Orbean, propunerea CA al SRTv pentru şefia TVR, a fost respins de Parlament. Orbean: Sper să nu fiu din nou propus. Nu vreau să trec iar prin tot procesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul comun al Parlamentului a respins, marţi, propunerea Consiliului de Administraţiei al SRTv pentru preluarea conducerii instituţiei, George Orbean, după ce 185 de aleşi au votat „pentru“, iar 206 „împotrivă“. Pentru validarea sa erau necesare 272 de voturi „pentru“. PSD încercat, anterior, să o impună la conducerea televiziunii publice pe Irina Radu.

UPDATE Plenul reunit al Parlamentului va vota, miercuri dimineaţă, o nouă propunere de director-general al TVR, dupa ce actualul candidat, George Orbean, a fost respins de senatori şi deputaţi.

Consiliul de Administraţie al TVR se va reuni, de la ora 08.00, să facă o nouă propunere. Comisiile reunite de cultura si mass-media din Parlament vor audia candidatul la ora 09.00, dupa care la 10.30 plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor se va reuni sa voteze secret, cu bile, noua propunere.

UPDATE „Mă aşteptam la ce s-a întâmplat azi având în vedere modul în care a decurs toată procedura, încă de la nominalizare şi până în ziua de astăzi. A fost un vot care se putea termina în oricare dintre variante. Semnul a apărut în momentul în care au început audierile. A fost foarte evident după modul cum au decurs audierile. S-a văzut în ce direcţie se îndreaptă votul şi lucrurile care s-a spus în audieri şi după audieri. Duceau la concluzia că este un război pe viaţă şi pe moarte pentru TVR“, a declarat pentru „Adevărul“ George Orbean. 

   

Propunerea CA al SRTv a comentat şi situaţia în care ar ajunge să fie în urma unui nou vot în CA al SRTv propunerea acestei instituţii pentru preluarea funcţiei de preşedinte-director gneral. „Eu cred că trebuie blocată variantă varianta asta. Deja a fost prea mult ceea ce a fost. Am pornit de la principiul că avem o televiziune cu o datorie de 170 de milioane la sfârşitul unei perioade de interimat de şapte luni de zile, după încă o perioadă de interimat acum doi ani de zile. Suntem speriaţi să nu dăm televiziunea pe mâinile unui incompetent. Eu cred că e o scenă dintr-un film de comedie. O glumă. Repet. Eu sper că nu (n.r.-fiu propus). Nu aş vrea să trec iar prin asta. Cred că pentru binele televiziunii şi pentru ideea de bun simţ ar trebui să se găsească o formulă negociată de dinainte. Trebuie o formulă negociată politic şi rezolvată situaţia. Dincolo de luptele pe viaţă şi pe moarte urmează un detaliu: rezolvarea problemei de la TVR care e mult mai complicată decât pare.“, a adăugat Orbean. 

UPDATE Plenul reunit al celor două camere a respins, marţi, propunerea Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române, George Orbean, pentru funcţia de preşedinte-director general al SRTv cu 185 voturi ”pentru” şi 206 „împotrivă”. Birourile Permanente Reunite se vor întruni pentru a stabili un nou calendar pentru numirea preşedintelui-director general al TVR.

UPDATE Votul s-a încheiat. Liderii de şedinţă au plecat să numere voturile. 

UPDATE Un număr considerabil de la toate partidele politice au absentat de la votul secret cu bile. 

UPDATE Tăriceanu a oprit câteva minute şedinţa  pentru că un cameraman nu ar fi fost la locul destinat presei, ci mult mai aproape. Nu e prima dată când spiritele se inflamează în Parlament când aleşii sunt filmaţi la votul secret cu bile. 

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că din cei 542 de parlamentari, doar 320 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa. Pentru a fi validat noul preşedinte-director  general al TVR sunt necesare 272 de voturi pentru.


Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie, dar parlamentarii au refuzat să asigure cvorumul pentru alegerea unei noi conduceri, PSD şi ALDE fiind nemulţumiţi de votul membrilor CA în favoarea lui Orbean. 

PSD şi ALDE ar fi preferat ca Irina Radu să fie propunerea noului CA al TVR votat de Parlament. Numai că, Orbean a strâns 7 voturi din 13, în timp ce Irina Radu a adunat numai 6. Rezultatul a fost posibil cu aportul celor doi angajaţi ai TVR din CA, care au optat pentru Orbean, nu pentru irina Radu. 

Azi, de la ora 18.00, plenul Parlamentului ar trebui să-l voteze pe George Orbean ca şef al TVR, asta dacă va fi cvorum, pentru că aleşii PSD şi ALDE ar putea chiuli din nou de la şedinţă, numai pentru a-i pune beţe în roate lui Orbean. 

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că PNL va susţine propunerea Guvernului la şefia TVR. pe George Orbean.  "Votul pe TVR, începând cu ora 18:00 în plenul reunit va fi un vot pentru directorul TVR. Vom susţine această propunere venită din partea Guvernului. Sunt curioasă să vedem în ce măsură PSD va practica aceleaşi tertipuri de săptămâna trecută pentru a nu fi cvorum de şedinţă. (...) Ar fi prea frumos să se rezolve lucrurile într-o şedinţă şi să nu lăsăm TVR fără o conducere legitimă", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite