PNL a depus o solicitare la Biroul Permanent al Senatului pentru respingerea urgentă a Ordonanţei de urgenţă 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu, unul din senatorii jurişti ale PNL. FOTO Mediafax
Alina Gorghiu, unul din senatorii jurişti ale PNL. FOTO Mediafax

Liberalii au depus joi o cerere la Biroul Permanent al Senatului prin care solicită introducerea pe ordinea de zi a plenului a ordonanţei de urgenţă 13/2017 cu scopul de a fi respinsă în regim de urgenţă, atrăgând atenţia că orice altă abordare ridică mari semne de întrebare în privinţa intenţiilor reale ale majorităţii parlamentare.

„Partidul Naţional Liberal a depus astăzi, în atenţia conducerii Senatului, solicitarea de a introduce pe ordinea de zi a plenului a Ordonanţei de Urgenţă 13/2017, cu scopul de a fi respinsă în regim de urgenţă. Solicitarea a fost înregistrată de liderul grupului senatorilor PNL, Mario Oprea, astfel încât în prima sa reuniune Biroul Permanent al Senatului să dispună Comisiei juridice depunerea raportului asupra OUG 13 şi înscrierea pe ordinea de zi a plenului pentru a fi respinsă. Considerăm că orice altă abordare asupra parcursului legislativ al acestei Ordonanţe de Urgenţă ridică mari semne de întrebare în privinţa intenţiilor reale ale majorităţii parlamentare”, precizează un comunicat de presă transmis de PNL.

PNL atrage atenţia că procedura parlamentară impune ca toate ordonanţele de urgenţă, indiferent dacă acestea se mai află sau nu în vigoare, să îşi încheie parcursul legislativ, fie printr-o lege de aprobare, fie printr-o lege de respingere.

„Acelaşi regim a fost aplicat şi în precedentele situaţii în care ordonanţele de urgenţă au fost abrogate, prin intermediul altor ordonanţe de urgenţă, şi cu toate acestea au fost respinse în cele din urmă prin lege. Acelaşi traseu legislativ poate fi identificat şi în cazul Ordonanţelor de Urgenţă declarate în integralitate neconstituţionale”, se mai arată în comunicatul PNL.

Ordonanţa de urgenţă 14 care abrogă OUG 13 a fost adoptată de plenul Senatului şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, forul decizional. În schimb, deşi opoziţia a cerut discutarea la pachet a celor două ordonanţe, astfel încât să fie respinsă şi OUG 13, aceasta se află încă la Comisia juridică a Senatului, care urmează să facă o dezbatere asupra acesteia.La Camera Deputaţilor, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a declarat miercuri că membrii comisiei vor adopta, săptămâna viitoare, OUG 14, cu propunerea ca în corpul legii să fie specificat că ordonanţei de urgenţă 13 i-au încetat efectele la data la care a fost abrogată. Nicolicea a susţinut că nu se poate legifera o ordonanţă abrogată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite