Pe bune, cum aţi fi votat la referendumul grecilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul a luat foc în ultimele zile, toată lumea dezbate evenimentele de la Atena. Toţi se pricep la economie şi la geopolitică, toţi ştiu ce soartă o să-i aştepte pe bravii sau pe nenorociţii de greci, după caz.

Unii îi ridică în slăvi, cântându-le ode, pentru că au avut curajul sa le dea peste nas „bandiţilor" din finanţele internaţionale spunându-le NU planului lor „mârşav” de austeritate, alţii, din contră, îi ameninţă pe greci cu iadul, cu sfârşitul lor ca stat european, cu pieirea lor ca natie, 

Pe ambele atitudini le consider exagerate. Sigur că rezultatele referendumului din Grecia pot avea repercusiuni asupra Europei, cum la fel de sigur este faptul că o astfel de întâmplare istorică poate crea un precedent, periculos pentru unii, dătător de speranţă pentru alţii. 

În acest spirit propun următorul joc politicienilor, analiştilor şi bineînţeles cetăţenilor simpli: cum aţi fi votat la un astfel de referendum? Simplificând lucrurile, aţi fi spus DA sau NU unor măsuri de austeritate care să vă promită redresarea economică a ţării? Aţi fi tăiat din buzunarul dumneavoastră pentru ca generaţiile viitoare să nu mai fie împovărate de datorii, de greaua moştenire? 

Dacă nu ştiţi ce să spuneţi, întoarceţi-vă puţin cu mintea în anul 2010, când Preşedintele Traian Băsescu a propus planul de austeritate cu tăierea salariilor şi pensiilor care avea să-l stigmatizeze în ochii unui electorat numeros. Dacă acel plan constituia obiectul unui referendum, cum aţi fi votat? Pentru Europa, pentru tăierea salariilor? Sau împotriva lor, pentru ca să nu fie tăiate salariile fratilor noştri sau pensia bunicilor noştri? Sigur că mediul privat, în frunte cu antrepenorii, ar fi susţinut limitarea dezmăţului din sectorul bugetar, dar votul, categoric, la nivel popular, ar fi ieşit NU planului de austeritate şi implicit NU Europei şi FMI-ului.


PSD-ul ar fi câştigat fluierând un astfel de referendum, fără ca Dragnea să fure voturi şi fără contribuţia morţilor din Teleorman. Nu s-a intâmplat aşa, pentru că în momentul în care Traian Băsescu a anunţat planul de austeritate în 2010 s-a bazat pe lângă majoritatea firavă din Parlament şi pe acceptul tacit al partidelor de opoziţie, inclusiv al PSD-ului pe al cărui preşedinte Victor Ponta tocmai îl unsese de curând. Asta aşa, ca o mică dezvăluire!


În concluzie, ştim despre referendum că înseamnă consultarea directă a cetăţeanului asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general. Cu alte cuvinte, cetăţeanului i se dă ştampila în mână să decidă asupra unei chestiuni de viaţă şi de moarte. Nu cred că trebuie să te cheme Freud să-ţi dai seama că va vota de fiecare dată emoţional şi în interesul propriu, indiferent daca este cetăţean grec, român, elveţian sau american. Poate greşesc, dar chiar şi aşa, pe bune, cum aţi fi votat la referendumul grecilor? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite