Parlamentarii născocesc legi trăsnite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii şi senatorii au venit, în 2014, cu mai multe iniţiative legislative fanteziste, fără şanse de adoptare. Practic, aleşii au prestat inutil: zeci de propuneri depuse în Parlament nu au nicio şansă să fie aplicate vreodată, deşi vor aglomera ordinea de zi a celor două Camere şi în 2015.

Parlamentari de la toate partidele politice au depus, în cursul anului 2014, zeci de propuneri de modificare a legii pensiilor ori a Codului Muncii, care nu sunt însă temeinic fundamentate şi, mai mult, au fost deja respinse de Guvern. Aleşii au excelat şi la instituirea de zile naţionale dedicate cauzelor sprijinite ferm pe hârtie, au propus mai multe zile libere şi, în documentele de fundamentare, au apelat adesea la imaginaţie, mituri şi legende. 

Mai puţini ani de muncă 

Cele mai multe propuneri de modificare a legii pensiilor vizează reducerea vârstei de pensionare, după criterii care, teoretic, arată bine pe hârtie. În practică, însă, Guvernul le-a amintit aleşilor, la fiecare astfel de propunere, că ideile au nevoie şi de susţinere financiară. De pildă, senatorul PNL Tudor Barbu a propus, în 2014, modificarea legii pensiilor, cu scopul de a creşte natalitatea. „Femeile, pe lângă o activitate generatoare de profit, prin care contribuie la sistemul de asigurări sociale, mai au o activitate pentru care nu sunt recompensate: aceea de a se ocupa de gospodărie şi de a naşte copii“, arată iniţiatorii, în expunerea de motive. Drept recompensă, aleşii s-au gândit să le scutească pe mame de muncă, după un principiu simplu: pentru fiecare copil născut să primească un an în plus de pensie. Iniţiativa a fost descurajată de Guvern, care le-a amintit iniţiatorilor că o astfel de discriminare ar încălca legea şi a fost respinsă de Senat, însă urmează să ajungă pe masa deputaţilor. 

O propunere ceva mai detaliată, dar cu şanse nule de adoptare, au depus şi deputaţii PP-DD Tudor Ciuhodaru şi Daniel Fenechiu. Astfel, ei sugerează ca femeile să aibă dreptul de a se pensiona mai deveme „cu câte 2 ani, pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani“. 

Zilele cu dedicaţie 

Instituirea unei Zile Internaţionale a Bunicilor, a Zilei Naţionale pentru Egalitate Salarială sau a Zilei Ambulanţei s-au numărat printre priorităţile aleşilor, în 2014. De exemplu, mai mulţi senatori PNL, printre care şi fosta senatoare PP-DD Vasilica Miron, au propus declararea zilei de 1 octombrie „Ziua Bunicilor“, pe motiv că, la nivel internaţional, se celebrează „Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice“. Întâmplător sau nu, deputatul PSD Constantin Mazilu a propus şi el, tot în 2014, declararea zilei de 1 octombrie „Ziua Persoanelor Vârstnice“.  Senatul a respins, însă, propunerea lui Mazilu, dar a adoptat propunerea Vasilicăi Miron şi urmează ca ambele să ajungă pe masa deputaţilor. În propunerea sa, Mazilu citează proverbe şi spune, de pildă, că „societatea modernă generează bătrâneţe, dar tinde să o respingă“. 

Un caz similar de propunere legislativă care se regăseşte sub două forme în Parlament este şi cea privind instituirea „Zilei Naţionale a Portului Tradiţional“, aşa cum o denumesc mai mulţi senatori PSD, printre care se numără şi fostul minstru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Alţi colegi de-ai lor, însă, tot din PSD, printre care se numără şi fostul ministru delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, au propus declararea zilei de 16 mai drept „Ziua Naţională a Costumului Popular Românesc“ . Ambele au fost respinse de Senat şi urmează să fie discutate în Camera Deputaţilor. 

O propunere aparte are şi deputatul independent Bogdan Diaconu, care vrea ca românii să nu celebreze doar Marea Unire, ci şi „reunirea“. Astfel, Diaconu a sugerat declararea zilei de 27 martie „Ziua Reunirii“. „Prezentul proiect doreşte să păstreze în memoria publică data istorică de importanţă naţională a Zilei de 27 martie 1918, când Basarabia era prima provincie românească ruptă anterior de ţara mamă care se realipea la România“, explică Diaconu, în expunerea de motive. Propunerea sa urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor. 

Zilele libere, la mare căutare 

În 2014, deputaţii şi senatorii au mai aprobat o zi liberă în 2015, respectiv ziua de 24 ianuarie, în care se celebrează Unirea Principatelor Române. Aleşii au avut, însă, mai multe astfel de propuneri. De pildă, deputatul PSD Constantin Popa a propus declararea zilei de început de an şcolar drept zi liberă pentru părinţi. În expunerea de motive, deputatul arată că, „din păcate, începutul fiecărui an şcolar coincide cu o zi lucrătoare“, motiv pentru care părinţii nu îşi pot însoţi copiii la şcoală. „În fiecare an şcolar, mii de elevi îşi pun pentru prima dată ghiozdanul în spate şi păşesc cu emoţie în clasele unde vor descifra tainele învăţăturii“, scrie deputatul, nostalgic. 

După ce arată, succint, dar fără informaţii, că „există foarte multe cazuri în care unii părinţi sunt nevoiţi să se învoiască sau să îşi ia concediu fără plată, sau mai rău, alţii sunt sancţionaţi de angajatori că întârzie la muncă“, Popa insistă că fiecare părinte trebuie să beneficieze de o zi liberă. „În ceea ce priveşte îmbunătăţirea nivelului de trai al fiecărui copil, toate măsurile financiare propuse până în prezent pentru mărirea alocaţiei nu şi-au găsit rezolvare“, încheie el, abrupt. 

O zi liberă în plus a propus şi deputatul UNPR Andrei Condurăţeanu, care a sugerat ca românii să se odihnească şi în a treia zi de Crăciun. Propunerea sa a fost respinsă de Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.  

Controversata propunere a lui Remus Cernea 

O propunere care a stârnit vâlvă în 2014 a fost şi cea a deputatului independent Remus Cernea, care a depus o propunere legislativă „pentru recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane“. În expunerea de motive, Cernea vorbeşte despre inteligenţa delfinilor, despre legislaţia din alte state, dar evocă şi câteva legende.  „Încă din Antichitate sunt semnalate relatări despre oameni salvaţi de la înec de către delfini. Fie că este vorba despre ficţiune, fie că este vorba despre cazuri reale, percepţia că delfinii au această înclinaţie de a salva vieţi omeneşti există de mii de ani“, arată Cernea. Soarta delfinilor nu i-a înduioşat, însă, pe senatori, care au respins propunerea legislativă, iar în prima sesiune parlamentară din 2015, iniţiativa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor. 

„Femeile, pe lângă o activitate generatoare de profit, prin care contribuie la sistemul de asigurări sociale, mai au o activitate pentru care nu sunt recompensate: aceea de a se ocupa de gospodărie şi de a naşte copii“. 

Tudor Barbu 

senator PNL 

„În fiecare an şcolar, mii de elevi îşi pun pentru prima dată ghiozdanul în spate şi păşesc cu emoţie în clasele unde vor descifra tainele învăţăturii“. 

Constantin Popa 

deputat PSD 

„Societatea modernă generează bătrâneţe, dar tinde să o respingă şi să o izoleze“. 

Constantin Mazilu 

deputat PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite