Confuzie de nume: Dumitru Iliescu a primit titlul de Luptător cu Rol Determinant în 1989. Nu este vorba, însă, despre fostul şef al SPP din vremea lui Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant“ unui număr de 548 de persoane, printre care se regăsesc Dumitru Iliescu, despre care s-a crezut iniţial că ar fi primul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Secretarul de stat Adrian Sanda a precizat, într-o declaraţie pentru News.ro, că revoluţionarul decorat, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis nu este fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază Dumitru Iliescu, fiind doar o confuzie de nume. Cel decorat este Dumitru Iliescu, ortoped în zilele Revoluţiei.

”Este într-adevăr un Iliescu Dumitru în acele liste, dar, pe lângă faptul că e născut în 1938, nu are legătură. Este un revoluţionar Dumitru Iliescu, care în vremea aceea era angajat al unei unităţi sanitare, specialitatea ortopedie, a luptat la baricadă şi a acordat primul ajutor, are un dosar de luptător adevărat. E doar o coincidenţă. Acesta are două prenume, oricum”, a declarat secretarul de stat Adrian Sanda din cadrul Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, instituţie care a întocmit lista transmisă preşedintelui Klaus Iohannis.


Dumitru Iliescu era căpitan în forţele de blindate în decembrie 1989, fiind prezent la Universitate în noaptea de 21 spre 22, când transportoarele blindate au spart baricada făcută de revoluţionari în faţa hotelului Intercontinental, însă Iliescu a negat implicarea în această operaţiune. Pe 26 decembrie a devenit şeful nucleului de ofiţeri care, în 1991, urmau să devină Serviciul de Protecţie şi Pază.

În timpul primelor două mandate de preşedinte al României ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a avansat constant, intrând în rezervă cu gradul de general de divizie. A fost rechemat în serviciu în al treilea mandat prezidenţial al lui Iliescu, perioadă în care a mai primit încă două stele de general, înainte de a se pensiona definitiv.

Reprezentantul minorităţii rutene în Parlament, Gheorghe Firczak, a căpătat titlul de ”Luptător cu Rol Determinant pentru contribuţia avută la victoria Revoluţiei la Deva. Pentru merite similare, dar în Bacău, titlul a fost obţinut şi de senatorul PNL Vasile Nistor. Acesta a fost deputat în perioada 1990-2004 şi senator începând cu 2008.

Pe lista dată publicităţii de către Administraţia Prezidenţială se regăseşte şi un fost parlamentar, Florin Rădulescu-Botică, ales senator de Timiş în legislatura 1992-1996.

După 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, statul român a redeschis conducta cu bani publici pentru o serie de revoluţionari controversaţi, introduşi, mai nou, sub titulatura de „luptători cu rol determinant“. Pe lista celor care vor încasa indemnizaţii lunare se află parlamentari, actori, cântăreţi, sportivi, dar şi personaje din lumea interlopă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite