Mişcarea Populară a depus proiectele pentru reducerea numărului de aleşi la 300 şi alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele executiv al Mişcării Populare,
Preşedintele executiv al Mişcării Populare,

Aşa cum anunţa încă de aseară Traian Băsescu, parlamentarii Mişcării Populare, în frunte cu Eugen Tomac, preşedintele executiv al partidului, au depus, astăzi, la Parlament o propunere legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 şi o alta care prevede alegerea primarilor în două tururi.

„Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 101.000 locuitori. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 locuitori. Numărul de manate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscipţii electorale la normele de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare , fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3“, se arată în propunerea legislativă semnată de parlamentarii Mişcării Populare.

În acest fel, parlamentarii MP arată că Parlamentul ar ajunge să fie populat de doar 300 de aleşi, aşa cum au votat românii la Referendumul din 2009. Tot astăzi, Mişcarea Populară a depus şi un alt proiect de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi. Parlamentul a modificat în urmă cu câteva luni legea alegerilor locale, care stipluează că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii de Consilii Judeţene din rândul consilierilor.

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite