PNL şi PSD şi-au împărţit o piaţă de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii vor avea trei oameni cu putere executivă în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar social-democraţii, doi. ASF va gestiona 20 de miliarde de euro

Comisiile parlamentare de economie şi de buget-finanţe au validat, ieri, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar, astăzi, plenul reunit al Parlamentul va da votul final, însă acesta reprezintă doar o formalitate în condiţiile în care USL are o majoritate impunătoare. Consiliul de Administraţie al ASF va cuprinde cinci membri cu putere executivă şi 12 funcţii neexecutive.

În fruntea ASF a fost instalat liberalul Dan Radu Ruşanu, care va fi secondat de Daniel Dăianu, singurul candidat la postul de prim-vicepreşedinte, propus tot de PNL, dar care, oficial, este reprezentatul Băncii Naţionale.

„Preşedinţia ASF este o nouă provocare pentru mine, dar să nu uităm că în Parlament m-am ocupat tot de domeniul economic, fiind preşedinte de comisii“, au fost primele declaraţii ale lui Ruşanu.
Pentru cele trei fotolii de vicepreşedinte au fost validaţi Daniel Tudor (PNL), Mircea Ursache şi Ion Giurescu, ambii social-democraţi. Astfel, pe hârtie, liberalii le-au luat faţa partenerilor săi de guvernare în privinţa funcţiilor executive din ASF.

În plus, PSD şi PNL şi-au împărţit frăţeşte şi opt dintre cele 12 funcţii neexecutive, oferind câte un singur loc pentru restul partidelor parlamentare: PDL, PPDD, PC şi UDMR. Decizia a stârnit reacţia democrat-liberalilor.

„Conform algoritmului parlamentar, PDL trebuia să aibă trei locuri, iar PPDD două, dar nu s-a mai respectat nimic“, a reclamat vicepreşedintele PDL, Andreea Paul. De altfel, aceasta, împreună cu Gheorghe Ialomiţianu, au fost singurii care au votat „împotrivă“ la audieri.

Liderul PPDD, Daniel Fenechiu, a adus şi el reproşuri USL-ului pentru modul în care a împărţit funcţiile. „Nouă ne reveneau două sau trei locuri în Consiliul de Administraţie, dar, la negocieri, ne-au spus că ori ne mulţumim cu unul, ori nu primim nimic. Astfel, am acceptat un singur loc“, a declarat Fenechiu pentru „Adevărul“.


ÎNFIINŢAREA ASF, PROMISĂ FMI
ASF a fost formată prin comasarea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Proaspătul preşedinte, Dan Radu Ruşanu, a explicat că unificarea celor trei instituţii a fost stipulată în scrisoarea către FMI.

„În scrisoarea de intenţie cu FMI s-a solicitat unirea celor trei entităţi (n.r. -CSA, CNVM, CSSPP)
într-una. De aceea, în scrisoarea de intenţie care va pleca pentru board-ul FMI din iunie, acesta trebuie să fie unul din punctele care trebuie bifate, adică înfiinţarea ASF“, a spus Ruşanu.

Liberalul  a menţionat că acesta este şi motivul pentru care Guvernul a urgentat înfiinţarea noului for. Ruşanu a anunţat că ASF îşi va începe activitatea din data de 30 aprilie, termenul de 15 zile prevăzut pentru debutul funcţionării de la data nominalizării conducerii, stipulat de lege, reducându-se astfel la o săptămână.

Liderul PNL a mai anunţat şi alte mutări: ASF va comasa direcţiile juridice, economice şi de personal pe care cele trei entităţi le aveau până acum într-o singură direcţie. Ruşanu a arătat că surplusul de personal care va apărea astfel va trebui disponibilizat, dar nu a prezentat şi un algoritm.

PIAŢĂ DE 20 DE MILIARDE DE EURO
În condiţiile în care CNVM supraveghează companii listate la bursă cu o valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabilă de o piaţă de peste 2 miliarde de euro, iar Comisia de pensii private pentru o piaţă de 2,3 miliarde de euro, miza de a controla piaţa financiară este foarte mare – de peste 24 de miliarde de euro, adică aproape o cincime din PIB-ul României.

Încă din decembrie, când a fost anunţată înfiinţarea ASF, au fost vehiculate mai multe nume la conducerea instituţiei: Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, care s-a întors de la Ministerul Finanţelor la banca centrală, profesorul de economie Daniel Dăianu, Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS şi, într-un final, liberalul Dan Radu Ruşanu. Negocieri şi permutări au existat şi pentru funcţiile de vicepreşedinţi. La un moment dat, în cărţi erau şi Carmen Negoiţă, actuala şefă a CNVM, Angela Toncescu, fosta şefă a CSA, dar şi Marian Sârbu, actualul preşedinte al CSSPP. 

LEGEA A FOST PROMULGATĂ
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Traian Băsescu a întors, iniţial, legea în Parlament, cerând ca membrii din conducerea ASF să aibă o experienţă de 10 ani în domeniul financiar, nu de şapte, aşa cum arată legea. Însă parlamentarii au ignorat cererea şefului statului.

Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la ASF Victor Ponta, premier

Victor Ponta vrea să reducă salariile din ASF

Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele Băncii Naţionale a României, a declarat ieri premierul Victor Ponta. El a arătat că în cele trei comisii se câştigă lunar între 62.000 şi 188.000 de lei (14.000-43.000 de euro).

„Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile de la această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm“, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern de ieri. În paralel cu anunţul lui Ponta, membrii ASF s-au repliat.

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, nu şi-a devoalat salariul, dar a precizat că va fi în concordanţă cu cel al membrilor din CA al BNR. „Salariul va fi stabilit de Consiliul ASF prin regulamentul de organizare şi funcţionare şi va fi în concordanţă cu cel al BNR“, a spus Ruşanu.

Nici al doilea om în ASF, Daniel Dăianu, nu a spus cu cât va fi remunerat, dar a menţionat că va milita ca veniturile celor din ASF să fie reduse la nivelul veniturilor de la Banca Naţională. „Deocamdată nu pot să vă spun, acest lucru va fi stabilit de Consiliu în concordanţă cu cei care sunt membri în CA al BNR“,
a spus Ruşanu, întrebat dacă salariul său va depăşi suma de 10.000 de euro. Dăianu a anunţat că va renunţa la 20% din veniturile obţinute de la ASF şi îi va dona unor şcoli.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite