Pensii speciale: PSD îşi bate joc de proprii primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o încercare de a-i păcăli pe primari, PSD a modificat legea pensiilor pentru aleşii locali, însă a păstrat prevederea declarată neconstituţionale de către CCR. În forma asumată de PSD, legea nu are nicio şansă să treacă de un nou control al Curţii Constituţional.

PSD a dat o nouă formă proiectului de lege care acordă pensii speciale pentru aleşii locali, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale (CCR). În raportul adoptat de Comisiile juridică şi de administraţie din Camera Deputaţilor, deputaţii au definit categoriile de beneficiari, fără a mai fi incluşi printre beneficiari aleşii locali de dinainte de 1990, a indicat sursa de finanţare, care va fi asigurată de la bugetele locale, şi data intrării în vigoare, 1 ianuarie 2017. PSD a ignorat însă cea mai importantă observaţie din decizia CCR, care a lovit chiar la temelia legii.

Curtea a recunosctut dreptul Parlamentului de a conferi indemnizaţii speciale aleşilor locali, însă cu o mare condiţie: indemnizaţia să se aplice pentru toţi aleşii locali, nu numai pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi adjuncţii lor, ci şi pentru consilierii locali şi judeţeni. În caz contrar,  s-ar face o diferenţiere chiar între aleşii locali,  adică primarii, viceprimarii, preşedinţii de CJ-uri şi vicepreşedinţii de CJ-uri ar fi avantanjaţi, pe când simplii consilieri locali şi judeţeni nu s-ar bucura de acelaşi privilegiu, deşi au fost şi ei aleşi de popor.

Ca urmare a deciziei CCR, Parlamentul avea la îndemână doar două opţiuni: fie să taie complet indemnizaţiile tuturor aleşilor locali, fie să le dea indemnizaţie la toţi – deci şi actualilor şi foştilor consilieri locali sau judeţeni.

PSD a ales calea neconstituţională

PSD a decis să nu aleagă niciuna dintre aceste căi indicate de CCR şi să legifereze contrar deciziei de neconstituţionalitate. Liderii social-democraţi nu au făcut-o din necunoaşterea deciziei CCR, ci în mod deliberat. Această concluzie rezultă şi din explicaţia deputatului PSD Florin Iordache, cel care s-a ocupat de redactarea proiectului de lege care acordă privilegii aleşilor locali. „Noi nu dăm consilierilor locali pentrru că ei nu desfăşoară activitate continuă cum desfăşoară primarii. Dacă lăsam aşa, era vorba de 90.000 de consilier locali. Motivaţia Curţii era că ar fi o discriminare, dar legea se adresează celor care prestează o activitate continuă. Consilierul local vine la două şedinţe pe lună. Nu pot să-i dau o astfel de indemnizaţie. Curtea a spus să definim şi noi am redefinit cui se adresează. Şi am spus să fie acordaţi primarilor aleşi după 1990“, a arătat Iordache, pentru „Adevărul“.

Guvernul va ataca la CCR

Practic, liderii PSD doar se fac că îi preocupă soarta primarilor, însă ştiu că legea nu are nicio şansă să treacă de Curtea Constituţională. Iar Guvernul este hotărât să sesizeze, din nou, CCR dacă Parlamentul nu va pune legea în acord cu decizia Curţii. „Atâta vreme cât solicitările Curţii nu sunt respectate, evident că vom ataca din nou la Curtea Constituţională şi vom solicita să se pronunţe din nou. Solicitările Curţii nu sunt negociabile. Sunt imperative“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru „Adevărul“.

Altfel spus, PSD încearcă doar să-i momească pe aleşii locali pentru încă două luni, timp rămas până la alegerile locale. În acest timp, PSD va trece proiectul prin Parlament, lăsându-le primarilor impresia că le vor da pensii speciale. În realitate, proiectul nu va intra niciodată în vigoare în forma modificată de PSD pentru că CCR a stabilit deja că este neconstituţională. PSD a operat aceste modificări acum pentru că urmează să aibă loc Liga aleşilor locali, o şedinţă de mobilizare a activului de partid, care va avea loc la începutul lunii aprilie. Liderii din teritoriu urmau să profite de această reuniune pentru a  reproşa conducerii PSD faptul că i-a lăsat de izbelişte.

Liviu Dragnea a spus exact ce vor primarii să audă, însă nu le-a spus nimic de riscurile pe care le implică adoptarea legii în sensul dorit de primari. „PSD va vota cum a votat şi prima dată. Atâta timp cât parlamentarii şi-au rezolvat o problemă, nu văd de ce primarii, care au foarte multă responsabilitate, nu ar avea nevoie şi de o retribuţie care să fie puţin mai bună pentru ei. Înoată într-o legislaţie destul de complicată. Nu mă refer doar la legislaţia penală, ci şi la cea administrativă“, a fost reacţia lui Liviu Dragnea.

Frustrarea acumulată în rândul primarilor vine tocmai din faptul că legea similară pentru parlamentari a intrat în vigoare. Diferenţa e că, deşi sunt identice, legea pensiilor pentru senatori şi deputaţi fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, fără să fie contestată la CCR, în timp ce legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost blocată de CCR, după o sesizare a Guvernului.

PNL ridică din umeri

Nici liberalii nu s-au opus modificării legii de către PSD, în sensul invers decât cel indicat de CCR. Cei doi liberali prezenţi la şedinţa Comisiei Juridice s-au abţinut de la vot, deşi PNL a spus în mai multe rânduri că nu este de acord cu acordarea de privilegii. „Dvs. aveţi dreptate când  spuneţi de decizia Curţii Constituţionale. Doar un control de constituţionalitate ne poate spune dacă respectă sau nu decizia Curţii“, a spus, resemnat, liberalul Ioan Cupşa, vicepreşedintele Comisiei Juridice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite