UPDATE MRU se întoarce la şefia SIE. 11 voturi au făcut diferenţa. Ungureanu a depus jurământul: Este semnul triumfului statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit la şefia Serviciului de Informaţii EXterne FOTO MEDIAFAX
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit la şefia Serviciului de Informaţii EXterne FOTO MEDIAFAX

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a votat astăzi, cu 278 de voturi favorabile şi şase voturi împotrivă pe senatorul liberal Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Cinci dintre parlamentarii prezenţi în sală nu au votat.

UPDATE După învestirea lui MRU la conducerea SIE, liberalii vorbesc despre o nouă majoritate parlamentară care s-a format în jurul PNL.

UPDATE Copreşedintele PNL Vasile Blaga: Astăzi numărul de voturi era suficient pentru susţinerea unui Guvern şi cred că aţi observat că, exceptând PSD, partidul domnului Tăriceanu, că nici nu ştiu cum să îi spun, şi PMP, voturi au venit dinspre toate celelalte grupuri parlamentare. Deocamdată am demonstrat astăzi capacitatea PNL de a coagula numărul de voturi înregistrate când este vorba de probleme importante, mai multe n-am putea spune astăzi, dar, sigur, numărul de voturi ar fi fost suficient pentru învestirea unui Guvern.

UPDATE Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: Le mulţumesc colegilor care au ales varianta democratică a exercitării dreptului de vot. Victor Ponta a ales varianta boicotului, este un şef de partid laş. Le mulţumesc celor de a UNPR, de la minorităţi, partidului domnului Geoană, grupului Democrat şi Popular şi independenţilor. Este suficient şi necesar pentru o moţiune de cenzură. Am avut o stare de bine. Este un moment important pentru noi. Sunt convinsă că nu este ultima dată când vom avea o astfel de majoritate.

Deputatul PNL Raluca Tucan: La revedere, guvernare PSD! PNL are o coaliţie cu care poate guverna. Victor Ponta a devenit premier ilegitim. Toată legitimitatea sa stătea în majoritatea parlamentară care-l susţinea. Demisia lui Victor Ponta ar fi consecinţa firească a unui asemenea moment. Victor Ponta mai poate rămâne premier doar dacă se leagă de scaun. Votul de astăzi l-a scos în afara Palatului Victoria. Victor Ponta mai poate rămâne premier doar la PSD pentru că de astăzi nu mai este premier al Guvernului României!

UPDATE Mihai Răzvan Ungurenu, după depunerea jurământului: Vă mulţumesc pentru încredere şi mulţumesc din nou preşedintelui Klaus Iohannis pentru nominalizarea făcută. Este o misiune care mă onorează, pe care cred că am ştiinţa să o fac, să o duc la bun sfârşit şi pentru îndeplinirea căreia nu voi precupeţi niciun efort. Mulţumesc colegilor de la UNPR care au înţeles să facă distincţia între politica de partid şi cea naţională, între interesul strategic al României şi ambiţiile individuale. Doresc să le mulţumesc colegilor de la UDMR pentru sprijinul acordat şi seriozitate. Doresc să le mulţumesc colegilor de la grupul democrat şi popular pentru că s-au alăturat colegilor de la partidul socialist care astăzi se regăsesc alături de noi, tuturor deputaţilor minorităţilor naţionale, colegilor care sunt neafiliaţi şi care prin acest vot ca şi la Strategia Naţională de Apărare se găsesc alături de întreaga naţiune. Domeniul informaţiilor este un domeniu al profesioniştilor, care nu poate să fie contaminat politic. Politica e exclusiv politica naţională. Îi apreciez pe toţi oamenii politici din Parlament care s-au ţinut departe de orice abordare emoţională. Ştiu ce înseamnă această validare prin vot. Astăzi sunt validat de o clasă politică şi cred că asta e dovada noastră de maturitate şi este semnul trifumfului statului de drept.

Cred că o expunere publică a elementelor de principiu ale mandatului poate fi detaliată după ce îmi voi fi preluat întru totul atribuţiunile. Dar în discurs am creionat câteva chestiuni pe care le urmăresc cu mult interes - de exemplu schimbarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte legile siguranţei nationale care au nevoie de modernizare şi de adaptare la provocările contemporane. Legile de organizare pentru SIE şi SRI sunt dinaintea intrării noastre în NATO. Este o chestiune de urgenţă şi împreună cu colegii de la SIE şi din celelalte structuri de securitate natţonală trebuie să le aducem la forma necesară.

UPDATE Mihai-Răzvan Ungureanu a depus jurământul pentru funcţia de director al SIE.

UPDATE Ungureanu a primit 278 de voturi "pentru" şi şase "împotrivă" şi a fost validat astfel de Parlament în funcţia de director al SIE. Cinci parlamentari prezenţi în sală nu au votat.

UPDATE Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a anunţat că în Comisia de numărare a voturilor s-a constatat că s-a îndeplinit cvorumul de prezenţă. În total, 289 de parlamentari şi-au înregistrat astăzi prezenţa.

UPDATE Cei zece liberali care lipsesc de la şedinţă sunt: Ben-Oni Ardelean, Crin Antonescu, Lucian Iliescu, Steliana Miron (în concediu), Adrian Oros, Valentin Rusu, Marin Almăjanu, Elena Uioreanu, Mircea Lubanovici şi Daniel Zamfir.

UPDATE La şedinţă sunt 86 de senatori prezenţi dintr-un total de 167.

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a luat şi el cuvântul în plen pentru a protesta faţă de numirea lui MRU la SIE. "Cei mai de seamă reprezentanţi ai regimului Băsescu încep să reapară, după ce au fost repudiaţi la alegerile din 2012. L-am urmărit pe domnul Ungureanu mai cu seamă pe parcursul campaniei electorale de la prezidenţiale. Şeful unui serviciu de informaţii trebuie să fie o persoană echilibrată. L-aţi văzut cu toţii cât de pătimaş a fost în campania electorală. Ne arată cât de neadecvată e propunerea pentru şefia unui serviciu de informaţii, unde trebuie să fie o persoană mai discretă. Domnul Ungureanu este exact pe dos", a spus Tăriceanu.

UPDATE Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a ripostat în plenul reunit faţă de numirea lui Ungureanu la SIE.

Neacşu l-a atacat dur pe Ungureanu şi chiar a citat din discursul lui Crin Antonescu, de la momentul moţiunii de cenzură depuse de PNL şi de PSD împotriva lui Mihai-Răzvan Ungureanu, pe atunci premier.

“Sunt surprins să constat puterea de metamorfozare a colegului MRU. Nu ştiu dacă este o pierdere sau un câştig pentru mine, dar atâta vreme cât sunt interesat de viaţa publică, sunt interesat şi de cei care o populează. Am văzut un ministru de Externe care a îmbrăcat haina aroganţei şi a dublului limbaj. Am văzut, un pic în iarnă şi primăvara anului 2012, probabil cel mai slab, orgolios şi ineficient prim-ministru pe care l-a avut România. Am văzut un politician de rând motivat cu cheiţa sau cu telefonul, cu ieşiri isterice. Avem în faţă un produs expirat politic pe care contestatarii săi cei mai vehemenţi de acum trei ani ni-l prezintă ca pe un produs nou”, a spus Neacşu.

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a anunţat că  286 de parlamentari au semnat lista de prezenţă, deci s-a întrunit cvorumul de şedinţă.

UPDATE Patru parlamentari PSD au semnat lista de prezenţă: Sefer Cristian, Vasile Popeangă, Nicolae Florian şi Petre Petrescu.

UPDATE Potrivit unor surse politice, de la PNL vor lipsi 10 parlamentari, dintre care cinci motivaţi, iar de la UNPR vor absenţa alţi patru-cinci. Cu toate astea, liberalii speră să strângă cel puţin 290 de voturi pentru MRU, în condiţiile în care majoritatea este de 278.

UPDATE Deputatul Varujan Pambuccian a declarat că toţi parlamentarii minorităţilor naţionale, în număr de 17, votează pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca şef al SIE.

UPDATE Mihai Răzvan Ungureanu a plecat de la Comisia SIE, fără să facă declaraţii, precizând că preşedintele Comisiei este cel care ar trebui să vorbească cu presa.

UPDATE Comisia de control a SIE nu l-a mai audiat pe MRU, a anunţat preşedintele forului, liberalul Mihăiţă Calimente. De la şedinţă, dintre cei cinci membri (doi de la PNL, trei de la PSD), au lipsit cei trei social-democraţi, în frunte cu Ilie Sârbu. „Tata socru“ nu a fost prezent la Parlament pentru că a plecat în Turcia, la Ponta.  

Calimente a precizat că va trimite Biroului Permanent o adresă prin care Comisia constată că nu s-a întrunit cvorumul, însă votul din plen nu va fi afectat de lipsa unui aviz dat de Comisia de specialitate. „Avizul este consultativ, plenul este suveran. Chiar dacă n-ar fi cvorum şi nu se poate ţine şedinţa, în plen se poate cere ca numele domnului Răzvan Ungureanu să fie supus votului", declara Calimente înainte de intrarea în şedinţă. 

Parlamentarii se întrunesc astăzi, de la ora 17.00, în şedinţa plenului reunit pentru a vota numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE. De la ora 11.00, Ungureanu urmează să fie audiat în Comisiile reunite pentru Apărare, respectiv pentru controlul activităţii SIE.

PSD a anunţat că boicotează şedinţa, iar gruparea ALDE păstorită de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că va vota împotriva nominalizării făcute de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, PNL a reuşit să strângă o majoritate de conjunctură şi liberalii sunt aşteptaţi să decidă soarta votului de la ora 17.00, alături de UNPR, de UDMR şi de minorităţi.

MRU la SIE. Cum arată calculele din Parlament

Potrivit Constituţiei, şefii serviciilor secrete sunt numiţi printr-o hotărâre a Parlamentului, adoptată în şedinţă comună a celor două Camere, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi. Liberalii au nevoie de 278 de parlamentari, aşadar jumătate plus unu din numărul total de senatori şi deputaţi, pentru a asigura cvorumul necesar derulării votului şi de o majoritate simplă pentru a trece hotărârea privind numirea lui Ungureanu la SIE.

PNL ar putea coagula o majoritate clară la votul pentru numirea lui Ungureanu, în cazul în care, alături de voturile UNPR şi UDMR, convinge independenţii să i se alăture. Astfel, la momentul actual, Parlamentul numără 554 de aleşi: 387 de deputaţi şi 167 de senatori.  

PNL se poate baza pe 174 de parlamentari din propriul partid la care se adaugă însă voturile UDMR, încă 25, dar şi ale UNPR, care numără 56 de parlamentari. PNL ar strânge, astfel, 255 de parlamentari Neafiliaţii, dintre care unii fac parte din PMP, respectiv din PSRO-ul lui Geoană, care sprijină PNL, totalizează însă şi ei 40 de voturi. Cu voturile lor, PNL ar ajunge la o majoritate de 295 de parlamentari, fără să punem la socoteală minorităţile.Cum cei 17 deputaţi ai minorităţilor votează şi ei alături de PNL, liberalii ar ajunge la o majoritate de 312 parlamentari, la 70 de voturi distanţă de PSD şi ALDE.

La polul opus, PSD şi ALDE totalizează 242 parlamentari.

MRU la SIE. Aritmetica votului PNL

Parlamentari PNL - 174

Parlamentari UDMR - 25

Parlamentari UNPR - 56

Neafiliaţi - 40

Minorităţi - 17

TOTAL - 312 parlamentari

Cvorum necesar pentru derularea votului: 278 (50% plus unu din numărul total de 554 parlamentari)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite