Opinii esenţiale pentru Constituţia României (VII) Parlamentul care verifică UE la subsidiaritate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stimabilii parlamentari vor putea oricând să supună la vot poziţiile oficiale ale UE şi să decidă, prin vot majoritar, adică „democratic”, că orice astfel de poziţie este o încălcare a principiului subsidiarităţii şi că a da curs unor decizii ar însemna să încălcăm principiul fundamental după care se organizează UE. Cum, cine spune asta!? Parlamentul României, care respectă astfel Constituţia!

Dorinţa actualei guvernări de a pune la cale o republică parlamentară mai puternică decât orice republică parlamentară din lumea republicilor parlamentare transpare clar dintr-un amendament ce vine în completarea actualului art. 67, care prevede:Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor”.

Pentru că această formulare a prerogativelor li s-a părut insuficientă urmaşilor parlamentarilor care în vara lui 2012 au considerat că au prea multe prerogative (motiv pentru care au mai cedat din ele în favoarea Guvernului), s-au gândit că e bine să vină cu precizări (că doar hârtia suportă!) astfel încât şi Europa să se minuneze şi să se sperie. Sau, chiar să râdă.

Iată Art. 671. - (1): „Camera Deputaţilor şi Senatul verifică respectarea principiului subsidiarităţii în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în condiţiile stabilite prin lege organică”.

După cum am putut citi în amendamentul analizat în episodul precedent, România va fi guvernată prin ordonaţe de urgenţă, pentru că parlamentarii vor fi trimişi să ancheteze civili în diverse cauze. Dar, pentru ca românii să nu se simtă discriminaţi faţă de concetăţenii lor europeni, Parlamentul României va avea forţa, tăria şi capacitatea de a realiza controlul de subsidiaritate al UE. Fenomental! Niciodată Parlamentul nu a avut atâta putere, niciodată nu a putut să controleze UE la ceva, la orice. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu era trecut în Constituţie.

Dar acum... Toată lumea la control, pentru că noi, Parlamentul României, suntem suveranitatea! Să afle toţi europenii că, după „preşedintele-jucător” a venit „parlamentul-judecător”! Cum nu se poate!? Cum să nu putem controla noi UE? Ce fel de putere politică mai e şi asta?! Şi ce dacă la noi subsidiaritatea nu a fost aplicată niciodată? Şi ce dacă abia acum începe să ni se usuce pe la gură caşul descentralizării? Luăm un ghid, un manual pentru informare rapidă, pin metoda prim-ministerială copy-paste, şi facem o comisie care să meargă în control. Să vadă Europa că nu e tocmai convenabil să fii găsit cu mâl centralist sub unghii. S-o căutăm şi noi pe Doamna Uniune la unghii, că, vorba secundului nostru din stat, avem majoritate de 70% - deci, suntem mai legitimi decât sunt ăia de pe la Bruxelles. Unde au mai văzut ei asemenea procent? Aşa că, subsidiaritatea la control!

Ce va prevedea legea organică pentru ca acest articol să devină operaţional? Cum va putea Parlamentul României să verifice respectarea principiului subsidiarităţii în Uniune? E greu de spus, dar putem intuit. Probabil că este lăsată aici posibilitatea ca Parlamentul să repete scheme similare cu cea din vara trecută. Stimabilii parlamentari vor putea oricând să supună la vot poziţiile oficiale ale UE şi să decidă, prin vot majoritar, adică „democratic”, că orice astfel de poziţie este o încălcare a principiului subsidiarităţii şi că a da curs unor decizii ar însemna să încălcăm principiul fundamental după care se organizează UE. Cum, cine spune asta!? Parlamentul României, care respectă astfel Constituţia! Să vedem noi atunci ce instituţie europeană are curajul să ceară Parlamentului să nu respecte Constituţia! Să vedem noi atunci ce instituţie va încălca principiul subsidiarităţii! Relansăm un puci de nu se vede european cu european!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite