi merg în teritoriu pentru a-i ajuta pe candidaţi să promoveze mesajele. Motivele, poblemele organizatorice şi de comunicare ale PNL în teritoriu.

„Merge pe dracu“
Cel mai greu cuvânt îl are Vasile Blaga, cel care a participat la numeroase audioconferinţe cu liderii judeţeni şi s-a pronunţat asupra problemelor în condiţiile în care şeful de campanie, Gheorghe Falcă, face faţă cu greu. Practic, în condiţiile proastei gestionări a campaniei, liberalii s-au văzut nevoiţi să-l ia alături pe Blaga. „Vasile Blaga ştie să dea cu pumnul în masă şi să facă scandal. Vrea să vadă că ai noştri lucreză în campanie, se întâlnesc cu votanţii“, au declarat surse politice din fostul PDL.  De altfel, într-una dintre şedinţe chiar a dat replică oamenilor din teritoriu prin care a dat imaginea întregii campanii a PNL.  „(N.r. Vasile Blaga) A întrebat cum merge campania, iar răspunsul a fost «Merge bine», la care Blaga a replicat «Merge bine pe dracu»”, au afirmat sursele liberale ieşene pentru cei de la News.ro.

Pe de altă parte, surse politice au declarat pentru „Adevărăul“ că de când acesta nu mai e responsabil de coordonarea oficială a campaniei nu mai e atât de coleric şi şi-a înfrânat limbajul licenţios. „Când conducea campania la şedinţele PDL înjura într-una, dar era bine. Îi punea la punct pe toţi şi ascultau, nu cum se întâmplă acum. Fiecare face ce vrea, nu e nicio coordonare“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. 

Experiza lui Blaga
De altfel, prezenţa lui Blaga la audioconferinţele cu candidaţii şi liderii din teritoriu au fost confirmate şi de Teodor Atanasiu şi Alina Gorghiu. „Domnul Blaga s-a retras din toate funcţiile mai puţin din postura de membru, iar din postura de membru poţi să ai un dialog cu orice alt membru de partid.  Pe de altă parte, orice fost preşedinte al PNL, conform Statutului partidului, face parte din conducerea centrală şi orice membru al conducerii centrale poate să interpeleze conducerea judeţeană sau mai multe dacă i se pare că acolo lucrurile nu merg bine”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, în timp ce Alina Gorghiu a punctat că uneori îi cere „expertiza“ lui Blaga pe diferite probleme. De altfel, în şedinţe de campanie, Gheorghe Falcă e primul care ia cuvântul, după care urmează Gorghiu sau Blaga.

Un alt om activ la centru e Dan Motreanu. Acesta e mai mereu prezent la sediul din Modrogan şi dirijează diferite activităţi administrative. Om de încredere al Alinei Gorghiu, acesta a fost şi unu dintre responsabilii de organizare şi la locale, iar acum, la parlamentare, rămâne un sprijin constant pentru o echipă liberală lipsită de coerenţă.

Charisma lui Ludovic
Nu în ultimul rând, de aproape o săptămână a fost reactivat Ludovic Orban, una dintre figurile carismatice ale PNL. Cu toate că Gheorghe Falcă nu l-a vrut implicat în campanie, Alina Gorghiu a susţinut trimiterea lui Orban la mai multe filiale judeţene pentru a merge cu candidaţii pe teren. Acesta, deşi e certat cu legea, a fost reuşit să se facă ascultat mult mai uşor de oameni decât alţi politicieni PNL trimişi cu aceleaşi sarcini în teritoriu. Un exemplu negativ e deputatul Mihai Voicu, candidat pentru diaspora. „Orban este om de campanie. De oameni ca el avem nevoie, nu de plictisiţi ca Mihai Voicu care se grăbesc să plece acasă după două ore“, au declarat surse politice din PNL. De altfel, aceleaşi surse au declarat că Orban a fost dispus de la începutul campaniei să participe la cât mai multe evenimente de campania, însă recurgerea la experienţa acestuia a venit doar în momentul în care cei de la centru au văzut că au o comunicare deficitară în provincie. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite