VIDEO Şedinţă tensionată în Parlament. Alocaţiile, dublate din nou. Reducerea TVA, retrimisă la comisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege prin care se acordă posibilitatea Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă pe durata vacanţei parlamentare a trecut de Parlament, în timp ce proiectul privind reducerea TVA a fost retrimis la comisii. De asemenea, a fost adoptat şi proiectul privind dublarea alocaţiilor.

UPDATE A trecut proiectul de lege privind creşterea alocaţiilor pentru copii. 179 de voturi au fost „pentru”, 29 s-au abţinut şi trei persoane nu au votat. 

UPDATE Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care Guvernul e abilitat să dea ordonanţe de urgenţă. 288 de voturi au fost „pentru” şi au fost doar 16 abţineri. 

UPDATE Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa şi liberalul Florin Roman s-au jignit în Parlament.  

UPDATE Plenul Parlamentului a votat pentru retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului de lege privind scăderea TVA.


Deputaţii sunt chemaţi să voteze, miercuri, Proiectul de lege 654/2019, privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Actul normativ a fost respins, în 11 decembrie, de Senat, darşi de Comisia juridică şi Comisia pentru buget.

Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare din luna ianuarie 2020, respectiv: Finanţe Publice, Economie, Energie şi Mediu de Afaceri, Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Afaceri Interne, Transporturi, Infrastructură şi Comunicaţii, Sănătate, Cultură, Fonduri Europene, dar şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că dacă Guvernul nu va putea da acte normative în perioada vacanţei parlamentare, va emite ordonanţe de urgenţă şi va chema astfel Parlamentul în sesiune extraordinară, chiar în fiecare zi din ianuarie.
 

„Nu cred că îşi vor dori ei să nu se dea reglementări cu caracter de lege în domenii în care ulterior statul român ar trebui să plătească despăgubiri, că s-ar putea să ne supărăm, să îndreptăm aceste despăgubiri împotriva parlamentarilor care nu ne-au dat dreptul de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare", a spus el.

Totodată, astăzi Camera Deputaţilor pe ordinea de zi Proiectul de lege 292/2019, respectiv „Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”.

„Anomaliile generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ societatea românească. Astfel, în rândul majorităţii populaţiei există un sentiment de dezaprobare nemulţumire şi frustrare faţă de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce generează frustrare este şi cuantumul acestor pensii de serviciu. Astfel, în timp ce 5 milioane de pensionari a căror pensie a fost calculată pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie în rândul personalului ce beneficiază de pensie de serviciu este chiar revoltător: peste 17.000 RON pensia medie pentru procurori şi judecători, peste 10.000 RON pensia medie în rândul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 RON pensia medie în rândul diplomaţilor şi personalului consular”, arată iniţiuatorii în expunerea de motive.

Potrivit documentului, conform unei cercetări sociologice din perioada 27 noiembrie-5 decembrie 2018, peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu cunoscute ca pensii speciale.

Iniţiatorii mai spus că, anual, statul român cheltuie un miliard de euro pentru plata acestor pensii de serviciu, fiind 200.000 de astfel de pensionari.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, în 19.06.2019.

Comisia de muncă a adoptat, marţi, în unanimitate, propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite