Parlamentul European: Alegerile europene vor avea loc în 22-25 mai 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi un proiect de decizie care prevede ca alegerile europene din 2014 să aibă loc în perioada 22-25 mai, anunţă un comunicat al PE postat pe site-ul de Internet al instituţiei.

Data alegerilor europene din 2014 a fost devansată, astfel încât acestea să se desfăşoare în perioada 22-25 mai şi nu în perioada 5-8 iunie. 

Proiectul de decizie pentru devansarea următoarelor alegeri europene de la 5-8 iunie la 22-25 mai reflectă cererea PE exprimată în rezoluţia din 22 noiembrie 2012.

Deputaţii europeni au recomandat organizarea viitoarelor alegeri în mai şi nu în iunie, cu scopul de a oferi următorului PE mai mult timp să se pregătească pentru alegerea preşedintelui Comisiei Europene (CE) în iulie 2014.

În plus, perioada 5-8 iunie 2014 coincide cu weekendul de Rusalii, aflat în timpul vacanţei şcolare în multe state membre.

Rezoluţia a fost adoptată cu 601 voturi pentru, 31 împotrivă şi 16 abţineri.

La fiecare cinci ani, cetăţenii europeni îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European, care le apără interesele în procesul de luare a deciziilor la nivel european. Parlamentul este ales prin vot direct din 1979. Înainte, deputaţii erau numiţi de parlamentele naţionale ale statelor membre.

După consultarea Parlamentului European, Consiliul de Miniştri va decide perioada de alegeri în unanimitate, acest lucru urmând să se întâmple în iunie.

Actul electoral din 1976 privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot direct dă posibilitatea Consiliului, după consultarea Parlamentului, să stabilească o perioadă electorală alternativă, dacă organizarea alegerilor se dovedeşte imposibilă în perioadă "obişnuită" (adică în luna iunie).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite