Iohannis o acceptă pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier. „Mai dau PSD-ului încă o şansă“. Dragnea îl „apreciază“ pe şeful statului pentru decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă - Liviu Dragnea - Cotroceni / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018
Viorica Dăncilă - Liviu Dragnea - Cotroceni / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat-o pe Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcţia de premier, aceasta urmând să fie al treilea premier al PSD în ultimul an. PNL şi USR nu au venit cu variante de premier, în timp ce liderul PMP, Traian Băsescu, a avut două: Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac.

UPDATE Reacţia lui Liviu Dragnea la acceptarea desemnării Vioricăi Dăncilă a fost laconică: „Preşedintele a ales stabilitatea în ciuda presiunilor partidelor din Opoziţia şi a altora. Îi mulţumim pentru asta şi apreciem deosebit“, a spus şeful PSD într-o declaraţie de presă alături de propunerea de premier. Mai mult, preşedintele PSD a promis că partidul său şi al lui Călin Popescu Tăriceanu vor face tot posibilul ca pe 29 ianuarie să fie votul de învestitură al Guvernului Dăncilă. 

UPDATE Klaus Iohannis: Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului Guvern, de semnarea prim-ministrului. Am ascultat argumentele politicienilor, dar am reuşit, ieri, aseară, azi, între întâlniri să ascult şi opiniile oamenilor simpli, să citesc mesaje inclusiv pe reţele de socializare. Sunt foarte multe opinii şi foate multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor, evident. Sunt multe argumente legate de politica internă a României. 

Am ascultat şi am citit cu atenţie toate aceste opinii şi argumente şi le-am cântărit. Acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie e aceasta pe care trebuie să o iau? În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituţia şi cu deciziile CCR în materie de desemnare. Şi aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, după consultari îmi e foarte clar: PSD dispune de o majoritate şi atunci, cântărind toate argumentele am decis să dau PSD încă o şansă şi se desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar acum PSD trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări. PSD a promis lucruri importante. PSD a promis salarii, spitale, infrastructură. Până acum prea puţin s-a realizat. Acum PSD trebuie să dovedească că ce a promis face. 

E posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să rezolve problemele, mai degrabă decât să le încurce. 

UPDATE Viorica Dăncilă a venit la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis, înainte ca şeful statului să facă anunţul privind noul premier, potrivit unor surse. 

UPDATE Preşedintele Iohannis va avea de la ora 17.30 o declaraţie de presă referitoare la noul premier. 

UPDATE Traian Băsescu, liderul delegaţiei PMP: Eu am două propuneri: pentru primul Guvern care s-ar putea să nu treacă, dar şi pentru pentru al doilea Guvern, care va trece. Nu cred că vrea nimeni anticipate.

Prima propunere e Siegfried Mureşan, care spre deosebire de doamna nominalizată, doamna din Videle, a fost negociatorul bugetului UE pentru 2018. V-aş aduce aminte că în acele negocieri a obţinut circa 60 de mil în plus pentru Parteneriatul Estic. În ceea ce priveşte limbile străine, vorbeşte germană, engleză, franceză şi italiană. Are o puternică susţinere în PPE, unde e purtător de cuvânt al PPE. 

Pentru al doilea Guvern, pentru că e şi Centenarul Unirii, am venit cu propunerea Eugen Tomac. Cu certitudine va reuşi să construiască al doilea Guvern dacă primul nu va trece. 

Consultări PMP Cotroceni - Traian Băsescu - Klaus Iohannis / FOTO Inquam Photos / George Călin / 17 ian 2018

Consultări PMP. FOTO Inquam Photos / George Călin

UPDATE USR a susţinut tot varianta anticipatelor sau formarea unui Guvern din care să nu facă parte PSD.

Preşedintele a rămas deschis la toate posibilităţile. Chiar le-am trecut în revistă. A spus că încă mai analizează variantelele propuse de partide”, a spus Dan Barna, întrebat dacă Iohannis le-a dat un răspuns referitor la organizarea de anticipate. În plus, din cele spuse de Barna a reieşit ideea că Iohannis nu consideră fezabilă ideea anticipatelor. 

De asemenea, senatoarea  Florina Presadă a subliniat că propunerea unei femei pentru funcţia de premier nu înseamnă neapărat că aceasta ar fi şi un om politic bun, Dăncilă putând fi „un paravan al lui Dragnea şi al altora“.

Mai mult, aceasta s-a declarat  nemulţumită de demisia lui Tudose, fără a exista motive oficiale ale gestului său: „Nu am primit explicaţii despre cererea demisiei lui Mihai Tudose“. 

UPDATE Delegaţia USR este formată din: Dan Barna, Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionuţ Moşteanu şi Florina Presadă.  

image

Consultări USR. FOTO Inquam Photos / George Călin

***

UPDATE Ludovic Orban a anunţat că PNL nu va participa la nicio formulă de guvernare care conţine PSD. Opţiunea exprimată a fost aceea pentru provocarea de alegeri anticipate sau de a strânge o majoritate fără PSD. „PNL nu fuge de răspunderea guvernării. Prefer să nu reflect conţinutul discuţiilor (referitoare la anticipate - n.r.). Preşedintele va anunţa public ce va decide“, a spus Orban, întrebat care a fost răspunsul lui Iohannis când PNL a cerut alegeri anticipate. 

Liderul PNL s-a ferit în repetate rânduri să spună clar dacă Iohannis a fost pro sau contra anticipatelor. De asemenea, Ludovic Orban a evitat să spună că el este candidatul PNL pentru postul de premier, deşi a lăsat de înţeles că preşedintele partidului este prima opţiune a liberalilor pentru Palatul Victoria, în cazul în care se va pune problema să se închege o majoritate de dreapta. 

UPDATE Delegaţia PNlL a ajuns la Palatul Cotroceni. Cei cinci reprezentanţi ai PNL sunt Ludovic Orban, Iulian Dumitrescu (prim-vicepreşedinte), Raluca Turcan (prim-vicepreşedinte), Robert Sighiartău (secretar general) şi Vlad Nistor. 

Consultări PNL - Cotroceni - Ludovic Orban - Raluca Turcan / FOTO Inquam Photos / George Călin / 17 ian 2018

FOTO Inquam Photos / George Călin

***

UPDATE Liviu Dragnea, după consultări: „I-am prezentat preşedintelui oficial şi direct propunerea noastră în persoana Vioricăi Dăncilă. I-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată. I-am prezentat şi i-am explicat şi de ce am făcut un tabel cu parlamentarii PSD-ALDE care avea o susţinere a fiecăruia. Am arătat că avem majoritate. 

Am discutat şi despre faptul că şi ieri şi azi am avut mai multe discuţii cu doamna Viorica Dăncilă despre angajamentul dumneai de a-şi asuma programul de guuvernare. Are o experienţă bogată în Parlamentul European şi buna relaţionare cu Comisia Europeană“, a declarat liderul PSD 

De asemenea, Dragnea a punctat că Dăncilă e persoană potrivită pentru a pregăti preluarea preşedinţiei Consiliului UE. „Este o doamnă neconflictuală, dedicată dialogului, cu relaţii bune cu colegii din partid şi din Parlamentul European. Vrea să aibă o comunicare corectă, decentă. Suntem pregătiţi să convocăm o sesiune extraordinară şi să putem audia miniştri. 

Preşedintele ne-a spus că nu vrea să se prelungească această situaţie şi să ia o decizie cât mai repede. Noi sperăm să accepte propunerea să fie doamna Dăncilă“. 

Reporter: Ce faceţi dacă o refuză pe doamna Dăncilă?

Liviu Dragnea: Şi noi suntem îndreptaţi spre stabilitate. Şi nu avem niciun motiv real să credem că preşedintele României o va respinge pe doamna Dăncilă. 

Doamna Dăncilă ştie vreo limbă străină pentru că nu apare nimic în CV?

Da, franceză şi engleză.

Dacă preşedintele respinge propunerea, rămâneţi pe poziţie sau aveţi un plan de back-up?  

Eu nu pot să dau răspunsuri la întrebări cu „dacă“. 

Există vreo coincidenţă în faptul că una din consilierele Vioricăi Dăncilă, Adriana Botorogeanu, e cercetată în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, dosar în care sunteţi şi dumneavoastră parte?

Habar n-am!

Aţi vorbit cu Kelemen Hunor?

Am avut o discuţie cu Kelemen Hunor în care l-am informat despre doamna Dăncilă. I-am spus motivele pe care vi le-am spus şi dumneavoastră. Am spus că dacă va susţine vom avea o relaţie bună, corectă, şi grupul UDMR. 

UPDATE  Delegaţia majorităţii din Parlament a ajuns la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Din delegaţie fac parte Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu. Primii trei sunt reprezentanţi ai PSD, iar ultimii doi sunt reprezentanţii ALDE. 

Klaus Iohannis si Liviu Dragnea FOTO Mediafax

FOTO Mediafax 

Delegaţia de la Palatul Cotroceni e formată din Klaus Iohannis şi consilierii Laurenţiu Ştefan şi Dana Bârsan.


Coaliţia PSD-ALDE va merge la consultări cu propunerea de desemnare a europarlamentarului Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, în timp ce PNL şi USR au anunţat că îi vor cere şefului statului găsirea unei formule pentru a duce PSD în opiziţie sau declanşarea alegerilor anticipate.

Consultările de la Palatul Cotroceni încep la ora 12.00, prima întâlnire a preşedintelui Iohannis fiind cu coaliţia PSD-ALDE. De la ora 13.00, preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, iar de la ora 14.00 cu aceea a USR. La ora 14.30, este aşteptată la Cotroceni delegaţia PMP, iar de la 15.00 cea a UDMR. Grupul minorităţilor naţionale va încheia runda de consultări, întâlnirea fiind programată de la ora 15.30.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut marţi o scurtă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar şi că a convocat pentru miercuri la consultări partidele parlamentare întrucât doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern.

”Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

PSD a propus-o marţi pe europarlamentarul Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma că va face parte, alături de Marian Neacşu şi de un alt social-democrat, din delegaţia care va merge la consultări cu preşedintele Iohannis.

Liderul PSD a spus că Dăncilă este o femeie civilizată, neconflictuală şi are relaţii bune cu Bruxelles-ul, iar acest lucru va ajuta România în preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Întrebat despre proiectele în care s-a implicat Viorica Dăncilă şi care o recomandă pentru poziţia de prim-ministru, liderul PSD a precizat că aceasta nu a dorit să vină la conferinţa de presă, pentru că vrea să organizeze o conferinţă doar dacă va fi desemnată de către preşedintele Iohannis, iar la insistenţele jurnaliştilor să spună măcar un proiect al acesteia care l-a determinat să o voteze în CEx, Dragnea a evitat să răspundă, spunând că nu vrea să vorbească în numele acesteia. Dragnea a mai afirmat că Viorica Dăncilă susţine demersul PSD privind legile justiţiei.

ALDE va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni de vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu şi de secretarul general al formaţiunii, Daniel Chiţoiu, potrivit ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, vicepreşedinte ALDE.  Meleşcanu a anunţat marţi seară, după întâlnirea coaliţiei de guvernare, la care Tăriceanu nu a luat parte, fiind plecat, că ALDE îşi "însuşeşte" propunerea PSD. Meleşcanu a mai spus că Viorica Dăncilă este "o persoană non-conflictuală, care a înţeles foarte bine şi şi-a asumat programul de guvernare, continuarea lui şi realizarea cât mai rapidă a tuturor măsurilor pe care le conţine".

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea. ”Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţiei să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional. PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban. Liberalii au mai hotărât ca, în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD.

Trecerea PSD în opoziţie sau declanşarea anticipatelor este susţinută şi de USR. Dan Barna a declarat, marţi, că orice variantă pe care o găseşte preşedintele Klaus Iohannis pentru a duce PSD în opoziţie va fi susţinută de USR, inclusiv cu membri într-un guvern. ”Orice variantă pe care preşedintele Iohannis o va găsi pentru a duce PSD în opoziţie va fi susţinută de USR, inclusiv cu membri într-un guvern. Dacă va apărea varianta unui premier pe partea dreaptă, o vom susţine. Dacă ne va cere să facem o propunere de premier, o vom face”, a subliniat liderul USR. El a spus că ”varianta cea mai decentă este cea a alegerilor anticipate, dar este foarte dificilă”. 

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a afirmat că PMP va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. "Credem că preşedintele va trebui să analizeze cu multă luciditate cui îi mai încredinţează mandatul de premier al Guvernului României şi nu ar trebui să se teamă de declaraţiile bolnăvicioase ale liderilor PSD care deja au trecut la ameninţări”, a spus Tomac.

Premierul Mihai Tudose a demisionat luni seară după şapte luni de mandat, ca urmare a retragerii sprijinului politic de către PSD, fiind al doilea prim-ministru care părăseşte funcţia în decurs de un an de la preluarea guvernării de către social-democraţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după şedinţa Comitetului Executiv în care i-a fost retras sprijinul lui Mihai Tudose, că el crede că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar crede, de asemenea, că preşedintele va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate. Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

În octombrie 2017, în contextul scandalului din PSD legat de remanierea lui Sevil Shaidehh şi a Rovanei Plumb, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care acest guvern va pica. Klaus Iohannis a spus atunci că s-ar mai gândi dacă ar mai accepta un premier din partea PSD.

Conform articolului 85 din Constituţie, "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament". Articolul 103 stabileşte că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite