Mircea Geoană, la ProTV: Crin Antonescu se află într-o culegere de voturi de pe partea dreapta. A pierdut din simpatia votanţilor PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Mircea Geoană a vorbit, la emisiunea "După 20 de ani", despre cota unică de impozitare, despre şansele lui Crin Antonescu la preşedinţie, dar şi despre posibilitatea de a mai candida încă o dată pentru fotoliul de la Cotroceni.

În primul rând, Geoană susţine că modificarea cotei unice este exclusă, dar a recunoscut că există "un gol semnificativ de venituri la buget".

"Nu cred că există condiţii pentru modificarea cotei unice la nivelul USL. Această discuţie a produs emoţie. Cred că vremea cotei unice a apus. Avem un gol de venituri la buget care este semnificativ. Vă spun de la surse, de la Ministerul de Finanţe, că în acest moment se caută formule altenative prin care să se poată asigura bugetul pe anul viitor. Cota unică nu se va modifica, nici din motive politice, dar nici din motive economice. În 2014 nu se va umbla la cota unică. Chestiunea cu cota unică este una primitivă în politica fiscală.Trebuie să vorbim serios despre combatarea evaziunii fiscale", a explicat senatorul PSD.

În opinia sa, anul viitor se prefigurează unul riscant din punctul de vedere al economiei, iar contextul politic va fi, de asemenea, unul complicat.

"Există un început de revigorare economică. Dacă reuşim să trecem cu bine anul 2014, un an cu multe riscuri, lupta politică pentru anul viitor deja a început, 2014 riscă să fie un an plin cu mine de teren. Să încercăm să venim cu un proiect care să prezinte o formă de garantare economică", a îndemnat Geoană.

În ce priveşte alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană susţine că Antonescu a pierdut din susţinerea votanţilor PSD şi ar putea "exista riscul" să nu obţină suficiente voturi pentru a fi candidatul USL.

"Există o înţelegere de tip contratcual în USL, Crin Antonescu este candidatul. Trebuie să spun cu luciditate şi sinceritate că domnul Antonescu a pierdut din simpatia votanţilor PSD, în timpul mandatului de preşedinte inrterimar şi ca preşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei. Există riscul ca domnul Antonescu să nu aibă suficient de multe voturi în cadrul USL ca să fie principalul nostru candidat. Dacă intră de fiecare dată într-o poziţie diferită faţă de PSD, eu nu pot să nu constat că se creează o linie a frontului electoral în 2014. Crin Antonescu se află într-o culegere de voturi de pe partea dreapta. Primăvara viitoarea ne va aduce clarificări suplimentare. Dacă Antonescu crede că îşi face loc pe dreapta dând în publicul PSD, îşi face loc, dar îşi pierde sprijinul PSD", a explicat social-democratul.

"Pentru publicul nostru este foarte important ca cineva să vorbească cu el, iar Crin Antonescu se îndepărtează de el dacă se opune proiectelor PSD. .În clipa în care publicul nostru nu urmează, şi publicul PSD nu este unul pe care îl încolonezi şi-l duci la vot, e o iluzie să crezi că un partid disciplinat şi organizat cum este PSD, să nu aibă candidat în premieră în ultimii 25 de ani. A nu avea publicul PSD, face aproape imposibil să construieşti o majoritate, aritmetic vorbind. Dacă PSD nu va avea propriul candidat, vom fi cu toţii disciplinaţi, îl vom susţine pe Crin Antonescu", a mai precizat Geoană.

În opinia sa, strategia de comunicare a liderului liberal este greşită, iar Antonescu ar trebui să se concentreze asupra alegătorilor, nu a bătăliilor politice, potrivit lui Geoană.

"Antonescu trebuie să o convingă pe bătrânica de la Dăbuleni, nu pe Geoană sau Ponta. Mi se pare că Antonescu a ales o cale greşită, din punctul de vedere al comunicării. Asta pentru mine este o dezamăfire de calcul startegic. Cine nu are publicul PSD, nu are nicio şansă la prezidenţiale. Dacă se ajunge la o schismă, partidul va decide cine va fi candidatul", a explicat Mircea Geoană.

Alte declaraţii ale senatorului PSD Mircea Geoană:

Despre vizita lui Ponta în SUA: Cea mai reuşită vizită în SUA a fost a domnului Emil Constantinescu. A plecat într-o vizită de lucru şi a ajuns să vorbească în faţa Congresului reunit. Numai Havel şi Mandela au mai avut astfel de vizite. Nu se comparaă cu vizita lui Băsescu sau Ponta.

Despre perspectivele de creştere economică: Am avut creştere economică în ultimii ani, în principal datorită consumului intern şi exporturilor, făcute de companiile care produc maşini, unelte, care au făcut ca economia românească să se relanseze un pic. Sunt convins că România nu îşi va putea reveni la potenţialul de creştere economică pe care ar putea să îl aibă. Astăzi are un potenţial nominal de 2%.

Eu am o opinie pe care am prezentat-o şi într-o conferinţă internaţională şi sunt convins că singura cale ca România să se dezvolte e să pună la lucru oamenii, resursele şi geografia. Ceea ce noi propunem şi este un produs public-privat care se află pe masa Guvernului : România, punte între Est şi Vest.

Există şi bani europeni suficienţi. Dacă proiectul nu va avea strict oameni de la guvernare, ci o echipă comună cu cei mai buni oameni de administraţie, avocaţi, consultanţi, are potenţial. Guvernul este parte a acestui proiect. Premierul Ponta a spus că acest nou Drum al Mătăsii se reînfiripă în timp ce pierdem vremea cu scandaluri.

Acest proiect trebuie prevăzut în bugetele pe următorii ani, este un embrion de proiect pe mai mulţi ani de zile, până în 2020. Este şi o depăşire a unui ciclu politic. Dacă România pune la punct un minimum de logistică, poate atrage investiţii care să aducă 25 de miliarde de euro în plus în următorii ani, 150.000 de locuri de muncă. 

Subiectul Roşia Montană, gaze de şist, resurse naturale nu poate fi ocolit. Noi am făcut o evaluare a tot ce înseamnă resurse de energie ale acestei ţări. Dacă ne punem şi interconectările cu restul ţărilor la punct, România ar avea mai mult decât independenţă energetică, ci unul dintre cele mai scăzute costuri la energie din Europa.

Le spun celor care au dificultăţi cu problema protecţiei mediului că România are luxul să îşi asigure ritmul şi condiţiile pe care le prognozează singură.

Noi propunem să nu mai rămânem strict la zona Roşia Montană sau gaze de şist. Pentru zona de exploatare neconvenţională de resurse, dacă ne asigurăm că lucrurile sunt în regulă, da. Pentru Roşia  Montană sunt rezervat, pentru că subiectul are o încărcătură politică. Am o rezervă pronunţată.

Noi propunem să nu mai rămânem strict la zona Roşia Montană sau gaze de şist. Pentru zona de exploatare neconvenţională de resurse, dacă ne asigurăm că lucrurile sunt în regulă, da. Pentru Roşia  Montană sunt rezervat, pentru că subiectul are o încărcătură politică. Am o rezervă pronunţată.

Simţeam că este un subiect foarte complicat Roşia Montană. A venit scadenţa.

Si Guvernul şi Parlamentul să-şi asume răspunderea pentru Roşia Montană.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite