Pe cine vizează cererea de reexaminare privind pensiile de lux ale aleşilor trimisă de Iohannis
0Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia, în cererea sa de reexaminare, asupra faptului că aleşii condamnaţi pentru alte fapte de corupţie vor beneficia de pensie specială, potrivit legii votate de Parlament. De asemenea, legea creează o diferenţă între parlamentarii în etate, care vor avea două surse de venit, şi cei care nu au împlinit vârsta de pensionare, care se vor mulţumi doar cu salariu. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt aceştia.
Preşedintele Klaus Iohannis a întors spre reexaminare Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor are prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru parlamentarii ieşiţi la pensie. În cererea de reexaminare, Iohannis arată, printre altele, că pensiile speciale pe care şi le-au votat aleşii crează o discriminare între parlamentarii care nu au împlinit vârsta de pensionare şi cei trecuţi de 65 de ani. Astfel, aleşii care au împlinit 65 de ani şi sunt în Parlament primesc atât salariul lunar, cât şi noua indemnizaţie pe care şi-au votat-o, pe când parlamentarii sub 65 de ani beneficiază doar de indemnizaţia lunară, care echivalează cu salariu. Această diferenţiere contravine Constituţiei.
„Fiind un drept instituit în considerarea calităţii de parlamentar, indemnizaţia prevăzută de legea transmisă la promulgare instituie un tratament juridic diferenţiat pe criterii de vârstă pentru parlamentarii aflaţi în exerciţiul mandatului. Astfel, unii deputaţi şi senatori, respectiv cei care au împlinit vârsta de pensionare, vor beneficia în exercitarea mandatului de drepturi suplimentare faţă de ceilalţi parlamentari. Aşadar drepturile băneşti cuvenite unui parlamentar, potrivit legii, vor fi diferite după cum aceasta a împlinit vârsta de pensionare sau nu, aspect ce intră în contradicţie cu dispoziţiile art. 69-72 din Constituţie, care prevăd un statut nediferenţiat între membrii Parlamentului“, se arată în motivarea lui Iohannis.
Printre aleşii care vor primi, practic, un salariu dublu – indemnizaţie lunară şi pensie specială – se regăsesc socrul premierului Victor Ponta, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu (65 de ani), fostul tenismen Ilie Năstase (69 de ani), fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu (67 de ani), senatorul UNPR, Şerban Mihăilescu (71 de ani), fostul ministru al Muncii, senatorul PNL Mariana Câmpeanu (67 de ani), liberalul Puiu Haşotti (63 de ani). Peste mai puţin de şase luni, şi Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani), Preşedintele Senatului, va beneficia de două surse de venit.
Condamnaţii primesc pensie specială
În cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, Iohannis mai arată că legea lasă posibilitatea ca aleşii condamnaţi pentru alte fapte de corupţie decât cele prevăzute în noul Cod Penal să beneficieze de pensie specială.
„Excluderea de la beneficiul acestui drept doar a parlamentarilor care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea în această calitate a unei infracţiuni de corupţie prevăzute de noul Codul penal (Titlului V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal) nu îşi găseşte justificare, cu atât mai mult cu cât de acest drept urmează să beneficieze şi acei senatori ori deputaţi cărora le-a încetat mandatul ca urmare a unei condamnări definitive pentru o infracţiune incriminată de un alt text de lege. Din această perspectivă, este cel puţin paradoxală posibilitatea acordării acestui drept parlamentarilor care au fost condamnaţi pentru o infracţiune de serviciu sau chiar de corupţie în temeiul vechii legi penale“, mai precizează preşedintele. Practic, deputaţii şi senatorii condamnaţi pentru corupţie înainte de schimbarea Codului penal ar fi primit şi ei pensii speciale.
Incompatibilii, beneficiar ai legii
Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra faptului că aleşii declaraţi incompatibili de către o instanţă de judecată, care a condus la încetarea mandatului de parlamentar, va primi pensie specială. Şeful statului o consideră, cel puţin, o problemă de ordin moral. „Nu în ultimul rând, considerăm că dispoziţiile referitoare la excluderea din sfera beneficiarilor indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, ar trebui corelate şi cu dispoziţiile ce reglementează încetarea mandatului de deputat sau de senator datorată pierderii drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă sau incompatibilităţii (art. 7 alin. (1) lit. c) şi e) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cu modificările şi completările ulterioare). Astfel, un deputat sau un senator căruia i-a încetat mandatul pentru motive ce îi sunt imputabile nu va putea beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă, ceea ce în opinia noastră răspunde, cel puţin, exigenţelor de ordin moral ale exercitării mandatului de parlamentar“, mai arată Iohannis. Parlamentul a constatat vacantarea postului de deputat în cazul liberalului Petre Roman şi a celui de senator în cazul liberalului Akos Mora, care au o decizie definitivă de incompatibilitate din partea instanţei.
Ponta nu a vrut să comenteze
Premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze gestul preşedintelui de a retrimite legea în Parlament. „O să vă dezamăgesc foarte tare, dar având în vedere că ieri nu s-a vorbit deloc în presă despre cei 12 miliarde de euro primiţi de România, s-a vorbit de altceva, pentru că eu am vorbit de altceva, azi nu mai fac greşeala asta, azi vorbesc numai de infrastructură, ca să fiţi obligaţi, de vrut, de nevrut, să vorbiţi de ce e important, de autostrăzi pentru oamenii din ţara asta. De luni ne întoarcem la problemele politice” - aşa a răspuns premierul Victor Ponta la întrebarea legată de demersul preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a legii pensiilor speciale în Parlament.
„Preşedintele nu a fost inclus“
Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, a lăsat să se înţeleagă că cererea de reexaminare a lui Iohannis este întemeiată. „A fost un vot în Parlament. Eu susţin lucrul ăsta, numai că probabil de-aia l-a întors şi preşedintele. Nu am citit motivarea sau argumentaţia pentru care a întors-o, dar se întâmplă aşa ceva pentru că nu a fost discuţia completă, la care să fie inclus şi preşedintele. Când iei categorii sociale, una câte una, şi le iei separat, orice măsură bună, necesară pentru o anumită categorie, generează tensiuni în altă parte şi cred că şi asta cu pensiile trebuie discutată în pachetul complet care să fie rezultatul unei dezbateri clar asumate, limpezi, în care să participe toţi actorii sociali, Ministerul Muncii, de Finanţe, Administraţiei, Educaţiei ect”, a explicat Liviu Dragnea.