Ministrul pentru românii de pretutindeni: „Extinderea restricţiilor de muncă din Marea Britanie e imposibil de aplicat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul românilor de pretutindeni, Cristian David FOTO Mediafax
Ministrul românilor de pretutindeni, Cristian David FOTO Mediafax

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Cristian David, consideră că nu există motive de îngrijorare şi că Marea Britanie va ridica restricţiile de muncă impuse românilor şi bulgarilor la data stabilită. De asemenea, ministrul a declarat, luni, la RFI că deja cunoscuta campanie negativă a britanicilor este dusă de presă, nu de autorităţi.

„Ne vom bate ca românii să fie beneficiari deplini ai drepturilor ce derivă din cetăţenia europeană. Sunt destul de optimist că Marea Britanie nu va extinde restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari după 1 ianuarie 2014, nu există semnale oficiale în acest sens”, a declarat ministrul la RFI.

David susţine că este „destul de optimist” în ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor la 1 ianuarie 2014. „Din toate discuţiile pe care le-am avut până acum, nu sunt semnale că Marea Britanie ar intenţiona şi că o va şi face, adică menţinerea acestor restricţii după 1 ianuarie 2014. Dar desigur este o discuţie pornită în presă, a pornit în luna ianuarie, până în decembrie mai e ceva vreme. Aşa cum stau lucrurile astăzi, sunt destul de optimist, da”, a susţinut ministrul pentru diaspora.

De altfel, ministrul consideră că e „imposibil” ca britanicii să extindă restricţiile, „atâta timp cât prevederile Tratatului sunt foarte clare”.

„În momentul de faţă, este mai degrabă o campanie de presă decât o campanie dusă de autorităţi (...). Ar trebui să nu ne hazardăm şi să nu ne grăbim cu suspiciunile, pentru că nu cred că sunt întemeiate”, a afirmat ministrul, făcând referire la campania negativă începută de presa britanică, a cărui scop este să-i convingă pe români şi pe bulgari să nu „invadeze” arhipelagul britanic după ridicarea restricţiilor.

Cristian David precizează că "în cei şapte ani, a plecat un număr considerabil de cetăţeni pe diferite pieţe ale forţei de muncă din statele membre ale Uniunii Europene. Foarte puţini au ales ca destinaţie Marea Britanie, sunt în jur de o sută de mii de români acolo, din circa 2,5 - 3 milioane care au plecat. Deci iată că nu putem vorbi de o cifră foarte consistentă, care ar putea să ridice probleme. Cu atât mai mult cu cât această sută de mii din Marea Britanie este deplin integrată, sunt de fapt oameni care au contracte de muncă legale, sunt plătitori de impozite şi taxe şi cred cu siguranţă că o asemenea situaţie nu îngrijorează pe absolut nimeni, nici pe cetăţeni, nici pe autorităţile britanice, pentru că aceia care lucrează legal plătesc impozite şi taxe, sunt bine integraţi şi bine primiţi în societatea britanică".

Totuşi, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, românii din Regatul Unit resimt presiunea publicităţii negative privind imigraţia.

„Am mai văzut asta şi înainte. România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007 şi atunci ni s-a spus că vor veni sute de mii de români. Nu au venit”, a declarat omul de afaceri şi filantropul Nicolae Raţiu, rugat să comenteze informaţiile alarmiste din presa britanică.

„Românii, ca primă alegere, nu vin aici”, afirmă Raţiu. „Este mai uşor să meargă în Italia şi Spania. Într-o lună, un român poate vorbi italiană, spaniolă şi portugheză. Este mai uşor să înveţe aceste limbi. Limba face marea diferenţă. Noi suntem mai apropiaţi ca istorie şi cultură de ţările latine. Multe persoane aleg să meargă în Franţa mai degrabă decât în Marea Britanie. Multe vor alege Austria şi Germania”, afirmă el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite