Moţiunea de cenzură: şansa PSD de a relansa guvernarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu-mi fac iluzii că acest mesaj va fi auzit, cu atât mai puţin urmat. PSD are şansa unică de a se debarasa de actualul balast, guvernul Grindeanu şi Liviu Dragnea. Balast care îi trage tot mai jos în aprecierea şi încrederea publică.

Am mai spus-o, dar trebuie repetat. Într-o societate umilită, traumatizată, cotropită, zdruncinată de corupţie, emiterea pe furiş a unor legi menite să-i scape pe corupţi nu are cum să fie tolerată şi scuzată. Dovadă, sutele de mii de demonstranţi şi milioanele care judecă la fel, dar din varii motive nu au ieşit la manifestaţii.

Acest cumplit hău nu poate fi umplut de nimeni şi de nimic. Chiar şi figura pământie a lui Liviu Dragnea spune acelaşi lucru. Şi nervii lui Tăriceanu care, deşi se ştia filmat la finalul discursului preşedintelui Iohannis, a trântit dosare pe jos.

Unii PSD-isti de frunte au înţeles acest lucru şi s-au şi exprimat public. Nu-i suficient.

Un prim pas inteligent din partea parlamentarilor PSD ar fi să pice astăzi guvernul Grindeanu. Cu sau fără voie de la partid, votul fiind secret. Nu mai spun că şi interesul lui Dragnea şi al conducerii PSD este acelaşi: să scape de stigmatul hoţiei şi corupţiei adus pe capul PSD de guvernul Grindeanu.

Poate nu toţi parlamentarii PSD sunt abulici sau autişti. Poate unii mai şi judecă pragmatic. De ce să nu relanseze guvernarea, să se debaraseze de un guvern hulit de aproape toată societatea, şi să recâştige încrederea cu un nou guvern. Dacă şi acesta va face gafe, vor vedea atunci.

Şi Liviu Dragnea trebuie să plece. Este pentru prima oară în istoria PSD când un şef al său face praf o victorie lejeră în alegeri, la doar două luni de la câştigarea lor. Când în loc să guverneze liniştiţi, au de înfruntat furia a sute de mii de manifestanţi, în toate oraşele ţării. („PSD, ciuma rosie”, „hotii, hotii”, „demisia, demisia”)

Să fim limpezi. Grindeanu şi Iordache n-ar fi procedat aşa cum au procedat fără dispoziţiile exprese de la Dragnea. Dragnea a fost capul răutăţilor în tot acest episod ruşinos, şi trebuie să plătească.

Toată lumea este cu ochii pe România. Reacţii ale oficialilor din UE şi America, televiziuni şi agenţii de ştiri importante care relatează seară de seară ce se întâmplă în România, demonstrează uriaşul interes pentru fragilul stat de drept pe care îl construim.

Dragnea şi compania au făcut o gafă impardonabilă. Ne-au crezut pe toţi proşti, care pot fi duşi de nas, fără să ne prindem ce conţin OUG-urile 6, 9, şi 13. Uite că n-a fost aşa. Şi acum trebuie să plătească prostia făcută.

Dacă parlamentării PSD nu înţeleg să oprească aici şi acum hemoragia de legitimitate şi credibilitate care îi afectează, vor plăti cu vârf şi îndesat, zi de zi şi ceas de ceas, posibil fără să-şi mai poată reveni.

Avem atâtea alte exemple de partide care au sfârşit-o în debaraua istoriei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite