Ministrul Ana Birchall, noi explicaţii date la Bruxelles despre modificarea Codurilor Penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a făcut noi precizări la Bruxelles despre situaţia din România şi lupta împotriva corupţiei, la o zi după ce liderul diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu,  prezentase  versiune total distorsionată asupra motivelor pentru care Guvernul a emis ordonanţa care modifica legislaţia penală.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, Birchall a avut întrevederi cu mai mulţi lideri europeni printre care comisarul european pe Justiţie, Věra Jourová, şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, ultima fiind cea care în ianuarie a anunţat că Mecanismul de Cooperarae şi Verificare nu va fi ridicat în 2017. 

 „Ministrul delegat (Birchall – n.r.) a reiterat, în cadrul întâlnirilor cu înalţii oficiali europeni, deschiderea Bucureştiului pentru identificarea celor mai adecvate soluţii la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiţiei. Oficialul român a confirmat determinarea Guvernului României de a continua lupta împotriva corupţiei, aceasta fiind o premisă esenţială a consolidării statului de drept“, a anunţat Ministerul Afacerilor Europene într-un comunicat.  

„Sincope de comunicare“

În informaţiile venite de la minister este specificat şi faptul că reprezentanţii Guvernului ar vrea să fie mai bine ascultaţi pe viitor, când prezintă situaţia din România. „A fost reiterată disponibilitatea ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a avea un dialog cât mai structurat şi intensificat cu Comisia Europeană şi cu alţi oficiali la nivel UE, astfel încât poziţia şi argumentele României să fie cunoscute şi reflectate pe deplin în evaluările Comisiei, iar riscul unor sincope de comunicare să fie evitat pe viitor“, mai arată comunicatul aceleiaşi instituţii.

Nu în ultimul rând, Birchall le-a spus liderilor europeni că Ministerul Justiţiei, instituţie care în ultimele două săptămâni a fost aspru criticată, va coopera cu forurile europene. Precizarea vine în contextul în care Teodor Meleşcanu a anunţat în interviul acordat luni pentru „Adevărul“ că Bruxellesu-ul va trimite reprezentanţi care să colaboreze cu autorităţile române pe mai multe teme legate de modifarea legislaţiei penale. „ Am discutat cu domnul Timmermans (n.r.- prim-vicepreşedintele Comisie Europene), s-ar putea să vină dânsul la noi, dar în orice caz ne va ajuta cu câţiva jurişti ca să găsim cele mai bune soluţii pentru a pune în aplicare deciziile CCR, dar şi pentru celelalte proiecte de legi“, declara Meleşcanu pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite