Nu-l mai înjuraţi pe James Pettit, el e plătit să apere interesele SUA. Şi o face bine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Pettit, ambasadorul SUS la Chişinău
James Pettit, ambasadorul SUS la Chişinău

Un val de isterie a cuprins Moldova şi o parte a clasei politice româneşti după declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău James Pettit. Dacă în ceea ce-i priveşte pe unioniştii de peste Prut, frustrarea poate fi înţeleasă, în contextul luptei lor pentru păstrarea românismului în ţara vecină, reacţiile de la Bucureşti sunt doar poziţionări electorale, care nu fac deloc bine României.

Încă o dată politicianul român dovedeşte că nu are viziune, ci doar nevoi electorale. În eşenţă, declaraţia ambasadorului american de la Chişinău este corectă din punct de vedere al SUA. Reluam cele spuse de James Pettit: „Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova“.

Privită de la Washington, problema Moldovei resprezintă un mic aspect din marea relaţie cu Rusia. În fapt, sprijinirea independenţei Moldovei şi continuarea integrării acestui stat în UE este tot ceea ce poate oferi SUA, în acest moment, fostului stat sovietic. Ideea unirii Moldovei cu România nu este susţinută de Washington. Dimpotrivă, agitarea steagului unionist de politicienii dâmboviţeni ar putea crea probleme, inclusiv, relaţiei dintre SUA şi România. Americanii nu au chef să pună pe agenda negocierilor lor cu Rusia şi problema unirii (alipirii)  Moldovei la România, iar, din acest motiv, transmit mesaje clare referitoare la ce statut ar trebui să aibă Moldova: stat independent, într-o zonă „tampon“ între UE şi NATO, pe de o parte şi Rusia, de cealaltă parte. La fel stau lucrurile şi cu Ucraina şi alte foste state sovietice din sudul Caucazului.

Americani au curajul să-şi asume acestă strategie şi să o facă publică, prin vocea ambasadorului James Pettit. În schimb, politicienii români aleg cartea populismului. Stârnesc emoţii, storc lacrimi pentru biata noastră Basarabie şi îl pun la zid pe „tradătorul“ James Pettit, de parcă omul e plătit să apere interesele României şi nu pe cele ale SUA. În general, când vine vorba de Basarabia, politicianul român e ipocrit şi nu spune lucrurilor pe nume. În primul rând, o Moldovă care să includă zona transnistreană nu o să fie niciodată parte integrantă a României. Mai mult, Moldova nu va fi acceptată ca stat membru al UE, cu o parte a teritorilui ei aflată sub controlul armatei ruseşti. În al doilea rând, nimeni în România, partid politic, instituţie naţională sau ONG, nu a realizat un studiu de impact referitor la ce ar însemna din punct de vedere economic o unire cu Moldova. Sincer, nu putem vorbi şi susţine un proces, despre care nu ştim ce consecinţe ar avea. În orice caz, luând exemplul unificării Germaniei, nu cred că România are capacitatea economică de a integra Moldova, iar costurile, enorme, ar duce la scăderea drastică a nivelului de viaţă al românilor. În plus, cei peste 1.000.000 de locuitori ai Moldovei de etnie rusă, ucraineană sau găgăuză, ar deveni un izvor de tensiuni de tot felul, inclusiv autonomiste, care vor alimenta şi iredentismul maghiar. În actualul context politic internaţional, tema unirii Moldovei cu România, nu ar trebui să fie pusă în discuţie de politicienii din ţara noastră. În discuţie trebuie pusă necesitatea modernizării Moldovei, a dezvoltării ei prin implementarea unui sistem democratic funcţional, a rezolvării preoblemei Transnistriei, etc. Aşa că s-o lăsăm mai moale cu înjuratul americanilor. Dacă vrem umbrela lor de securitate să le respectăm şi interesele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite