MRU sparge PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
MRU s-a răzbunat, parţial, la trei ani după ce a fost dat jos din fruntea Guvernului de PSD
MRU s-a răzbunat, parţial, la trei ani după ce a fost dat jos din fruntea Guvernului de PSD

Votul prin care Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns din nou la şefia SIE a devoalat şi luptele subterane din PSD. Deşi, aparent, parlamentarii social-democraţi au arătat că respectă ordinul primit de la partid şi au boicotat şedinţa de plen în care a fost votat MRU, câteva detalii au trădat cele două mari tabere din partid.

Pe de o parte, mai mulţi parlamentari din PSD încearcă să vireze către UNPR, dar deocamdată tatonează terenul, ezitând să facă ei primul pas. Iar Gabriel Oprea îi foloseşte doar în măsura în care este nevoit să-şi îndeplinească obiectivele politice imediate. Spre exemplu, săptămâna trecută, când s-a votat Strategia Naţională de Apărare, aleşii PSD au boicotat şedinţa, ştiind că oricum UNPR va vota „pentru“ şi se va forma o altă majoritate. Însă, până la urmă, tot a mai fost nevoie de câteva voturi ale PSD pentru a trece Strategia. De acele voturi s-a ocupat Gabriel Oprea personal, cerându-i lui Valeriu Zgonea să cheme rapid în plen câţiva parlamentari PSD, iar Zgonea s-a conformat. Miza a fost atât de mică încât nimeni n-a mai făcut caz, însă, mai mulţi lideri ai PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au fost deranjaţi de prietenia Zgonea-Oprea.

În acest context, al neîncrederii tot mai mari faţă de Oprea, a venit şi votul pentru MRU. Mai întâi, oameni apropiaţi de Dragnea au cerut în şedinţa de grup parlamentar a PSD ca votul pentru MRU să fie amânat până în toamnă. Valeriu Zgonea s-a opus, găsind o scuză bună. Şeful Camerei Deputaţilor le-a explicat colegilor că, dacă amână votul, fac mai rău. Începând cu data de 1 iulie se intră în vacanţă parlamentară, iar Constituţia spune că poate fi organziată o sesiune extraordinară cu votul a o treime din parlamentari. Astfel, dacă PSD s-ar fi împotrivit votului pentru MRU, ar fi riscat ca UNPR să se înfurie şi, alături de PNL şi UDMR ar fi putut închega o nouă majoritate. Iar PSD, din vacanţă, ar fi privit cum trece de tot în Opoziţie. Aşa, liderii PSD s-au purtat cu mănuşi, i-au făcut pe plac lui Gabriel Oprea şi au pus votul pe ordinea de zi.

PSD mai urma să decidă dacă boicotează sau nu şedinţa pentru votul lui MRU. În acest punct, discuţiile s-au bruiat din nou. Aripa Rovana Plumb a insistat ca parlamentarii PSD să boicoteze şedinţa, iar aripa Dragnea, dimpotrivă. Opţiunea lui Dragnea pare destul de ciudată. De ce să fii prezent în sală şi să votezi împotrivă, când e mult mai uşor să nu fii prezent deloc şi, eventual, să distrugi şi cvorumul de prezenţă? Oameni din anturajul lui Dragnea spun că raţionamentul fostului ministru al Dezvoltării a fost următorul: un boicot al PSD îi permitea Rovanei Plumb să pună la adăpost partidul doar de ochii lumii, pentru că negocierile dintre unii parlamentari PSD şi Gabriel Oprea ar fi continuat pe sub masă. Dragnea ar fi preferat ca oamenii să fie prezenţi în sală pentru că era sigur că mulţi vor vota pentru Ungureanu. Atunci, ar fi putut să arate în Biroul Politic al partidului, concret, că Oprea dirijează PSD. Ca o paranteză, Liviu Dragnea a fost deranjat şi de faptul că Oprea a luat parte la ultimele două şedinţe ale conducerii PSD, deşi este preşedintele altui partid.

Votul pentru MRU a arătat că cinci oameni ai PSD au jucat pe faţă cu UNPR şi au spart boicotul impus de conducerea (fie ea şi interimară) a partidului. Cei cinci sunt semnul care anunţă schimbarea. În curând, apele se vor împărţi în PSD. Liviu Dragnea umblă de zor prin ţară pentru a mobiliza vechea gardă, în timp ce o bună parte din PSD a început negocierile estivale cu UNPR şi chiar cu PNL.Victor Ponta a devenit în acest moment o necunoscută totală chiar pentru propriul partid. Oamenii îl percep pe Ponta tot mai adânc drept un lider care-şi amână sfârşitul. Roata care învârte o nouă majoritate a început să se rostogolească, astfel încât, în toamnă, vom vedea sărind bucăţi din PSD. În urmă cu trei ani, PSD îl trântea pe MRU şi se pregătea să acapareze puterea. Acum, cu MRU începe dezastrul. Istoria.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite